11 Maja 2026, 01:01:14 czas Polski

Autor Wątek: ostrzenie tarcz kilka pytań  (Przeczytany 2520 razy)

Offline PawełMak

ostrzenie tarcz kilka pytań
« dnia: 05 Maja 2016, 14:44:03 czas Polski »
witam.
posiadam Festool'a ts55 i mam do niego tarczę 48 zębów. Z racji ze w litym dębie sobie nie radzi zakupiłem nową tarczę 28 zębów ( obie z festool'a) niestety 48 trochę dojechałem na litym drewnie więc oddałem ją do ostrzenia. przy nowej tarczy rzaz czyli jak się nie mylę element trący piły był dość spory na boki dokładniej mówiąc miał 2.2 mm jak zapewnia producent. Ku mojemu zdziwieniu po odebraniu z ostrzenia rzaz ma 1.7 mm jest prawie tej samej grubości co tarcza. W czym problem? wydaje mi się że jak ostrzenie tak wygląda to przy 3 ostrzeniu już powiedzą mi że tarczy nie da się naostrzyć. kolejną rzeczą jest fakt ze posiadając ts55 i zakładając tarczę 28 mm która ma grubość 2.2 mm i tnąc na szynie zabezpieczenie antyodpryskowe pod tą tarczę a potem gdy zmienię tarczę na tą ostrzoną powstaje luz między tarczą a zabezpieczeniem co skutkuje pojawianiu się odprysków.

Moje pytania brzmą
1. czy powinienem ostrzyć za każdym razem wszystkie tarcze z ts aby nie mieć problemu z ciągłym odklejaniem i ustawianiem na nowo zabezpieczenia odpryskowego?
2. czy zakład w którym ostrzę tarcze specjalnie ściąga więcej z tarczy aby szybciej trzeba było kupić nową?( jest to spory sklep ze sprzętem więc może liczą na to że kupie u nich kolejne tarcze)
3. posiadam też kapex'a i teraz laser mam ustawiony pod nową tarczę i tnie idealnie ale czy jęzeli dam ją kiedyś do ostrzenia i znowu mi tyle z rzazu zetną to bedę musiał wtedy odsyłać kapex'a do regulacji lasera bo nie bedzie się poktywać z cięciem tarczy.

pozdrawiam. jak coś niejasno to pisać

Offline pawel49

Odp: ostrzenie tarcz kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2016, 15:05:10 czas Polski »
Oddawałem tarczę do ostrzenia i rzaz jest taki sam. Zresztą musi być taki sam, bo ostrzeniu podlega tylko przednia powierzchnia węglików (z tego co wiem). Boków zęba się nie rusza.

Pokaż zdjęcia tych zębów po ostrzeniu.

Offline PawełMak

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2016, 15:10:31 czas Polski »
wrzucę dzisiaj pod wieczór

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2016, 15:26:17 czas Polski »
Faktycznie dziwna sprawa. Albo cos zle zrozumialem alebten co ostrzy zepsul Ci pily.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.