02 Lipca 2026, 11:37:55 czas Polski

Autor Wątek: Domek 5x5 który będzie altaną.  (Przeczytany 6054 razy)

sgt_raffie

• Gość
Odp: Domek 5x5 który będzie altaną.
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Maja 2016, 20:26:20 czas Polski »
Mam tendencje to robienia zbyt solidnych - zdaniem niektórych - rzeczy (co już w tym wątku pokazałem), ale ja bym zrobił odstępy między legarami max 80 cm. U siebie na tarasie mam co 60 cm.

I jeszcze w kwestii osb na podłogę na czas budowy - nigdzie nie napisałem, żeby te deski przykryć płytą. Płyta na legary, deski leżą sobie "gdzieś", budowa się kończy, płyta idzie wek, kładziemy deski. Wiem, że skomplikuje to nieco konstrukcję, ale ja bym tak zrobił w tej sytuacji - szkoda by mi było desek na szopę budowlaną.

Offline pawel49

« Odpowiedź #16 dnia: 11 Maja 2016, 20:58:39 czas Polski »
wychodzi około 130cm
mi 170 cm
Zgadza się, zaokrągliłem do 4 omyłkowo

kozio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Maja 2016, 22:02:04 czas Polski »
Pójdzie deskowanie z deski 32mm struganej jednostronnie.
Konstrukcja z 6x12, zmieniłem tak by kantówki stały i zagęściłem je...
Czy to powinno wystarczyć?
Dzięki za podpowiedzi

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Maja 2016, 22:18:20 czas Polski »
Jak widzę tyle bloczków do wypoziomowania to mnie trzęsie. Upierdliwa robota a i tak później któryś jest za wysoko >:(

kozio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Maja 2016, 22:27:17 czas Polski »
To się da co drugi , albo wyjmie te co nie pasują ;D

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #20 dnia: 11 Maja 2016, 22:51:12 czas Polski »
Tylko zaznacz te miejsca, żeby tam nie stawać ;D

Offline marek20

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Maja 2016, 19:29:50 czas Polski »
Gdzie i po ile? Potrzebna mi będzie.
Gdzie ?? jak Gdzie ??? W castoramie Cała płyta 62zł za 18mm

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Maja 2016, 19:44:00 czas Polski »
To ja mam 12mm za 37zł za sztukę

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Maja 2016, 21:01:15 czas Polski »
Ok w przyszłym tygodniu startuje z robotą. Na czwartek mam mieć drewno już.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 12 Maja 2016, 23:02:39 czas Polski »
Jak widzę tyle bloczków do wypoziomowania to mnie trzęsie
Nie wiem czym kolega będzie poziomował ale proponuję szlaufwagę
Można z węża ogrodowego i buteleczek plastikowych zrobić a droższa wersja to
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=poziomica+w%C4%99%C5%BCowa&sourceid=Mozilla-search&bmatch=base-relevance-hou-1-1-0510

Cztery rogi wyprowadzić ,a potem żyłeczka i po bólu  :)
Nie doczytałem czy będziesz kotwiczył ,ja bym po rogach wykopał głębsze dołki ,wrzucił zbrojenie (skarby teścia-na pewno coś się nada ;D ) no i jakąś konkretną śrubę w beton do przykręcenia belki.
To tak na marginesie  :D  może kto coś dopowie ???
Pozdrawiam ;)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Maja 2016, 16:38:41 czas Polski »
szlaufwagę

Jak stosujesz rurki igielitowe (mala średnica)  to   najlepiej jak spirytus (ponoć)   by był płynem w szlauf... ale nie wiem czy dotrwał by do początków pomiaru nie  mówiąc o końcu pomiarów , nie wspomnę o mierniczym  ;D , ale wystarczy jak dasz przegotowaną/trochę pogotowaną wodę  ( nie zawiera  tlen )  i nie masz baniek w rurce . Przy dużej średnicy typu wąż do podlewania nie ma to już takiego znaczenia  i wodą z kranu powinieneś dać radę .
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2016, 16:42:17 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Maja 2016, 19:59:16 czas Polski »
wystarczy jak dasz przegotowaną/trochę pogotowaną wodę  ( nie zawiera  tlen )  i nie masz baniek w rurce .
Ja kiedyś za pomocą 1/2 calowego węża ogrodowego i 2 butelkach po napoju Helena wprawiłem w zakłopotanie majstra na budowie :o bo on tak wypoziomował ze jeden róg budynku był niżej o 5cm. Ale ja nie o tym ::)
Zdecydowałem że wspomnę o tej metodzie,gdyż na innym forum narzekano na te laserowe poziomice ( tanie- bo te droższe na pewno są dokładne)Chociaż ja kiedyś (poziomica b.dokładna)  przykleiłem na plastelinę wskaźnik laserowy i tak wypoziomowałem ,pomieszczenia pod wylewki.A wracając do szlaufwagi to trzeba napełniać powoli żeby nie było żadnych baniek powietrza,a na innym forum polecają jeszcze dolanie płynu Ludwik.
Teraz można zakupić szlaufwagę za niewielkie pieniądze ,dla tych co budują domy,płoty niwelują teren ,żeby woda spływała tam gdzie trzeba,na pewno się przyda :)
Sorry za chaotyczny wpis ,ale mordek mniej ;D

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Maja 2016, 21:24:41 czas Polski »
Taki trochę offtopic ale ja przygotowując teren pod kostkę 300m.kw.) samemu postanowiłem zainwestować w niwelator laderowy. Fakt, że kosztował kupę kasy ale mając na względzie stawianie garażu, altanki, zabudowę poddasza stwierdziłem, że warto zaryzykować. I po roku jego posiadania stwierdzam, że absolutnie przydatne narzędzie!

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

kozio

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Maja 2016, 16:40:48 czas Polski »
Panowie, czy na konstrukcję podłogi powinienem kłaść jakaś folię? Widziałem coś takiego w domku działkowym.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #29 dnia: 17 Maja 2016, 16:50:07 czas Polski »
Domki narzędziowe ustawiam na wkopanych i wypoziomowanych bloczkach betonowych, oczywiście na przekładce z papy.
Podłoga z legarów 5x10 cm co 50 cm. Na to deska . Mozna pod legary podłożyć włókninę,itp.., żeby zielsko nie wychodziło.