18 Kwietnia 2026, 17:38:41 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat - przymiarki do budowy  (Przeczytany 24749 razy)

Offline piotrekamg

Odp: Warsztat - przymiarki do budowy
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maja 2016, 14:00:36 czas Polski »
amatorski rzut :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maja 2016, 14:23:45 czas Polski »
Jeśli chodzi o elewację, to raczej zdecyduje się na styropian 5 cm + tynk cienkowarstwowy (tzn. na początek zaciągnięta siatka na kleju a tynk jak fundusze się pojawią:)).
A co z dachem? Ktoś doradzi?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Czerwca 2016, 07:06:29 czas Polski »
Proszę doradźcie, czy warto tę płytę betonową ocieplać styropianem?

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Czerwca 2016, 08:43:40 czas Polski »
Zawsze warto docieplać izolować!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Czerwca 2016, 11:48:20 czas Polski »
czy warto tę płytę betonową ocieplać styropianem?

Jak by tu powiedzieć(napisać)żeby burzy nie było :-\

Bardziej bym izolował strop i ściany,bo ciepło ucieka do góry,a jak już tak bardzo chcesz płytę betonową(posadzkę)izolować to tylko boki na około,żeby nie ciągnęło z przemarzniętej ziemi na ściany garażu(jak będzie murowany)
Chyba nie chcesz się odizolować od ciepła ziemi ???
Ziemia czarna musi być usunięta z pod płyty betonowej,nie usuniecie=problemy zimą.
 ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Czerwca 2016, 15:10:24 czas Polski »
Na chudziaka styropian i na to wylewkę (posadzkę) pod większy ciężar zbrojoną.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Czerwca 2016, 15:44:27 czas Polski »
Popieram przedmówcę imiennika Krzysia48. Przyjmuje się, ze ciepło ucieka w takich proporcjach:
15% wentylacja, 30% dach, 10% podłoga, 20% sciany, reszta okna i inne mostki termiczne.
Co do czarnej ziemi - nigdzie pod budynkiem nie może znajdować się grunt wysadzinowy czyli taki który może się podnieść pod wpływem zamarzania (humus, glina, itp)! Szczególnie pod fundamentami (to może uszkodzić konstrukcję nośną budynku) Jeśli zostawisz go pod wylewką to jest duża szansa że Ci popęka podłoga.

Co do ocieplenia podłogi, warto dać chociaż  kilka cm, żeby nie było bardzo dużej różnicy pomiędzy ociepleniem podłogi a reszty. Możesz zrobić wersję Miłego, wtedy możesz dać zwykły styropian do podłóg lub możesz dać: grubą folię budowlanąna grunt, styrodur i na to zbrojoną wylewkę. 
Uwaga, jeśli nawieziesz ziemi to powinieneś ją zagęścić przed laniem betonu. Inaczej świeży piasek siądzie i też  jest szansa, ze posadzka popęka.
A i polecam dać pręty w wylewkę, nawet 6stki (oczywiście najlepiej 12stki ułozone w siatkę i skręcone drutem wiązałkowym lub gotową siatkę zrbrojeniową). Koszt niewielki a wzmacnia wytrzymałośc znacznie.
I pamiętaj, żeby ostateczną wylewkę na styropianie oddylatować od ścian.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Czerwca 2016, 16:09:18 czas Polski »
Ewentualnie mikrowłókien

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #23 dnia: 06 Czerwca 2016, 16:34:16 czas Polski »
ja wybrałem koryto potem piach zagęszczarka chudy beton folia styropian folia siatka i mixokret. 10-ty rok brak pęknięć odprysków mimo że nieraz kawał szmela upadł.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Czerwca 2016, 23:20:07 czas Polski »
Dzięki panowie za wszelkie rady, jednak do przedmówców mam pytanie o kotwienie konstrukcji. Macie pod słupy drewniane wylane głęboko słupki betonowe czy kotwiliście do płyty betonowej?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Czerwca 2016, 19:03:16 czas Polski »
Każdy element nośny musi być posadowiony na fundamencie (tradycyjnym, slupowym czy płycie fundamentowej). Postawienie go na chudziaku może się źle skończyć.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #26 dnia: 10 Sierpnia 2016, 12:55:57 czas Polski »
Polecam ONDULINE. 20-25zł i gwarancji 70lat.
O blache trzeba dbać, czyli mówiąc inaczej po 10latach trzeba wyjść na dach, wyczyścić i pomalować. Farby do dachów są drogie, o tym się nie myśli gdy kupujemy nową blachę malowaną fabrycznie.
U mnie dom stoi 20lat, ceglany komin się rozlatuje, a pokrycie dachowe nie ma śladów jakiegokolwiek zużycia,  może gdzie niegdzie tylko zielonkawy nalot.

Sąsiad na działce drugi dom sobie wybudował z 12 lat temu i juz myśli jak wyjść na dach i go odnowić - 350m2 pow. dachu jednak generwuje koszty.

W warsztacie z blaszanym dachem rowniez deszcz daje się we znaki.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Lutego 2017, 13:32:55 czas Polski »
Odświeżam wątek bo na dniach zaczyna się budowa - w zeszłym roku zdążyliśmy przygotować działkę i wybrać 30 cm ziemi.

@Gerdo - ciekawa ta ondulina, 2m^2 kosztują tyle co 1m^2 blachodachówki. Możesz coś więcej o tym napisać? Jak jest z zaleganiem śniegu, sztywność, czym to się tnie i montuje?

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #28 dnia: 23 Lutego 2017, 14:40:06 czas Polski »
Ja zbudowałem garaż w tamtym roku. Niestety nie załapałem sie na zmianę prawa i musiałem robić cały projekt itp. Zrobiłem garaż połączony z drewutnia w kształcie litery L. Całość ma około 60m2 garaż wewnątrz ma 35m2. Wydawało sie ze to duzo ale maszyn przybywa i mimo ze staram sie wszystko rozstawiac po kątach wzdłuż ścian to i ścian juz brakuje :)
Mam niewielką działkę i całe szczescie ze plan zagospodarowania był taki ze mogłem go postawić po linii działowej więc wyszło w miare fajnie. Dach wykonano oczywiscie jednospadowy w moją stronę. Całkiem dobrze się złożyło bo garaż jest blisko domu wiec na dachu drewutni zamontowałem kolektory do grzania wody. Miałem z tego daszku tylko kilka chyba ze 3 metry przewodów do kotłowni wiec wyszło jeszcze lepiej niz montować je na dachu w domu.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lutego 2017, 18:20:15 czas Polski »
Do mocowania używa się gwoździ z podkładką gumową czy coś takiego. Gwoździe są systemowe.
Ciąć można piłą ręczną.

Każde rozwiązanie ma wady i zalety. Blachodachówka pewnie ładniej wygląda i trzeba o nią dbać co jakiś czas, no ale za ładny wygląd trzeba płacić.