15 Sierpnia 2026, 10:37:21 czas Polski

Autor Wątek: Domek dla dzieci  (Przeczytany 15317 razy)

Dentarg

• Gość
Odp: Domek dla dzieci
« Odpowiedź #60 dnia: 16 Czerwca 2016, 11:37:27 czas Polski »
@jara: nie dam Ci spokoju tak latwo ;). Czy dobrze widzę, że kotwy masz zalewane a nie przykręcane do betonu?
Jak poziomowałeś? Długa decha i poziomica? Linka? Jakoś inaczej?
Jakiego użyłeś betonu?

Ja się trochę boję, że o takie wystające stopy dzieciaki mogą się jakoś uderzyć, dlatego zastanawiam się, żeby je schować pod poziom trawy.

Offline jara

« Odpowiedź #61 dnia: 16 Czerwca 2016, 17:03:24 czas Polski »
Jak bym miał równy teren to też bym pochował te stopy ale niestety teren jest bardzo nie równy. Poziomowałem deską, można linkę naciągnąć a przy większych długościach waż-woda-dwie butelki. Kotwy są długie do wbijania w ziemię, ja te zalałem betonem.

Offline jara

« Odpowiedź #62 dnia: 30 Października 2016, 13:08:53 czas Polski »
No i zakończenie w październiku zrobiłem okna i drzwi. Okno duże z boku jest otwierane a to mniejsze na stałe, szprosy zrobiłem z jesionu resztę z sosny a szyba to pleksi przezroczyste (bezpieczniejsze dla dzieci).Niestety zauważyłem w miejscach najbardziej narażonych na warunki atmosferyczne pojawia się sinica. W maju jak budowałem go to raz malowałem drenwnochronem kolor sosna naturalna. Chciałem drugi raz pomalować na wiosnę przyszłego roku ale jednak zrobiłem to teraz a w miejscach narożonych na warunki atmosferyczne (schody) trzy razy. Zobaczymy jak przezimuje...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #63 dnia: 30 Października 2016, 13:10:48 czas Polski »
Czym malowałeś ?
Impregnat ?Lakierobejca ?

Offline jara

« Odpowiedź #64 dnia: 30 Października 2016, 13:11:32 czas Polski »
Drewnochronem.
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2016, 13:22:34 czas Polski wysłana przez jara »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #65 dnia: 30 Października 2016, 20:23:31 czas Polski »
Czyli impregnatem...
Drewnochron ma szeroki asortyment....

Dziwne. Nie powinno wyłazic. Dosyć dobrze zabezpiecza

Offline maniek7

« Odpowiedź #66 dnia: 30 Października 2016, 22:51:21 czas Polski »
Bardzo ładna realizacja, naprawdę fachowo to zrobiłeś- gratuluję projektu

Offline jara

« Odpowiedź #67 dnia: 31 Października 2016, 08:23:20 czas Polski »
maniek7 dzięki. marcin6391 teraz bym to inaczej zrobił, najpierw pozwolił drewnu podeschnąć dłużej, potem impregnat konstrukcyjny a dopiero na to impregnat koloryzujący 2 razy. Teraz po drugim malowaniu będę go obserwować i się zobaczy. 

Offline Piotr123

« Odpowiedź #68 dnia: 06 Listopada 2016, 21:54:07 czas Polski »
Gdzie kupię kotwy  wlasnie do tych twoich podstaw?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 07 Listopada 2016, 07:45:25 czas Polski »
Kotwy kupisz w każdym sklepie metalowym (albo w necie). Ważne, żeby nie przepłacać i nie kupować za dużych.
Mi doradził expert i zamiast wydawać ~10 na kotwę (lub wkręt z kołkiem) kupiłem takie za ~2PLN/szt. Trzymają świetnie a instalacja dużo łatwiejsza niż w tych droższych. Mogę potem pokazać fotkę.

Offline jara

« Odpowiedź #70 dnia: 07 Listopada 2016, 18:12:10 czas Polski »
Ja kupiłem w Castoramie takie które wbija się w ziemię miały ok 50cm wysokości dzięki temu postawiłem je w dziurze na cegle wypoziomowałem i zalałem betonem. Wydawały mi się o wiele bardziej wytrzymałe niż te z prętem. A domek sporo waży...

Offline Skog

« Odpowiedź #71 dnia: 07 Listopada 2016, 19:51:31 czas Polski »
Bardzo ładny projekt - dzieci na pewno szczęśliwe :)

Co do wykańczania takiego typu daszków z dachówką bitumiczną (zwykłą zresztą też) to podpowiem tyle:
na końcach dachu  - od kalenicy do dolnej krawędzi - należy najpierw przybić listwy o przekroju trójkąta prostego (jeszcze pod papą/dachówką).
Trójkąt np. o podstawie 5 cm - wysokości 3-5cm. taki trójkąt podniesie dachówkę (papę) na krawędziach i będzie skierowywał wodę deszczową na połać dachową. - reszta wykończenia na przekrojach na rysunku.
Wysokość pionowej deski przybijanej do skrajnych krokwi  to suma wysokości: krokwi + poszycia pod dachówką + wysokość trójkąta + 1-2 cm extra tak by obniżyć deskę i zakryć ładnie dolną krawędź krokwi.
Deska pozioma - przekrój np. 18 x 98 mocowana do pionowej od góry.
2 dolne rysuneczki to widok od czoła - sposób łączenia w szczycie desek pionowych.

Pozdrawiam :) - może się komuś przyda przy podobnych  projektach.

Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #72 dnia: 07 Listopada 2016, 20:09:04 czas Polski »
Szkoda, że nie wypuściłeś desek po min. 10 cm za krokiew z każdej strony .
Duzo lepiej wygląda i woda nie płynie tak po ścianach i krokwach.

Ale, jak juz mówiłm - bardzo ładny  domek     :)

Offline jara

« Odpowiedź #73 dnia: 07 Listopada 2016, 21:10:25 czas Polski »
Taki miałem plan niestety nie miałem dłuższej płyty osb (wyszła cała na długość)-była na styk a desek nie chciałem kłaść.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #74 dnia: 07 Listopada 2016, 21:31:20 czas Polski »
Ale i tak świetnie wygląda