30 Kwietnia 2026, 04:34:38 czas Polski

Autor Wątek: Domek dla dzieci  (Przeczytany 15130 razy)

Offline jara

Odp: Domek dla dzieci
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Czerwca 2016, 23:01:54 czas Polski »
Jak kątownik drewniany wygląda to wiem, rozumiem, że przykręca się go od góry na gont i w dół na belkę. W sumie chciałem zrobić opierzenie z blachy i wówczas daje się go pod gont ale koszta, czas i wyszło tak jakwyszło.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #46 dnia: 12 Czerwca 2016, 07:24:06 czas Polski »
to była połowa posta ....
kątownik dajesz - jedno ramię na gont, drugie w dół . Raz, że dociska gont a dwa efekt wizualny poprawia.
Na narożniki wszystkie można go użyć, żeby połączenia zamaskować, itp...

Offline tomideri

« Odpowiedź #47 dnia: 13 Czerwca 2016, 23:53:25 czas Polski »
A czy ten kątownik stosunkowo szybko nie zostanie zniszczony przez wodę?
Sam obecnie rozważam jak wykończyć gont na altanie, ale myślałem o obróbce blacharskiej...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #48 dnia: 14 Czerwca 2016, 06:11:53 czas Polski »
Kilka lat wytrzyma

Offline ZeusII

« Odpowiedź #49 dnia: 14 Czerwca 2016, 23:06:24 czas Polski »
a ja mam kilka pytań co do kołkowania otworów po wkrętach, czym obcinałeś wystający kołek?
jakaś specjalna piła czy zwykła płatnica wystarczy,
sam wycinałeś kołki czy kupiłeś gotowe? 
i ostatnie jakim klejem?

Offline jara

« Odpowiedź #50 dnia: 15 Czerwca 2016, 08:32:29 czas Polski »
Jeszcze nie kołkowałem bo czekam na kij/wałek od stolarza. Z zasady dobiera się wiertło do kołka/wałka jaki się ma i oczywiście by łby od śrub się zmieściły. Ja wybrałem wiertło 25mm, więc standardowe od mioteł nie pasują. Wklejać chcę na klej poliuretanowy. Do obcinania użyję zwykłem ręcznej piły i doszlifuję szlifierką na równo, najlepsza by była piła ryoba ale nie posiadam. 

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Czerwca 2016, 08:37:55 czas Polski »
Do obcinania tego typu rzeczy jak kołki maskujące IMHO najlepsze są tzw urządzenia wielofunkcyjne (BTW ktoś mógłby wymyślić w końcu jakąś normalną i jednoznaczną nazwę na to) jak np Bosch PMF 190

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 15 Czerwca 2016, 09:08:59 czas Polski »
Albo japonska pila do obcinania rowno powierzchnia. Taka bez rozgietych zebow.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #53 dnia: 15 Czerwca 2016, 11:27:07 czas Polski »
Ja niestety również nie posiadam żadnej piły japońskiej lecz jeśli ma ktoś sprawdzoną i tanią,
to może się podzielić informacją gdzie i za ile sobie kupił.
Zrobiłem próbę obcięcia kołka zwykłą piłą i niestety trochę rysuje lub nawet wcina się w kantówkę.
Postaram się to zniwelować szlifowaniem.

Offline ZeusII

« Odpowiedź #54 dnia: 15 Czerwca 2016, 11:31:12 czas Polski »
Jara jak montowałeś barierkę do słupa (poręcz górna i dolna),
i czy tralki są przykręcone na wkręty czy je wpuściłeś w poręcz i tylko klej?

Offline jara

« Odpowiedź #55 dnia: 15 Czerwca 2016, 14:25:55 czas Polski »
Poręcze przykręcałem jig pocket hole.
Tralki- wpierw wyfrezowałem w poręczach rowki frezem 20 mm następnie przykręciłem poręcze włożyłem tralki w rowki, dodatkowo cienkimi wkrętami od deski elewacyjnej przykręciłem tralki pod kontem do barierek by nie latały w rowkach. Oczywiście w dolnej barierce trzeba wywiercić kilka otworów by woda nie gromadziła się w rowku.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Czerwca 2016, 22:50:57 czas Polski »
Mam odatkowe pytania:
Czy podpory mają 80cm długości? a jaka średnica? Są tylko wkopane w ziemie? Rozumiem, że góra wszystkich podpór jest na tym samym poziomie?

Pod jakim kątem są schody?

Offline jara

« Odpowiedź #57 dnia: 16 Czerwca 2016, 08:07:23 czas Polski »
Schody robiłem na oko, najpierw przyłożyłem deskę by sprawdzić jaki kąt powinnem zrobić, następnie wysokość stopni i ilość też na oko z założenia, że dzieci będą z tego korzystać ( i powiem, że się udało bo dla mnie za dużo stopni a dla dzieci super). Wysokość okien, barierek to stawiałem swoje dzieci i wychodziło mi na jakiej wysokości zrobić. Nie za bardzo rozumiem pytania odnośnie podpór- jeśli chodzi o barierki schodów (zrobione z belek 4/6cm) to nie są wkopane a przykręcone do schodów (drewna się nie wkopuje w ziemię) w przyszłości jak będzie się chwiać to wbiję przy słupkach w ziemię rury które ustabilizuje konstrukcję.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Czerwca 2016, 08:23:44 czas Polski »
Chodzi o betonowe całości podpory robione rurą. Pisałeś coś o 2 rurach 40cm, więc wnioskuję, że cała podpora ma 80cm, ale może błędnie.

A jaka średnica? Są tylko wkopane w ziemie? Rozumiem, że góra wszystkich podpór jest na tym samym poziomie?

Offline jara

« Odpowiedź #59 dnia: 16 Czerwca 2016, 09:53:12 czas Polski »
Miałem do dyspozycji dwie rury, więc jednorazowo robiłem dwie stopy na raz. Dziurę kopałem na 60 cm na dno układałem cegły na sztorc i na nie stawiałem formę/rurę. Całość zalewałem betonem. Kolejnego dnia rozbierałem formy i dwie kolejne robiłem. Jedna stopa która jest najbardziej wystająca w sumie ma około metr (40cm na powierzchni reszta w ziemi). Średnicy stóp nie pamiętam ale ok. 30cm. Góra wszystkich stóp jest na tym samym poziomie.