11 Lipca 2026, 10:15:12 czas Polski

Autor Wątek: Szafka łazienkowa nr.1  (Przeczytany 7926 razy)

radeks

• Gość
Szafka łazienkowa nr.1
« dnia: 25 Kwietnia 2016, 22:17:51 czas Polski »
cześć Forumowicze!

kuchnia skończona, czas na łazienkę na parterze.

Tu wymyśliłem następująco: korpus z płyty MDF, lakierowany oraz blat z jesionu, również lakierowany.

Z grubsza koncepcja, jak zwykle na moi ręcznym skeczapie :)
co do kolorystyki to sprawa rozwojowa:) jak również stopień połysku frontów z korpusem i blatem.
Póki co myślę fronty i korpus biały połysk, natomiast blat- delikatnie pobejcowany i lakier półmat.

Jeszcze myślę nad frontami. Jak myślicie , może lepiej np. zostawić szuflady na dole , a resztę po prostu zrobić jako normalnie otwierane drzwiczki, aby uniknąć kolidowania z hydrauliką?

Dziś zacząłem pracę nad blatem. Posklejałem listwy wzdłuż. Blat będzie miał wymiar 470mm x 1210mm.

Na pewno będę miał trochę pytań na temat MDF-u, ale to już wkrótce. Jak zwykle liczę na Waszą pomoc :P

Pozdrawiam
Radek

Offline marek20

Odp: Szafka łazienkowa nr.1
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2016, 22:23:33 czas Polski »
Tak patrzę na twoje realizacje i myślę sobie, że skoro już robi się ciepło to trzeba pomajstrować :P
Przy Mdf uważaj i stosuj odciągi bo ostatnio pył z MDF "zalepił" mi przełyk i trzeba było "przepychać"
A fronty z czego ??

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwietnia 2016, 22:24:59 czas Polski »
A czemuz to miedzy szufladkami zostawiles taka przerwe ? Mozesz zrobic szufladki wezsze ale same fronty normalnej szerokosci tak, ze czesc frontu bedzie zakrywala slepa czesc. No chyba, ze tak Ci sie podoba.
Moim zdaniem i tak wysokosc syfonu wejdzie tez na srodkowe szuflady.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwietnia 2016, 22:26:46 czas Polski »
odpylacz cały czas pracuje, więc pyłu niewiele, co nie zmienia faktu że po pracy jak porządnie splunę to dziwne kolory mogę zauważyć :P

fronty też z mdf myślę polakierować

radeks

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwietnia 2016, 22:33:12 czas Polski »
no właśnie, i dlatego myślę robić tak:

tu kolizji już nie będzie. ewentualnie można zrobić  3 poziomy szuflad, tym że dwia górne poziomy szuflad z wycięciem pośrodku na rury (wtedy po prostu 3 szuflady)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2016, 20:38:49 czas Polski »
cześć !
po tygodniowych wakacjach wróciłem do roboty.
Skleiłem blat.

rozrysowałem korpus szafki.
i tu mam kilka pytań.
W korpusie myślę z MDF-u w połysku zrobić ścianki boczne i cokół, natomiast półki wewnętrzne, przegrodę oraz pionowy wieniec górny planuję zrobić z płyty białej wiórowej.

I teraz... ścianki boczne muszę polakierować na gotowo przed montażem... w jaki sposób najlepiej je połączyć z półkami? Za pomocą kołków Domino i kleju? (wkręty od zewnątrz nie wchodzą w rachubę ponieważ byłyby widoczne) Jeżeli kleju to czy będzie się on trzymał polakierowanego elementu? A może klej na samych kołkach  Domino zapewni wystarczająco mocne połączenie?

z góry dzięki za pomoc
pozdrawiam
Radek

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2016, 21:30:59 czas Polski »
Wydaje się najlepszym rozwiązaniem zrobić połączenie na kołki i ścisnąć momośrodami  :)
oczywiście wszelkie odwierty wykonać przed lakierowaniem .

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2016, 08:04:37 czas Polski »
Klej zlapie bez problemu. Jedyna roznica miedzy drewnem a lakierem tudziez laminatem to taka, ze lapie punktowo (w miejscu kolkow, lamelek, domino). Bialy klei sprawi, ze mdf lekko podpochnie co zacisnie jeszcze bardziej lamelke. Na potrzeby mebli wystarczy to az nad.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Maja 2016, 22:21:04 czas Polski »
cześć!
dzięki za podpowiedzi. Myślę że mimośrody zdałyby egzamin, ale poszedłem na łatwiznę.
Postanowiłem po prostu zrobić korpus z płyty i na boki nakręcić od środka polakierowane ścianki. Dzięki temu nie musiałem stosować kołków oraz mimośrodów, a tylko konfirmaty.
Dziś po południu najpierw skleiłem ze sobą po dwie formatki MDF-u, aby uzyskać grubość 36mm. Nie wiem czy potrzebnie,ale przed klejeniem, klejone powierzchnie zmatowałem szlifierką aby uzyskać lepszą przyczepność dla kleju... Następnie zastosowałem prasę w postaci worków z zaprawą.

Po tym pociąłem białą płytę, która została mi jeszcze ze spiżarni, okleiłem i obrobiłem krawędzie i nawet udało mi się poskręcać korpus.
jutro tylko wieniec górny i pudło gotowe.

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Maja 2016, 22:38:32 czas Polski »
Dawniej płyty czy to do sklejenia (dwie z grubośći) czy oklejenia fornirem szlifowało się ,
 w celu zwiększenia przyczepności  :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Maja 2016, 22:43:21 czas Polski »
czyli słusznie wydedukowałem :) dzięki robson.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2016, 21:14:33 czas Polski »
oto dzisiejsze postępy pracy.

na sklejone formatki MDF nakleiłem obrzeże o szerokości 40mm, aby po czasie nie wyszło na wierzch łączenie tych elementów.
Następnie szlifowanie (gradacja P240) i podkładowanie. Po pierwszej warstwie podkładu musiałem jeszcze poszpachlować szpachlą wykończeniową gdzie nie gdzie dziurki.
Jutro lakierowanie w biały połysk.

Offline marek20

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Maja 2016, 21:18:15 czas Polski »
Nooo pełna profeska

radeks

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maja 2016, 17:14:19 czas Polski »
cześć.
dzisiaj krótka piłka i fajrant.
myk myk myk i polakierowane.
niestety w mojej "lakierni" filtry zawiodły i spadło troszkę paprochów na powierzchnię :) także jutro polerka po całości.

tak na marginesie to ostatni mebel, który lakieruję u siebie w garażu farbą kryjącą. O ile przy lakierowaniu lakierem bezbarwnym odkurz nie był duży to w przypadku podkładu i lakieru białego to już masakra.

PS. drineczek w tle po procesie lakierowania już się nie nadawał do picia :P

miłego weekendu!
radek
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2016, 17:16:22 czas Polski wysłana przez radeks »

radeks

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Maja 2016, 18:40:26 czas Polski »
i spolerowane....

najpierw szlifowanie, gradacja P1200, następnie P1500, potem 3M Trizact 3000 i na koniec Trizact P6000. Po tym ostatnim element już lekko błyszczał.

Dalej polerka i politura. Efekt końcowy ... lustereczko :)

pozdrawiam
Radek