Wrócę do tematu. Domek (budynek gospodarczy) muszę podstawić przy jednej lub drugiej granicy. Przy jednej, gdzie mi by pasował, sąsiad ma po drugiej stronie garaż (idealnie do niego dostawić), ale wówczas muszę składać o pozwolenie na budowę (a wcześniej o warunki zabudowy, bo nie ma MPZP i później kupić/zapłacić za projekt), bo nie będzie to budynek gospodarczy wolnostojący, a "mój" urząd miejski nie przystanie na dylatację 10cm - może przystanie na 30-50cm, ale wówczas wchodzimy w konflikt z wytycznymi ministerstwa, w których jest minimalna odległość 1.5m lub przy granicy.
Przy drugiej granicy jest tylko murek między mną a sąsiadem, więc zastosowanie ma art. 12, ust. 3, pkt. 4. wytycznych, tj. można bezpośrednio przy granicy... ale pod warunkiem, że maks. długość budynku 5.5m, a wysokość 3m - szerokość zaś ogranicza mi linia między furtką, a wejściem do domu:

Tak więc mamy jakieś (wymiary wewnętrzne): 3,1x5,2m, wysokość kalenicy 3m (raczej jednospadowy od granicy), odległość od frontowego ogrodzenia ok. 2m (pod zadaszeniem śmietnik), a od domku do domu ok. 3,8m (strona północna domu). Co Wy na to? Uwagi nt. lokalizacji domku też mile widziane.