24 Sierpnia 2026, 01:03:39 czas Polski

Autor Wątek: Stół do jadalni  (Przeczytany 4528 razy)

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
Stół do jadalni
« dnia: 10 Maja 2016, 08:29:45 czas Polski »
Witam Państwa!
Zaczęło się... Kochana małżonka zażyczyła sobie stół do jadalni... 220x110 cm, prosty, o nieskłądanym blacie, z toczonymi nogami.. tokarza już znalazłem, natomiast mam kilka pytań apropos samego blatu.. Cały stół będzie zrobiony z buka, bo akurat takie deski mam. Grubość blatu to ok, 2,5cm, grubość nóg do ok. 10 cm..
I tu nasuwa się pytanie.. Czy sam blat robić: obrzeże w kopertę i wypełnić to deskami wzdłuż, czy po prostu układać deski jedno obok drugiej na wpust? I jeśli tak, to czy deski wzdłuż dłuższego boku, czy w poprzek niejako?
Całość będzie malowana na biało, albo jakoś szaro.. zobaczymy co Pani Domu sobie wymyśli :)
Będę wrzucał foto prac na bieżąco.. Na chwilę obecną pokleiłem materiał na nogi, muszę go tylko przez grubościówkę jeszcze przepuścić..
Dorzucę jakiś szkic odręczny, bo z komputerami mam troszkę pod górkę jeśli chodzi o obsługę programów do rysowania :)
żeby ściąć i mieć deski, najpierw trzeba, żeby urosło :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Stół do jadalni
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2016, 08:56:57 czas Polski »
Według mnie, blat o takiej powierzchni będzie za cienki i może się wyginać - buk tak ma. Deski ułożone wzdłuż. Od spodu, aby ustabilizować blat dobrze jest wpuścić w blat na jaskółczy ogon listwy w poprzek, przy takiej długości blatu  3- 4.

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2016, 09:12:30 czas Polski »
OK, i tak miałem od spodu to jakoś wzmocnić, dzięki za pomysł!
Nie wiem, czy akurat połączenie na jaskółczy ogon mi wyjdzie heheheh, ale napewno wzmocnię spodnią stronę jakimiś poprzeczkami na klej i kołki plus jakiś wpust

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Maja 2016, 09:32:14 czas Polski »
Taki kanał (rowek) robi się frezarką z frezem do jaskółczych ogonów. Pochyłe ścianki kanału bardzo dobrze trzymają listwę i blat. Jeżeli blat będzie miał tendencję do wyginania, to kołki nie utrzymają.

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Maja 2016, 09:44:29 czas Polski »
Taki kanał (rowek) robi się frezarką z frezem do jaskółczych ogonów. Pochyłe ścianki kanału bardzo dobrze trzymają listwę i blat. Jeżeli blat będzie miał tendencję do wyginania, to kołki nie utrzymają.
Nie chodzi mi o zrobienie rowka z jaskółczym ogonem w blacie, bo jak piszesz, to żaden problem.. bardziej mnie  niepokoi, że sobie nie poradzę z dokładnością wykonania tego jaskółczego ogona w belkach poprzecznych.. chyba, że nie do końca wiem o co chodzi hehe ale zaraz się dokształcę :)

Offline robson

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2016, 09:50:31 czas Polski »
Gigantyczny blat, do tego pod farbę, nie myślałeś zrobić z płyty np. stolarskiej ?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Maja 2016, 09:51:07 czas Polski »
Całość będzie malowana na biało, albo jakoś szaro.. zobaczymy
Moim zdaniem lite drewno będzie za mocno pracować ,co wyjdzie później na farbie.Jarek pokazał na filmie o biurkach jedno z wykończeń  sztorców  blatów.
Nogi trochę za liche do takiego stołu.
Ja proponuję zakupić gotową pł. okleinowaną na blat  i ją objechać na około listwą pogrubiającą .Styk łaczenia jej z płytą można dać fazkę ( frezarką po pczyszczeniu powierzchni ) co odznaczy się równo pod farbą delikatną kreską.Z tak wykonanym blatem na pewno nie będzie kłopotu

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Maja 2016, 09:55:07 czas Polski »
Gigantyczny blat, do tego pod farbę, nie myślałeś zrobić z płyty np. stolarskiej ?
Ma być po kosztach, drewno w deskach mam, a płytę trzeba by kupić.. :(

Jeszcze pytanie co do szerokości desek na blat..? 10-15 cm chyba będą wystarczające? Z grubszymi będzie chyba większy problem żeby je wyrównać, no i potem ewentualnie "ponaciągać" jakby któraś była mniej prosta/pozioma..?

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Maja 2016, 09:58:13 czas Polski »
Całość będzie malowana na biało, albo jakoś szaro.. zobaczymy
Moim zdaniem lite drewno będzie za mocno pracować ,co wyjdzie później na farbie.Jarek pokazał na filmie o biurkach jedno z wykończeń  sztorców  blatów.
Nogi trochę za liche do takiego stołu.
Ja proponuję zakupić gotową pł. okleinowaną na blat  i ją objechać na około listwą pogrubiającą .Styk łaczenia jej z płytą można dać fazkę ( frezarką po pczyszczeniu powierzchni ) co odznaczy się równo pod farbą delikatną kreską.Z tak wykonanym blatem na pewno nie będzie kłopotu

Możesz podać linka do tego filmu o biurkach? A co do pracy drewna, dlatego chcę dać deski na blat dość wąskie.
Co do płyty meblarskiej to jakiej grubości byście ją polacali?

Offline robson

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2016, 10:03:34 czas Polski »
Na tak duży blat masz za cienkie drewno,potnij na listwy z dwóch listew uzyskasz odpowiednią grubość ,co do szerokości listew na blat to zależy jaką masz szerokość desek ale 70-80mm to max.
Reszta zgodnie z tym co koledzy wcześniej napisali  :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2016, 10:04:06 czas Polski »

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
Stół do jadalni
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2016, 12:02:58 czas Polski »
Deski są w szerokościach od 14 do 30 cm, grubość przed heblowaniem OK. 3 cm. Plan był taki żeby blat miał grubość OK. 2,5 cm plus wzmocnienia poprzeczne od spodu o tej samej grubości. Do tego (nie wiem jak sie to fachowo nazywa) połączenia pomiędzy nogami o tej samej grubości i wysokości OK 6 cm, też klejone do blatu plus kołki.

Tomekz dzięki za linka :)
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2016, 12:17:33 czas Polski wysłana przez kubutek »

Offline Henry

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Maja 2016, 12:40:47 czas Polski »
połączenia pomiędzy nogami o tej samej grubości i wysokości OK 6 cm, też klejone do blatu

No chyba raczej nie klejone...

Offline kubutek

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • Forest Ranger
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maja 2016, 12:43:05 czas Polski »
połączenia pomiędzy nogami o tej samej grubości i wysokości OK 6 cm, też klejone do blatu

No chyba raczej nie klejone...
Owszem klejone :) nogi mocowane do tego "rusztowania" hehe wrzucę foto poglądowe szkicu jak dotrę do domu, jak to ma wg mnie wyglądać.

Offline Henry

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Maja 2016, 12:56:40 czas Polski »
Oskrzynia - do niej kleimy nogi, a blat przymocowujemy do niej ruchomo, tak żeby kurczenie i paczenie blatu nie połamało oskrzyni.