17 Kwietnia 2026, 13:37:54 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat - przymiarki do budowy  (Przeczytany 24490 razy)

mefjuu

• Gość
Warsztat - przymiarki do budowy
« dnia: 09 Maja 2016, 14:06:00 czas Polski »
Cześć, noszę się z zamiarem rozpoczęcia budowy warsztatu. Chcę zrobić to rozsądnie jeśli chodzi o koszty (ew. dzieląc prace na etapy jeśli portfel nie puści od razu), ale też żeby konstrukcja służyła przez długi czas.
Na razie po głowie mi chodzą takie dylematy:

Podłoże:
  • jaką powierzchnię proponujecie by weszło auto + po bokach maszyny amatorskie (na kółkach)
  • płyta betonowa czy jakaś podsypka +  folia + legary?
  • kratka odpływowa - chyba warto zrobić, żeby to co spłynie z auta zwłaszcza w zimie, sobie odeszło na zewnątrz

Ściany i ocieplenie
  • wełna czy styropian?
  • na zewnątrz tynk cienkowarstwowy czy boazeria?

Dach
  • blacha trapezowa, blachodachówka czy papa? A może gont bitumiczny?  Co z ociepleniem dachu?

Ogrzewanie
  • chciałbym mieć możliwość postawienia kozy, ale na etapie projektu i budowy to chyba nie ma znaczenia, bo komin i tak wypuszczę wycinając i obrabiając dziurę na kolanko w ścianie?

Odwodnienie
  • jest sens budować studzienkę przy garażu, która "ściągnie" wodę z rynien i z kratki pod autem? od studzienki miałbym ok. 10 m do budynku, więc taki odcinek musiałbym poprowadzić odwodnienie do deszczówki. Dodam, że teren jest płaski, a teren z dwóch stron garażu będzie utwardzony.
  • czy wokół płyty betonowej robić jakiś drenaż?

Na razie tyle rozterek technicznych. Następną kwestią jest wykonawstwo. Z racji zerowego doświadczenia w stawianiu takich "dużych" konstrukcji i pracy na etacie nie mam umiejętności i możliwości czasowych by to postawić konstrukcyjnie. Jednak "wykończeniówka" typu tynk czy boazeria, instalacje, itp. już jak najbardziej we własnym zakresie. Trzeba więc będzie znaleźć "ekypę" która zrobi podstawowe najgrubsze rzeczy zrobi solidnie, nie zostawiając mnie z problemami na lata. Lokalizacja to okolice Bielska-Białej, może mielibyście kogoś do polecenia?

krzysiek_z

• Gość
Odp: Warsztat - przymiarki do budowy
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2016, 14:31:29 czas Polski »
Odpowiem co do kratki odpływowej,  zrobienie takiej oznacza, że musisz zrobić kopertoą podłogę, a to oznacza, że bedzie ona krzywa. Czyli każdy prosty stół będzie Ci się bujał :) wiem to tez tak zrobiłem.

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2016, 14:52:29 czas Polski »
Też mam zamiar postawić garażo-warsztat, ale narazie walczę z papierologią, bo okazało się że na budynek "gospodarczy" musze mieś wydane warunki zabudowy mino że do 35m2. ja szukałem garazu metalowego ocieplanego tynkowanego, ale jeszcze dokładnie nie znam cen bo czekam na wyceny. Ale ze wstępnych wyliczeń wychodzi mi że konstrukcja metalowa lub drewniana, od środka płyta OSB potem styropian i tynk na zewnątrz wychodzi najtaniej nić gotowy kupiony blaszany tynkowany. Ale jak sam nie jesteś w stanie zbudować takiej konstrukcji to szukaj garażu ocieplanego z płyty warstwowej. Ekipa przyjeżdza składa na miejscu w 1 dzień i po problemie.
Musisz zrobić zgłoszenie na budowę takiego budynku, w mieście do 25m2 , wieś 35m2, ale nie rób zgłoszenia na garaż bo potem będziesz płacił 4x tyle do miny za garaż.
Co do posadzki to można zrobić niewielki spadek w kierunku bramy wjazdowej i tam wstawić odwodnienie liniowe bardziej praktyczne przy warsztacie.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2016, 11:19:51 czas Polski »
Byłem dziś w urzędzie i deal jest taki... Jeśli planuję w warsztacie używać pił, hebkarek itp. "niedyskretnych" sprzętów powinienem budować po pozwoleniu na budowę... Pozwolenie na budowe równiez musi być gdy chcę zbliżyć budynek mniej niż 3 m. od granicy działki (a to mnie interesuje).
Pytanie kto z Was faktycznie stawiał warsztat, w którym pracuje zawodowo wnosząc o pozwolenie na budowę? (możecie odpowiedzieć na PW jeśli nie chcecie się wychylać takimi tajemnicami).

Dodam, że na razie w grę wchodza prace hobbystyczne, ale za x lat kto wie czy się nie przemianuje...

Wydaje mi się, że wszystko rozbija się o to czy sąsiedzi nie będą życzliwi inaczej.

Też mam zamiar postawić garażo-warsztat, ale narazie walczę z papierologią, bo okazało się że na budynek "gospodarczy" musze mieś wydane warunki zabudowy mino że do 35m2.
A dlaczego tak?
ja szukałem garazu metalowego ocieplanego tynkowanego, ale jeszcze dokładnie nie znam cen bo czekam na wyceny. Ale ze wstępnych wyliczeń wychodzi mi że konstrukcja metalowa lub drewniana, od środka płyta OSB potem styropian i tynk na zewnątrz wychodzi najtaniej nić gotowy kupiony blaszany tynkowany. Ale jak sam nie jesteś w stanie zbudować takiej konstrukcji to szukaj garażu ocieplanego z płyty warstwowej. Ekipa przyjeżdza składa na miejscu w 1 dzień i po problemie.
Musisz zrobić zgłoszenie na budowę takiego budynku, w mieście do 25m2 , wieś 35m2, ale nie rób zgłoszenia na garaż bo potem będziesz płacił 4x tyle do miny za garaż.
A bilansowałeś koszty względem konstrukcji drewnianej? Jej zaletą jest dla mnie przede wszystkim lepsze wygłuszenie maszyn na zewnątrz...

Co do posadzki to można zrobić niewielki spadek w kierunku bramy wjazdowej i tam wstawić odwodnienie liniowe bardziej praktyczne przy warsztacie.
Ale odwodnienie wewnątrz, przy bramie?

Offline vitter

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2016, 13:25:51 czas Polski »
To nie jestem samotny :) też stawiam i co i jak i z czym się zastanawiam ???
taki 5 na 14 meterków :)

Offline adrian_c

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2016, 14:45:05 czas Polski »
Byłem dziś w urzędzie i deal jest taki... Jeśli planuję w warsztacie używać pił, hebkarek itp. "niedyskretnych" sprzętów powinienem budować po pozwoleniu na budowę... Pozwolenie na budowe równiez musi być gdy chcę zbliżyć budynek mniej niż 3 m. od granicy działki (a to mnie interesuje).
Pytanie kto z Was faktycznie stawiał warsztat, w którym pracuje zawodowo wnosząc o pozwolenie na budowę? (możecie odpowiedzieć na PW jeśli nie chcecie się wychylać takimi tajemnicami).

Dodam, że na razie w grę wchodza prace hobbystyczne, ale za x lat kto wie czy się nie przemianuje...

Wydaje mi się, że wszystko rozbija się o to czy sąsiedzi nie będą życzliwi inaczej.

Zgłaszasz budowę altan ( musi mieć przynajmniej 1 ścianę otwartą wg przepisów(teoria)), po nowelizacji możesz mieć jedną do 50m2 na kazde 1000m2 działki.
Altana może stać nawet w granicy, spadki dachu oczywiście do siebie.Wchodzi tu jeszcze max wysokość "altany"- to musisz poszukać w paragrafach.
Tak to wygląda jeżeli jesteś pod ścianą (granica działki).
Jeśli chcesz budować na pozwolenie budynek gospodarczy, czy cokolwiek innego, nie wpisuj żadnych informacji, że chcesz tam pracować w drewnie, czy że będzie tam drewutnia itp., bo wkopiesz się w przepisy PPOŻ, a to już nie takie proste.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2016, 14:57:43 czas Polski »
Zgłaszasz budowę altan ( musi mieć przynajmniej 1 ścianę otwartą wg przepisów(teoria)), po nowelizacji możesz mieć jedną do 50m2 na kazde 1000m2 działki.(...)

I potem do takiej altany stawiam samochód i większe maszyny...

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2016, 15:40:33 czas Polski »
Odwodnienie tak wewnątrz, nieźle to się sprawdza, mamy w warsztacie samochodowym tak zrobione tylko przy ścianie,  zimą jest super bo woda sobie ścieka i spadek nie musi być duży.
Co do konstrukcji drewnianej też rozważałem tylko warunek że musi być tynk na zewenątrz, bo żona inaczej nie przepuści inwestycji:).

"    Też mam zamiar postawić garażo-warsztat, ale narazie walczę z papierologią, bo okazało się że na budynek "gospodarczy" musze mieś wydane warunki zabudowy mino że do 35m2.

A dlaczego tak? "
A dlatego że na moim terenie nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, jest stary który nie obejmował mojej działki tylko to był teren rolniczy i teraz wszystko musi być na warunki zabudowy wydawane przez gminę bo inaczej starostwo odrzuca wnioski ze zgłoszeniem budowy.

Offline leeching

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2016, 18:58:25 czas Polski »
Oj te papiery...przechodziłem przez to 😬

Co do odpływu - ja żałuję, że nie zrobiłem. Zimą nie wjeżdżam, bo syf niemiłosierny. Druga sprawa, że teraz też nie wjeżdżam, bo 40m2 to jednak wciąż za mało i mam i tak wszystko zastawione ☺

Pomyśl o doprowadzeniu wody i suficie, na którym sobie podwiesisz to i owo.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2016, 20:54:17 czas Polski »
tak mi się teraz nasunęło z tym odpływem. Zamiast robić koperty i kratki na środku to może zrobić odpływ po całej szerokości wewnątrz tuż przy bramie i posadzka spadek tylko po jednym kącie.
Kształtki pewnie będą droższe od standardowego odpływu, ale później wykonanie wylewki po jednym kącie zamiast koperty i położenie czegokolwiek innego będzie łatwiejsze i pewnie tańsze.

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2016, 22:05:43 czas Polski »
Przecież to samo napisałem wyżej

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2016, 22:13:29 czas Polski »

Zgłaszasz budowę altan ( musi mieć przynajmniej 1 ścianę otwartą wg przepisów(teoria)), po nowelizacji możesz mieć jedną do 50m2 na kazde 1000m2 działki.
Jeśli chcesz budować na pozwolenie budynek gospodarczy, czy cokolwiek innego, nie wpisuj żadnych informacji, że chcesz tam pracować w drewnie, czy że będzie tam drewutnia itp., bo wkopiesz się w przepisy PPOŻ, a to już nie takie proste.
Hej
Czy jesteś w stanie podać podstawę prawną? Bo coś mi się nie zgadza
Przeglądałem dostępne informacje (wraz z Ustawą) i to co znalazłem jednoznacznie precyzuje, że pozwolenia nie wymagają (m.in):
-wolno stojące budynki gospodarcze (garaże, altany, ganki itd) do 35m2 (2 na kazde 500m2 działki)
-wolno stojące budynki rekreacji indywidualnej
-wiaty o powierzchni zabudowy do 50m2 (2 na każde 1000m2 działki)

Wszystko jest w art. 29 ww. Ustawy. Co prawda to są niewielkie szczegóły, jednak robiąc zgłoszenie trzeba by rozróżnić między wiatą a altaną (a co ciekawe, Ustawa nie zawiera definicji ww. konstrukcji)

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #12 dnia: 11 Maja 2016, 21:54:40 czas Polski »
A czy pod wylewkę na posadzce dawać styropian. Myślałem aby zrobić płytę izolowaną na jakimś twardyme styropianie co idzie pod parkingii. Płyta wylana z gruszki a potem zaszlifowana na gładko.

Offline adrian_c

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Maja 2016, 13:50:49 czas Polski »
Hej
Czy jesteś w stanie podać podstawę prawną? Bo coś mi się nie zgadza
Przeglądałem dostępne informacje (wraz z Ustawą) i to co znalazłem jednoznacznie precyzuje, że pozwolenia nie wymagają (m.in):
-wolno stojące budynki gospodarcze (garaże, altany, ganki itd) do 35m2 (2 na kazde 500m2 działki)
-wolno stojące budynki rekreacji indywidualnej
-wiaty o powierzchni zabudowy do 50m2 (2 na każde 1000m2 działki)

no chodziło mi o wiatę, dla mnie wiata - altana jedno i to samo.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Maja 2016, 13:04:16 czas Polski »
Panowie, a jak dokładny musi być rysunek (rzuty boczne) takiego budynku w zgłoszeniu? Musi to być robota architekta, czy "amatorski" schludny rzut wystarczy, z zaznaczeniem wymiarów, umiejscowienia drzwi i okien?