12 Maja 2026, 12:49:23 czas Polski

Autor Wątek: Schody  (Przeczytany 6164 razy)

Offline Maciuś

Schody
« dnia: 18 Października 2013, 13:31:08 czas Polski »
Witam,
Niedawno zabraliśmy się z Tatą i Bratem za podnoszenie dachu na ROD celem uzyskania dodatkowej przestrzeni.
Na etapie planowania pojawiło się pytanie jak dostaniemy się na górę.
Zaproponowałem że wykonam schody drewniane  :)
Po zakończeniu prac remontowych zdjąłem wymiar i zabrałem się za pracę.
Okazało się że ze względu na bliskość okna będzie trzeba zrobić schody kacze o dość dużym kącie.
Schody wykonałem z klejonki sosnowej, którą przygotowałem sam.
Struganie powierzyłem tartakowi z jakiego brałem materiał.
Wszystko wykonałem w garażu przerobionym na mały warsztacik ;)
Bardzo pomocne były szablony z tektury które z racji pracy zaprojektowałem i wyciąłem na ploterze (szczególnie na wpusty na wangach).
Jedyny mankament to według Mamy to że trzeba wchodzić od lewej nogi, ale było to zamierzone bo początkowo chciałem
wyciąć wangę na parapet.
Pozdrawiam

Offline krzyś48

Odp: Schody
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2013, 15:24:40 czas Polski »
Witam  :) schody fajne ale coś do trzymania by się przydało :D
A i przedstaw się w dziale   "Przedstaw się na Domidrewno "     bo nic o tobie nie wiemy  ???

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2013, 15:53:22 czas Polski »
Nachylenie jest większe niż 45 stopni, to raczej schododrabina niż schody. Poręcz powinna być nisko nad wangą. Jaka jest wysokość stopni?

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2013, 16:08:15 czas Polski »
Witam :), a ja chętnie podrąże temat wpuszczenia stopni w wange ,napisz jak to zrobiłeś i z jakich korzystałeś narzędzi  :)

Offline Maciuś

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2013, 16:28:56 czas Polski »
Witam,

Nie wiedziałem że doczekam się tak szybko aż tylu odpowiedzi Super  ;D

Wysokość stopni to jakieś 22 cm, kąt to ok 50 st i macie rację poręcz by się przydała.
Niestety schody są wąskie bo tylko 72 cm i mam dylemat co do poręczy, czy nie zabierze za dużo miejsca.

Zawodowo zajmuję się projektowaniem opakowań więc przygotowałem sobie szablon z tektury
i go odrysowałem na wangach.
Wycinanie wpustów robiłem za pomocą frezarki Bosch POF 1400, całkiem dobrze sobie radzi
Wszystkie krawędzie zaokrąglone frezem kształtowym fi 6.
Na początku były problemy bo myślałem że utrzymam tą maszynę w rękach i zrobię równe cięcie  8)
Ale po jednej próbie zacząłem stosować prowadnice z desek przymocowane na ściski wyszło perfekt.

Jak będziecie mieli jeszcze jakieś wnioski to z chęcią je rozpatrzę  :D

Pozdrawiam

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Października 2013, 16:31:21 czas Polski »
Bardzo fajny pomysł. Według mnie jest dobrze, poręczy nie potrzeba, nachylenie jest takie, że w razie czego można się złapać stopnia  8)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Października 2013, 16:50:27 czas Polski »
nachylenie jest takie, że w razie czego można się złapać stopnia
Właśnie chodzi o to, żeby nie łapać się stopni. Wyobraź sobie starszą osobę nie tyle wchodzącą, co schodzącą tyłem po stopniach. wystarczy poręcz 15 - 20 cm od wangi.
( Robiłem schododrabinę 45 stopni właśnie dla starszych osób).

Offline robson

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Października 2013, 17:13:11 czas Polski »
Witam,

Nie wiedziałem że doczekam się tak szybko aż tylu odpowiedzi Super  ;D

Wysokość stopni to jakieś 22 cm, kąt to ok 50 st i macie rację poręcz by się przydała.
Niestety schody są wąskie bo tylko 72 cm i mam dylemat co do poręczy, czy nie zabierze za dużo miejsca
Rzeczywiście poręcz by się przydała a właściwie balustrada, schody są wąskie może rozważ montaż balustrady do zewnętrznej strony wangi :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Października 2013, 18:17:51 czas Polski »
A mnie jako zielonego w temacie stolarstwa interesuje  klejonka czyli jak to robiłeś, jakim klejem ,wilgotność drzewa ,grubość schodow(trepów?),wymiar elementów z ktorych kleiłeś itp. :) pytanie już dawno miałem zadać ,no i nadarzyła się okazja :D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Października 2013, 20:27:31 czas Polski »
mam dylemat co do poręczy, czy nie zabierze za dużo miejsca.
Witaj! Poręcz musisz obowiązkowo zrobić . Możesz   też kupić relingi poręczowe z rury , kolanka i uchwyty .

Offline Maciuś

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Października 2013, 21:34:57 czas Polski »
Witajcie ponownie,

Do poręczy już się przekonałem  ;)
Muszę tylko namówić rodziców, ale z tym chyba nie będzie problemu.
Mieszkają na działce jakieś 4-5 miesięcy w roku więc wygoda i bezpieczeństwo będą miały znaczenie.

Co do klejonki to było to drewno sosnowe suszone z tartaku (8-12 %)
Wstępnie było oheblowane na 4,5 cm grubości i 8 szerokości.
Stopnie jak i wangi robiłem z 3 kawałków klejonych po długości klejem Rakol ( czy jakoś tak) polska produkcja, kosztuje jakieś 20 zł za 0,5 l i w zupełności wystarczyło na wszystko.
Ściskałem zwykłymi ściskami śrubowymi. Mam tylko 8 sztuk więc ten etap zajął mi jakieś 5 dni.
Po czym zawiozłem wszystko z powrotem do tartaku na kolejne heblowanie na 4 cm.
Potem to już zabawa frezarką.
Na szczęście było ciepło i mogłem to robić na dworze, choć i tak miałem sporą warstwę pyłu na samochodzie ( odpadł przy 80 km/h  8))
Wszystko klejone oczywiście na przemiennie żeby się nie paczyło.

Pozdrawiam

P.S. Właśnie mam na tapecie przeróbkę krzesła na lampę  ;)
ale to już osobny temat.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Października 2013, 23:05:03 czas Polski »
Fajna robota!
Gratuluje pomysłu i wykonania.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Października 2013, 00:01:18 czas Polski »
wilgotność drzewa

Na Boga, DREWNA !!!

Rakol ( czy jakoś tak) polska produkcja

Rakoll to niemiecki klej.

Generalnie wszystko już zostało powiedziane, trochę strome, ale za to mało miejsca zajmują. Balustradka obowiązkowa. Dobra robota dzięki tym gniazdom ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Października 2013, 07:41:54 czas Polski »
PRZEPRASZAM szanowne oczy co nie których forumowiczów że naraziłem na tak stresujący widok :( tylko ten się nie myli co nic nie robi ::) a w tym przypadku  pisze.Chyba najlepszym się zdarza ??? nie jestem polonistą i popełniam czasami małe a w tym przypadku duże wykroczenie bo kolega(jeśli mogę tak nazwać?) pisząc dużymi literami to na mnie chyba krzyczał i wzywał osoby trzecie :-[ dlatego jeszcze raz krótkie sorry .Staram się pisać poprawnie po polsku. :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Października 2013, 10:08:40 czas Polski »
Chodzi mi tylko o to, że jeśli już posługujemy się językiem bardziej branżowym i uważamy, że się na tym znamy, to przynajmniej z tym drzewem i drewnem trzeba się ogarnąć. Było to już kilka razy na forum napisane, że tak, a nie inaczej się mówi: drzewo - rośnie jest zielone, a drewno to jest ścięte drzewo które już nie rośnie. Tyle. Proszę wszystkich aby wracali na to uwagę.
Pozdrawiam Jakub.