26 Czerwca 2026, 14:23:45 czas Polski

Autor Wątek: Domek dla dzieci  (Przeczytany 15213 razy)

Offline jara

Domek dla dzieci
« dnia: 08 Maja 2016, 20:49:36 czas Polski »
Chciałem przedstawić domek który właśnie buduję. Według projektu/zdjęć visMajor. Rozmiar domku to 2,5m na 2m, wysokość podłogi od ziemi ok 1.30m wewnątrz ok 1.60m. Staram się unikać widocznych połączeń więc blach nie stosuję a w dziury po wkrętach  wkleję kołki. Na razie mam spięte całość deskami by się nie zawalił jak domek z kart ale już mam zastrzały 10/10cm które przykręcę do belek od podłogi.

Offline jara

Odp: Domek dla dzieci
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2016, 20:50:57 czas Polski »
c.d.

Offline jara

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2016, 20:52:07 czas Polski »
c.d.

Offline jara

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2016, 20:53:05 czas Polski »
c.d.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2016, 22:16:53 czas Polski »
Trochę offtop ale czemu domek dla dzieci musi stać w powietrzu?

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maja 2016, 22:23:39 czas Polski »
Pierwsze pytanie. Jak robiłeś betonowe podpory? Jakieś wiadro czy rura?

Offline jara

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2016, 23:08:54 czas Polski »
Kiedyś chciałem zbudować na drzewie domek ale nie mam odpowiednich drzew więc wyszło na palach. Dzięki wysokości można zamontować  zjeżdżalnie i linę (po to mam dwie wystające belki z pod dachu by zawiesić linę). Fundamenty/podpory robiłem z dwóch rur wysokość 40 cm które są rozcięte wzdłuż i skręcane, dzięki czemu po zastygnięciu betonu można rozkręcić i wyjąć formy. 

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2016, 08:56:59 czas Polski »
Ło ho ho. Musze uwaznie prześledzić ten watek. Dotąd jakoś mi umknął a ładna konstrukcja...

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2016, 11:30:14 czas Polski »
Kolejny domek się buduje :)
Ja we środę byłem po drewno. Musi troszkę podeschnąć, ale parę desek mam z zapasów :) Trzymam kciuki i następna realizacja będzie moja :)

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maja 2016, 11:35:14 czas Polski »
jak grubą płytę osb zastosowałeś?

Offline jara

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2016, 11:45:21 czas Polski »
Płyta osb 18mm, konstrukcja główna to belki 10/10, reszta kontrukcji to belki 5/10 oraz pomocnicze to 4/6. Podłoga/schody - deski 28mm. Wkręty do głównych belek (słupy pionowe łączone z  belkami podłogowymi) gr 10mm długość 25cm z łbem sześciokątnym, otwory widoczne w tych belkach zrobione wiertłem 25 mm do zakołkowania.

Offline jara

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maja 2016, 17:51:27 czas Polski »
Mam do Was pytanie: mam deski elewacyjne 16mm i się zastanawiam jak je przykręcić- czy bawić się w gwoździki i przybijać pióro nie widocznie ale wówczas konstrukcji nie wzmocni i deski mogą się wybaczać czy przykręcić normalnie i wówczas na pewno będzie mocno i stabilnie? Problem w tym, iż nie będę malować domku na kolor tylko drewochron więc wkrętów nie uda mi się zamalować (wkręty zastosował bym zwykłe czarne bo tanie, spax niestety dość drogie-już dobijam 3tys w kosztach).

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maja 2016, 23:36:33 czas Polski »
Zagapiłem się na kilka dni na forum, a tu proszę jaki piękny domek powstaje. Gdzieś już widziałem ten projekt  ;)
Świetna realizacja, ładnie to wszystko wygląda. Te pale betonowe tak porządnie wygladają że chyba na nich dom można stawiać.
Ja deskę elewacyjną przykręcałem wkrętami torx i wcale nie był jakieś specjalnie drogie. Znalazłem na portalu aukcyjnym w paczkach po 100-200sztuk. Cena wychodziła około 25zł/kg. Kupiłem dosyć sporo tego, za kilka kg zapłaciłem ponad 100zł i mam zapas na trzy takie domki. Te wkręty posiadały pod łebkiem takie narzynki które ładnie wbijały się w drewno bez pęknięć deski elewacyjnej i nie szpeciło to jakoś. Wkręty pozatym są w kolorze złotym, więc w sośnie/świerku nie specjalnie rzucające się w oczy.
Jak przykręcisz deski wkrętami to będziesz miał spokój, a czarne wkręty K/G to łebki im odpadają przy wkręcaniu w drewno wiec uważaj na to.
Jeśli zdecydował byś się jednak na pomalowanie szwedzką farbą którą ja malowałem to chętnie odstąpie trochę. Kupiłem 10L i ponad połowa mi została.

Ps. Do czego wykorzystasz wypuszczone belki z dachu?

Trzymam kciuki i kibicuję dalej.

Offline jara

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maja 2016, 08:23:02 czas Polski »
Fajnie że się podoba  :) Co zrobię z belkami to jeszcze nie wiem pierwotnie miały być do zawieszenia liny by dzieciaki miały się na co wspinać (taka 3 m belka jest solidniejsza niż jakaś metrowa dokręcana), może rura jak u strażaków -coś się wymyśli.

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Maja 2016, 08:49:27 czas Polski »
Super sprawa! Naprawdę fajnie wygląda!
:)
żeby ściąć i mieć deski, najpierw trzeba, żeby urosło :)