14 Lipca 2026, 18:42:30 czas Polski

Autor Wątek: Szafka łazienkowa nr.1  (Przeczytany 7936 razy)

radeks

• Gość
Odp: Szafka łazienkowa nr.1
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Maja 2016, 15:59:30 czas Polski »
Witajcie!

Szafka skończona! :)

oto efekt końcowy

pozdrawiam
Radek

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Maja 2016, 16:06:01 czas Polski »
Bardzo ładny i estetycznie wykonany mebelek. Posłuży lata :)

Offline velsyster

« Odpowiedź #32 dnia: 23 Maja 2016, 16:08:44 czas Polski »
A jak sie góra otwiera?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Maja 2016, 16:11:29 czas Polski »
góra otwiera się na boki. Miałem małe obawy czy nie lepiej będzie uchwyty pionowo dać. Ale te są na tyle szerokie że otwieranie nie sprawia jakiegokolwiek dyskomfortu...

Offline robson

« Odpowiedź #34 dnia: 23 Maja 2016, 21:40:13 czas Polski »
Klasa sama w sobie ładniutko a przede wszystkim czyściutko ,na pewno jesteś z siebie zadowolony  ;D ,no i musisz teraz odpocząć  :D
myślę że długo nie będziemy czekać na instruktaż z polernictwa 

Offline arturs

« Odpowiedź #35 dnia: 24 Maja 2016, 00:12:35 czas Polski »
rewelacja.. efekt końcowy super..
a jak tam film? udało się nakręcić?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Maja 2016, 07:36:13 czas Polski »
dzięki! :) coś tam nakręciłem, teraz muszę poznać tajniki programu do edycji żeby to do kupy poskładać :P

Offline krzyś48

« Odpowiedź #37 dnia: 24 Maja 2016, 09:50:09 czas Polski »

coś tam nakręciłem, teraz muszę poznać tajniki programu do edycji
To może wpierw napisz po kolei co i jak-może będzie szybciej
Proszę* :)
*magiczne słowo

radeks

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Maja 2016, 17:22:58 czas Polski »
cześć :)

jest i film ukazujący proces przygotowania powierzchni oraz samego polerowania w , zaznaczam, moim wykonaniu :)

Ja stosuję takie kroki. Z ciemnymi kolorami robię tak samo...

Także proszę o wyrozumiałość bo to mój pierwszy film "długometrażowy" :)

&feature=youtu.be

hym.... chyba należało zrobić nowy wątek, bo tu to trochę offtopic....

pozdrawiam
radek
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2016, 17:26:45 czas Polski wysłana przez radeks »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Maja 2016, 19:22:17 czas Polski »
Przewodnik o polerowaniu niezwykle przydatny.
Mała uwaga. Słowo gradacja używamy w kontekście stopni wojskowych, stanowisk w hierarchii firmy, mówimy gradacja stopni wojskowych itp. W stosunku do papierów ściernych używamy słowa granulacja do oznaczenia wielkości ziarna.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Maja 2016, 19:49:38 czas Polski »
Dzięki amigorg, jest mi niezmiernie miło przeczytać, że mój filmik mógł być komuś przydatny.

Co do nazewnictwa- gradacja czy granulacja, to zawsze się nad tym zastanawiałem. Właśnie przejrzałem kilka cenników wiodących producentów materiałów ściernych i wychodzi na to że jedynie 3M stosuje słowo "gradacja" ,np. Norton i Indasa używają słowa "granulacja"... :)

Offline arturs

« Odpowiedź #41 dnia: 25 Maja 2016, 23:56:36 czas Polski »
dzięki za film..super sprawa.. wszystko pojąłem (chyba)
gradacja to w zasadzie "stopniowanie" więc jakoś tam się nadaje.. w każdym razie wiadomo o co chodzi..
jak zwykle mam pytania bo nigdy do tego etapu nie doszedłem (kończę maksymalnie na papierze 400)
1.  taki krążek  1200 czy 1500 po takim kawałku jeszcze nadaje się do czegoś czy w zasadzie do wywalenia - znaczy pytam o to ile powierzchni takim krążkiem się zrobi mniej więcej?
2. gąbki pewnie do wypłukania? jak rzepy to znoszą? czy też się szybko zużywają?
3. odkurzacz masz z automatycznym włączaniem jak narzędzie się włączy czy to jakiś patent?
4. będzie film z lakierowania? w końcu zgodnie z tytułem wątku powinna być szafka nr  dwa?
5. daj linka do tych twoich rzeczy.. jak mam kupować te rzeczy to wolę u Ciebie niż gdzie indziej..

radeks

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Maja 2016, 18:14:17 czas Polski »
Arturs, nie ma sprawy.
nawet fajnie było pobawić się przy montażu tego filmiku.

ad.1) jeżeli chodzi o trwałość krążków to jest wiele zmiennych., np. jakiej są firmy, a jest ich wiele ( z tego co zauważyłem to 3M i Kovax są wiodącymi producentami, preferowanymi w branży stolarskiej), stopień wyschnięcia lakieru ma również duże znaczenie, odpylanie także wydłuża pracę krążka. Te dwa krążki wystarczyły mi na kilka frontów (5szt) po czym je wyrzuciłem. Trizact wystarcza na dużo dłużej. 
ad.2) tak, gąbki można płukać. Nie zauważyłem aby miało to wpływ na rzep. Starczają na długo, chyba że je uszkodzisz o krawędź elementu polerowanego. W czasie stosowania trzeba zwracać uwagę aby  nie nazbierało się  zbyt dużo pasty po środku gąbki. Generalnie ja staram się stosować mało pasty na raz, wolę dokładać w czasie polerowania.
ad.3) tak, odkurzacz sam się uruchamia gdy startuje maszyna elektryczna lub pneumatyczna oraz sam się wyłącza. Nie jest to jakiś unikalny patent. Większość  odpylaczy z górnej półki to ma. Mój odpylacz to Rupes KS250 EPNS Station
ad.4) Myślę że zrobię jakiś filmik z lakierowania, w następnej kolejności będę tworzył szafę z drzwiami przesuwnymi. Będzie jeszcze wiele mebli, które muszę zrobić w domu. Także będzie i szafka numer 2 w głównej łazience. :)
ad.5) nie wrzucałem linka ze swojej strony internetowej ze sklepem ponieważ działamy w całym kraju za pomocą dystrybucji oraz handlowców przez co musiałem zawiesić stronkę bo nie było czasu się nią zająć i ceny były nieaktualne. Ale ruszam wkrótce ponownie. Adres stronki to www.interlack.pl   Jeżeli chodzi o produkty do lakierowania, materiały ścierne, lakiernicze , taśmy ,lakiery, itd. to wystarczy zadzwonić i od razu z chęcią pomogę. Zapewniam najlepsze ceny forumowiczom :) tel 662 00 66 76
pozdrawiam
radek

Offline arturs

« Odpowiedź #43 dnia: 26 Maja 2016, 19:46:26 czas Polski »
dzięki za odpowiedzi.. sądząc po popularności to będziesz musiał zrobić taki pakiet dla DiD z tymi wszystkimi rzeczami na raz :)..

Klo

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Maja 2016, 20:36:20 czas Polski »
Super realizacja i super film!
Nie dość, że fachowiec, to jeszcze z poczuciem humoru i dystansem do siebie. :)
Jak zobaczyłem konia, to padłem. :D I te napisy. :)
Gratuluję. :)