06 Maja 2026, 15:00:43 czas Polski

Autor Wątek: Piła łańcuchowa  (Przeczytany 10869 razy)

mefjuu

• Gość
Piła łańcuchowa
« dnia: 13 Maja 2016, 21:20:35 czas Polski »
Hej,
Planuję kupić piłę łańcuchową do prac ogrodowych. Przekroje nie będą jakieś kosmiczne, co najwyżej wyrośnięte owocówki. Na co zwrócić uwagę? Może polecicie jakieś konkretne modele?
I jak to jest z ostrzeniem łańcuchów? To częsty zabieg? Samemu czy lepiej oddać do ostrzenia?

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Piła łańcuchowa
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2016, 22:33:26 czas Polski »
Tata ma husqvarna.  Modelu nie pamiętam. Cena koło 2000 zł.  Średni model
Nadaje się idealnie do przydomowych prac.  Łańcuch ostrzymy w serwisie za 10 złotych.  Do tego serwisant zawsze wyreguluje co trzeba.  jeśli masz nie daleko jakiś serwis  to nie warto ostrzyc samemu

Offline Bobiszcz

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Maja 2016, 09:57:02 czas Polski »
2000 zł za piłę do prac przydomowych?! Toż to można potwora za 2000 kupić :)
Ja używam taką przy domu i w pracy, dla mnie rewelacja, bo lekka i poręczna, a wystarczająco mocna, żeby pociąć opał bukowo, jesionowy,
http://www.stihl.pl/Produkty-STIHL/Pilarki-%C5%82a%C5%84cuchowe/Pilarki-spalinowe-do-prac-wok%C3%B3%C5%82-domu-i-w-ogrodzie/22348-110/MS-170.aspx

Pamiętam, że klupiłem taniej niż tu na stronie

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Maja 2016, 11:04:53 czas Polski »
Hej
Sam jestem na etapie zakupu pilarki.
Za 2000 kupisz naprawde dobra. Poza sztandarową Husqą i Sthilem popatrz sobie na Makite/Dolmara - tez bardzo dobre sprzety.

I przemysl czy faktycznie bedziesz jej w przyszlosci uzywal tylko do prac ogrodowych. Ja tez na poczatku zakładałem kupno małej piły do niewielkich prac (tak do koło 3KM) a teraz, po przemysleniach, szukam czegos w okolicach 4 KM lub więcej. Oczywiscie, sam naped bedzie ciezszy (ale ile bedziesz tego uzywał), jednak zawsze możesz założyć krótszy zestaw tnący. A zapas mocy moze się kiedyś przydać.

Nie wiem, czy bierzesz pod uwagę kupno używki - ja sie zdecydowałem na szukanie używanej piły. Poszukuje czegos w stylu Husq-i 346 / 372. Ostatnio widzialem dobrego Sthila 046 za okolo 1500 - ale to juz 6 KM potwór;). Jest pare sprawdzonych sprzedawców używanego sprzętu, może warto popatrzeć.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Maja 2016, 12:51:45 czas Polski »
Taka o :
http://www.husqvarna.com/pl/forest/products/allround-saws/450/

Był to prezent więc jest taka. Może nad wyraz do przydomowych prac, ale to sprzęt na lata, i nigdy nie wiadomo, czy zapas się kiedyś nie przyda

Offline mefiu

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Maja 2016, 13:07:25 czas Polski »
Taka o :

Był to prezent więc jest taka. Może nad wyraz do przydomowych prac, ale to sprzęt na lata, i nigdy nie wiadomo, czy zapas się kiedyś nie przyda
2000pln? Za pile do ogrodka? Za 800pln mozna miec malego stihla. Tylko uwaga: zamiast ms170 kupic ms180. Lepszy, nowszy.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maja 2016, 13:44:57 czas Polski »
Nie umiem oszczędzać na rodzicach.  Pozatym żyjemy na wsi.  Tu ogródek to 2500 m2. Jak wrócę do pl na stałe to chce każdej jesieni chodzić do lasu na wycinki.  Można tanio wyrobić sobie drewno na opał

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Maja 2016, 13:20:56 czas Polski »
Taka o :

2000pln? Za pile do ogrodka? Za 800pln mozna miec malego stihla. Tylko uwaga: zamiast ms170 kupic ms180. Lepszy, nowszy.

2000 zł to gruba przesada jak na moje potrzeby. Natomiast ten Stihl MS 180 już przyzwoicie cenowo. Na co pozwoli mi te 1,9 KM? Pościnam tym wyrośnięte jabłonie, czereśnie?
A co myślicie o elektrycznych pilarkach łańcuchowych?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Maja 2016, 14:04:14 czas Polski »
Polecam zakup prowadnicy z ostrzałką do łańcucha.
5 sek. i łańcuch gotowy do pracy.
http://www.oregon.pl/powersharp/153-Prowadnica-14-140PSEA041-OREGON-PowerSharp-ostrzalka-5400182912446.html

Offline gluszec

« Odpowiedź #9 dnia: 15 Maja 2016, 15:37:23 czas Polski »

Offline jara

« Odpowiedź #10 dnia: 15 Maja 2016, 16:44:21 czas Polski »
Ja mam STIHL – MS 230 jest silna i z drzewem dość grubym radzi sobie dobrze o ile jest naostrzony dobrze łańcuch. Potrzebowałem ją do wycinki samosiejek więc wybrałem spalinową. Używam ją kilka dni w roku, gdy rok nie używam muszę ją dać do serwisu bo jak fachowcy mówią pilarki spalinowe nie lubią leżeć. Szczególnie nie lubi tego gaźnik (membrany) i wężyki które parcieją bardzo szybko. Do pracy dorywczej gdzie jest dostęp do 220V to na pewno wybrał bym elektryczną pilarkę-zero problemów z odpalaniem, przygotowaniem paliwa itp. Teściu ma elektryczną i byłem zdumiony, że piła za kilkaset zł działa tak dobrze nie mówiąc, że odpala się ją włącznikiem a nie szarpiąc za sznurek.

Offline msx2

« Odpowiedź #11 dnia: 15 Maja 2016, 17:14:22 czas Polski »
Ja od nieco ponad 2 lat używam tego MacAllistera i jestem zadowolony. Nie wiem, jak by sobie poradziła z jakimś "ciężkim zadaniem", ale z pniami i gałęziami o średnicy do 20-kilku centymetrów daje sobie radę bardzo ładnie - grubszych drzew na działce nie posiadam.

Offline gluszec

« Odpowiedź #12 dnia: 15 Maja 2016, 19:28:03 czas Polski »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Maja 2016, 22:08:37 czas Polski »
Wstyd się może przyznać, ale mam taką   http://www.ceneo.pl/40551182
Dziala, wycięła czereśnię i śdrednicy około 50cm i porznuła . dalej działa choć rznie tylko kłody 30cm średnicy.

Offline 91az

« Odpowiedź #14 dnia: 15 Maja 2016, 22:34:32 czas Polski »
Dawno, dawno temu w zamierzchłej przeszłości kupiłem w Casto wynalazek Victus na prund (sic!) za jakieś 400 zł. Od sześciu lat leję w niego olej do smarowania i cały czas zastanawiam się kiedy podostrzyć łańcuch. Przecinałem nim pnie, gałązki do 25 cm średnicy (wycinka z sąsiedniej działki, korony z brzózek i modrzewi z mojej), będzie razem tak z 3-4 kubiki. Nie chce ścierwo zdechnąć i czeka na półce w blaszaku na kolejne użycie. Nie jest to cudo, ale robi swoje.

Sam nie wiem, 2 kzł - to chyba samo powinno fruwać po działce i szukać drewna na opał ;-)

W moim wynalazku wkurzająca jest tylko regulacja naciągu łańcucha - śrubka do której można się dostać śrubokrętem po osi prowadnicy. Niewykluczone, że lepszy mechanizm regulacji (czas) jest wart tych 1600 zł.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2016, 22:38:53 czas Polski wysłana przez 91az »