17 Kwietnia 2026, 13:39:13 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat - przymiarki do budowy  (Przeczytany 24493 razy)

Fulicarius

• Gość
Odp: Warsztat - przymiarki do budowy
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Marca 2017, 11:42:57 czas Polski »
Pod płytę - posadzka? Ja bym dał 2x4 na zakład tak jak napisałeś.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Marca 2017, 11:49:30 czas Polski »
Na zakładkę albo z frezem. Ale taniej na zakładkę.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Marca 2017, 18:34:11 czas Polski »
Dlaczego EPS, tylko i wyłącznie XPS, jest to jedyna izolacja warta swojej ceny.

Offline gargul

« Odpowiedź #48 dnia: 10 Marca 2017, 00:15:40 czas Polski »
na zakładkę zawsze lepiej mostki cieplne się likwiduje, frez to tylko masę odpadu tym bardziej na posadzkę. Jak teren suchy wystarczy EPS najlepiej dawna oryginalna 100 a nie jakieś dach/podłoga jeśli teren mokry wilgoć duża XPS. Przy EPS najlepiej zważ paczkę jeśli jest taka opcja, z tego co pamiętam 6kg to już dobrze przy standardowym wymiarze 100cm na 50cm i wys paczki 60cm.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Marca 2017, 00:33:57 czas Polski »
Ważenie czasem nic nie daje. Producenci wycwanili się. Wiem od przedstawiciela handlowego (w prywatnej rozmowie) jednego z producentów w moim regionie, że tak kombinują, że bez szczegółowych badań nie idzie sprawdzić czy styropian nie jest oszukany. Niestety, najczęściej jest (z powodu dużej konkurencji producenci muszą wyjść na swoje) :(

Offline gargul

« Odpowiedź #50 dnia: 10 Marca 2017, 01:42:51 czas Polski »
twardy styropian to cięższy styropian XPS jest jeszcze twardszy i cięższy a kombinują na wszystkim i wszyscy, ale znając kilku przedstawicieli od styropianu każdy jedno gadał chcesz jakość sprawdzić zważ po paczce rożnych producentów i przede wszystkim współczynnik lambda i twardość (eps). Kiedyś na każdym opakowaniu  był napisany rodzaj EPS 100 twardy EPS 80 elewacja poniżej elewacja wygłuszanie ścian garaży itp na Litwę np w ogóle się nie wysyła poniżej EPS 100 podłogówki bo żaden Litwin nie kupi tego a Polacy sami chcą być oszukiwani bo pierwsze pytanie to ile za paczkę a nie jaki rodzaj.
 To samo wełna mineralna 1 na 10 pyta o lambdę co najważniejsze a 9 cena bo casto ma za 7zł m2 a tu 9zł, ROCKWOOL jeden z lepszych producentów ma nawet na stronie napisane produkt tylko do sprzedaży w marketach budowlanych a współczynnik lambda małym druczkiem gdzie na końcu listy po całej serii jaka to dobra wełna.

KONKRETNIE kupując styropian zwykły czy XPS 2 rzeczy pytaj:
1 Lambda im niższa tym lepiej powyżej 40 to powietrze nie izolator
2 twardość EPS

i nie patrz na kropki czarne tzw dalmatyńczyk bo to nie ma nic do rzeczy a jak dasz 10zł drożej na opakowaniu to ci nawet z różowymi kropkami wyprodukują

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Marca 2017, 08:53:05 czas Polski »
Dzięki za wskazówki dot. styropianu. A na tzw. składach budowlanych można mieć zaufanie do towaru? W sensie - czy będzie lepszy niż w np. Castoramie?

Jeszcze apropos warstw tej płyty - folię budowlaną dać pod czy na styropian? (a na to beton + zbrojenie).

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Marca 2017, 09:07:12 czas Polski »
Nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać ale w tej chwili jedyna izolacja która nie jest oszukana to XPS reszta czyli cały styropian zawsze jest kombinowana. Pamiętam czasy kiedy w handlu dostępny był styropian FS 12 do ścianek działowych i murów warstwowych FS 15 na elewację docieplenia metodą lekką mokrą FS 20 wylewki izolacja pozioma oraz FS 30 izolacja pozioma w miejscach mocno obciążonych na przykład parkingi. Cyfra oznaczała minimalną gęstość kilogramów na metr sześcienny dlatego przy  przeliczeniu paczki na metr sześcienny najlepiej korzystać z wyżej wymienionych wartości i wtedy będziemy wiedzieć z jakim materiałem mamy do czynienia. Producenci styropianu wprowadzili różne oznaczenia tak naprawdę nic nam nie mówiące po to aby tylko i wyłącznie oszukiwać. Zdaję sobie sprawę z ceny XPS  ale jest to cena w pełni uzasadniona. W Twoim przypadku jeśli będzie płyta odpadów praktycznie wcale nie będzie.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #53 dnia: 10 Marca 2017, 10:09:18 czas Polski »
Nie znam się to wypowiem :P
-czy jest sens dawania styropianu na podłogę w garażu(izolacja przepływu ciepła z wnętrza ziemi)
-inaczej jest jak teren podmokły
-bardziej bym izolował płytę na około,gdzieś do granicy przemarzania w danym terenie
-oszustów nie brakuje w każdej dziedzinie,boli mnie ze są bezkarni
-zwykłemu człowiekowi nic nie powie jaką ,,lambdę" ma styropian,musi on polegać na fachowcach-a co jak fachowiec ze sprzedawcą dogadany(przykłady można mnożyć także w innych dziedzinach)
-no cóż takie czasy,że na wszystkim po trochu ,,trza'' się znać

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Marca 2017, 10:17:03 czas Polski »

-czy jest sens dawania styropianu na podłogę w garażu(izolacja przepływu ciepła z wnętrza ziemi)

Zawsze jest sens tym bardziej jeśli jest to garaż ogrzewany.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #55 dnia: 10 Marca 2017, 10:46:50 czas Polski »
garaż ogrzewany

Ok :)

A ja tak tylko wspomnę o co miałem na myśli-znaczy nie ogrzewany ??? ;)

,,Zgodnie z przedstawionym wykresem na głębokości ok. 1,5 m, w ciągu roku utrzymuje się temperatura w przedziale 7 - 13 °C, natomiast na głębokości ok. 18 m przez cały rok utrzymuje się temperatura ok. 10 °C.''
http://romicki-ekosystem.pl/pl/15-geologia
Mniej więcej dlatego lepiej jest chyba ocieplić boki płyty(piwnicy) i nie izolować się od ciepełka z ziemi :)
Ale my tu o ogrzewanym  ;D
Sorry za wtrącone 5gr :-[
;)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Marca 2017, 10:51:29 czas Polski »
Garaż będzie ogrzewany ad hoc. Na razie jakąś dmuchawą, potem może kozą.

Offline gargul

« Odpowiedź #57 dnia: 10 Marca 2017, 11:21:21 czas Polski »
Trzeba dać styropian lub xps tak samo jak rury z wodą się zakopuje poniżej przemarzania. Ziemia będzie ci wychladzac budynek a nie ciepło dawać no chyba że ten garaż będzie miał dach poniżej strefy przemarzania

Offline krzyś48

« Odpowiedź #58 dnia: 10 Marca 2017, 12:06:18 czas Polski »
Ziemia będzie ci wychladzac budynek a nie ciepło dawać

:)
No cóż ja mogę tobie rzec ???
Mam piwnicę- 1,5m w ziemi,zimą w najcięższe mrozy jest 8-10*C
W części nowszej gdzie piec stoi to 13 a jak palę to 15 -kaloryfera brak(dłuższy kawałek czopucha tylko)
To tak na marginesie że ziemia wychładza,dodam jeszcze że piwnica nie jest niczym izolowana,w sensie beton w ziemi i nic.
A jak już bym miał izolować płytę betonową to bym dał ogrzewanie elektryczne podłogowe-w moim przypadku jak w nogi ciepło to jest OK :)

Garaż będzie ogrzewany ad hoc. Na razie jakąś dmuchawą, potem może kozą.
A którą kozę masz na myśli ::) :P ;D

Offline gargul

« Odpowiedź #59 dnia: 10 Marca 2017, 13:34:07 czas Polski »
Jak uważasz inżynierem nie jestem ale wiem że pod wszystkie budynki się daje styropian a nawet pod parkingi na zewnatrz. Na piętrze lejac posadzkę też idzie folia i styropian
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2017, 13:36:56 czas Polski wysłana przez gargul »