17 Kwietnia 2026, 20:27:12 czas Polski

Autor Wątek: czym przybijać HDF3 (plecy)  (Przeczytany 22619 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: czym przybijać HDF3 (plecy)
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Sierpnia 2016, 02:01:20 czas Polski »
Bo ikea robi na styl skandynawski. Tam jest inne budownictwo wiec i meble nieco inna konstrukcje maja. U nas rury i wilgoc dlatego nie mozna do samej sciany.
Zazwyczaj robie prowadnice 500 ale jesli jest mozliwosc to dociskam do 550. Nawis blatu wzgledem korpusu robie 30 jesli fronty bez uchwytow lub 40 jesli z uchwytami.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #16 dnia: 28 Sierpnia 2016, 09:30:21 czas Polski »
Spec zdziwisz się ,niektórzy polscy producenci w standardzie mają szafki głębokie na 560mm.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Sierpnia 2016, 13:21:22 czas Polski »
ja robie korpusy na 510mm ,z czego szuflady albo 500 albo 450mm

Offline bezgitary

« Odpowiedź #18 dnia: 28 Sierpnia 2016, 14:13:44 czas Polski »
Ja używam wkrętów 3x20

Offline Skog

« Odpowiedź #19 dnia: 28 Sierpnia 2016, 15:50:03 czas Polski »
Ikea uczyła się robić meble w ... Polsce  :o

Hdf-y już od dawna są wpuszczane. Doły (w sumie to boczki) są montowane do samej ściany i nie jest to problemem żadnym. Wręcz ułatwia i przyspiesza prace montażowe. Media montowane przeważnie w przestrzeni cokołowej lub wychodzą bezpośrednio ze ściany najczęściej w miejscu montażu szafki zlewozmywakowej.

Pozdrawiam :)
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Sierpnia 2016, 16:22:47 czas Polski »
Meblom kuchennym do samej sciany mowie stanowcze nie.
To nie na polskie warunki. Co do nuta to jest to fajna sprawa. Mniej krecenia czy wbijania. Jedynie by zablokowac plecy w odlowiedniej pozycji.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Sierpnia 2016, 09:22:31 czas Polski »
AMEN! Popieram Piotra ;D

Offline Skog

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Września 2016, 18:11:59 czas Polski »
Również Go popieram :)
Trzeba się dostosowywać do lokalnych warunków budowlanych, ułatwiać sobie prace no i starać się zapobiegać problemom użytkowym.

Ale tak napiszę sobie z przekory (pod kątem grzyba/pleśni).
Jeśli ma być za meblami grzyb - to i tak będzie. Nieważne ile będziemy odsuwali szafeczki od ściany. Od góry blat zasilikonowany (całkowicie szczelna powierzchnia) - czyli brak opływu powietrza. Od dołu cokoliki docinane 'na włos'.
Żeby odsuwanie miało sens (antygrzybowy), musiałby być zapewniony choć minimalny przepływ powietrza za pleckami, wynikający nawet z różnic temperatur w pomieszczeniu. A tego się nie robi, może jedynie w miejscach, gdzie zakrywane są grzejniki i trzeba ciepło wypuścić kratką w blacie.
Pozdrawiam :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #23 dnia: 21 Września 2016, 18:19:23 czas Polski »

Od dołu cokoliki docinane 'na włos'.

I tu Cię zaskoczę. Jeśli kuchnia jest wąska to cokół obniżam o około 10 mm. Jeśli jest aneks to robie zakładke. Właśnie po to by szczelnie tyłu nie zamykać.

Offline Skog

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Września 2016, 18:38:54 czas Polski »
No bo jesteś Spec i zdajesz sobie sprawę z tego co robisz i z konsekwencji rozwiązań.
Demontowałem wiele kuchni - niestety nigdy nie spotkałem się z jakimiś przemyślanymi rozwiązaniami. Wykonawcy w większości przypadków stosują najprostsze rozwiązania, nie martwiąc się - co będzie później.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Września 2016, 22:20:38 czas Polski »
Jeśli jest aneks to robie zakładke.
Możesz bliżej wyjaśnić?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #26 dnia: 22 Września 2016, 06:30:57 czas Polski »
Oczywiście, że moge ;). Przy kuchniach aneksowych byłoby widać szczeline miedzy korpusami a cokoĺem bo mamy widok z dalszej perspektywy (np. fotel w salonie. Wtedy robie nosek od korpusu w dół czy to właśnie korpusem czy frontami który zasłania "dziure" wentylacyjną. Sposób jaki wybiore zależy od konkretnej sytuacji.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Września 2016, 08:37:54 czas Polski »
Pierwsza czesc jasna - sam mam aneks. Druga czesc: znaczy sie, zaslaniasz szczeline wentylacyjna np. "wyzszym" frontem, tak zeby z drugiego konca pokoju nie bylo widac szczeliny wentylacyjnej?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Września 2016, 08:59:53 czas Polski »
Jest to jedna z opcji. Tak naprawdę zależy wszystko od sytuacji i od klienta. A dluższy front klienci też wykorzystują by otworzyć sobie szafkę nogą ;D

Offline MebLeszek

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Września 2016, 17:51:30 czas Polski »
no dobra. co do NUT w dolnych to może by i przyspieszyły montaż ale nie zapewniają 100% sztywności - chyba, że zamontuje się stabilizujące mocowania pleców w postaci takich małych klinów z wkrętem. Górne to i tak wiszą a plecy zwisają przykręcone do górnego wieńca i z pomocą grawitacji to wszystko się ładnie prostuje. Na dole nie do końca to się sprawdza. Tak samo często widzę że wąskie wieńce w szafkach dolnych są przykręcone na 1 konfirmanta na bok... trochę ogranicza to choćby ilość sposobów w jaki mogę sobie złapać korpus i np. wnieść po schodach.

Szafki robię na 553mm głębokie gdy nie ma uchwytów i blat nie będzie szedł skośnie do mebli - meble ustawiam równo do fugi a blat do samej ściany - często to się rozchodzi i na korpusach 550mm jest lipa. Oczywiście pod zlew daję 500 lub nawet 450. Do piekarnika czy pod płytę daję 500 by gaz czy prąd bez cięć doprowadzić.

Co do mocowania to zostałem przy wkrętach 3x25 co ok 25cm i jest super bo zawsze można odkręcić.