27 Kwietnia 2026, 19:48:55 czas Polski

Autor Wątek: Domek dla dzieci  (Przeczytany 15127 razy)

Offline samboman

Odp: Domek dla dzieci
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Listopada 2017, 15:50:18 czas Polski »
Odkopię trochę temat, gdyż sam też będę startował z budową podobnego domku.

@Jara, przy łączeniu legarów podłogi i słupów, nie robiłeś w nich wpustów, tylko łączyłeś do czoła na 2 wkręty?

Offline jara

« Odpowiedź #76 dnia: 13 Listopada 2017, 16:44:14 czas Polski »
Odnośnie 4 belek wokół to dałem same wkręty ale nie ciesielskie cienkie tylko grube/długie na klucz podajże 13, belkę pionową przewiercałem więc belka podłogowa się docisnęła no i wiadomo tak samo zastrzały przykręciłem. Dwa legary pośrodku to na wpust i po jednej śrubie dałem.

Offline Ewelinas

« Odpowiedź #77 dnia: 14 Listopada 2017, 09:27:32 czas Polski »
Znajomi maja podobny domek dla dzieci jak ten ze zdjęcia, ale z dachówką.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Listopada 2017, 12:05:04 czas Polski »
Ja mam podobnie jak jara, ale jeszcze dodałem czop i gniazdo do każdej z tych poziomych belek. Też mam Takie wkręty o jakich pisze Jara (ale 10 - czyli klucz AFAIR 17, 13 to bodaj 8). Ale te wkręty nie są zbyt mocne, udało mi się kilka podczas montażu zgiąć (być może miałem wkręty słabej jakości - jedne kupowane w castoramie inne w lokalnym sklepie metalowym - jakość taka sama).

Offline samboman

« Odpowiedź #79 dnia: 17 Listopada 2017, 12:53:15 czas Polski »
No ja właśnie się też zastanawiam, czy lepsze będą ciesielskie 10mm z łbem tależykowym, czy te, o których mówicie z łbem sześciokątnym. Jakiej długości wkręty stosowałeś?

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Listopada 2017, 18:45:44 czas Polski »
Ja miałem wkręty conajmniej 230mm (dokładnie nie pamiętam). Połączenie było tak zaprojektowane, że wkręt przechodził też przez każdy czop tak, że blokował go na stałe w gnieździe.

Offline jara

« Odpowiedź #81 dnia: 19 Listopada 2017, 08:32:26 czas Polski »
Tak jak pisałem dałem śruby z łbem sześciokątnym i dodatkowo podkładki więc wyszło jak ciesielskie o tej samej grubości :-)  u mnie cena zdecydowała bo te ciesielskie są makabrycznie drogie, pomimo kupowania w hurtowni Markopol (apropo tego producenta to słyszałem, że generalnie już nie produkują śrub tylko przepakowują kontenery z Chin)