13 Maja 2026, 02:05:15 czas Polski

Autor Wątek: Szafa z drzwiami przesuwnymi - prośba o pomoc w projekcie  (Przeczytany 9530 razy)

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Szafa z drzwiami przesuwnymi - prośba o pomoc w projekcie
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Maja 2016, 13:57:47 czas Polski »
Jeśli nozki kuchenne będą zastosowane, to jeszcze prościej można .
Mozna zmontować skrzynię z bokami opartymi na wieńcu dolnym, wieniec górny oparty na ściankach bocznych
I wtedy wszystko podnieść do góry na nóżkach do sufitu.
Pytanie jak wysoki cokół autor sobie życzy.
Do wyższego nóżki kuchenne będą bardzo dobre, ale do niższego mój pomysł się sprawdzi lepiej.

Offline looq1

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Maja 2016, 17:03:29 czas Polski »
to jutro podrzuce fotki z pomysłem Piotra. Po południu montuję trzydrzwiową szafę z frontami otwieranymi o szer 1870/ wys 2420 korpus i 100 cokół na nóżkach kuchennych.
He He Piotr, gdybym nie wiedział że jesteś tak daleko to bym pomyśłał że podbierasz Moich klientów. Już któryś raz robię to samo o czym Ty piszesz w różnych wątkach, no chyba że w ciągu tygodnia robisz kilkadziesiąt realizacji  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Maja 2016, 17:56:39 czas Polski »
To oby ktos potrzebowal rady jak wykonczyc caly hotelowiec meblami ;)
A moze jest tak, ze Twoi klienci wpadaja na forum zadac pytania by sprawdzic czy dobrze im zrobiles ;D
Sorki za OT.

Ps. Milosz do Ciebie. Jak podzielisz to na moduly yo bez problemu wstawisz nawet jesli juz drzwi od kotlowni masz. Najpierw modul B a potem jesli parapet za blisko wsuwasz jakby pod katem pod parapetem modul A i go pionujesz. Posuw rob najlepiej na kawalku HDF coby nic nie poniszczyc i by dobrze sie slizgalo. Ale majac luz prawie 40mm poeinienes to na stojaco wsunac (nie wiem na ike wystaje parapet).
Co do drzwi to proponuje lagune. Nie musisz naklejac na plyte lustra. Do profili 18tek sa specjalne kliny ale sa tez profile na uszczelki silikonowe. Te drugie duzo lepsze ale berziej upierdliwe w montazu. Szklo z folia od tylu i bedzie dobrze i lekko.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2016, 18:07:48 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Czerwca 2016, 00:09:58 czas Polski »
Ok. Będą dwa moduły i drzwi z płyty (bez luster). Jak się kiedyś małżonce zapragnie to wymienię na zwierciadła (a płyty z drzwi zawsze się na coś zużyje). Na razie fajnie bo taniej :)
Mam w końcu wymiary o które prosiliście (od ściany do ściany lub od podłogi do sufitu z G/K):
  - szerokość w najwęższym miejscu 187 cm,
  - wysokość 252,5 cm (z drugiej strony 253 cm - była konieczność zrównania poziomów i trzeba było ciut oszukać podłogę),
  - głębokość 70 cm od ściany za plecami szafy do frontowej powierzchni drzwi szafy (ew. wysunięciem dolnego wieńca spod toru jezdnego bym się  nie przejmował - i tak zostawiłem 10 cm na opaskę drzwi do kotłowni). Wiem, praktyczniejsza byłaby głębsza ale jest ile jest (będzie jeszcze duża szafa w korytarzu poza tym jest jeszcze garderoba :) )
Odchyłki od pionu ścian bocznych: z jednej strony 0,5 cm za to z drugiej prawie 1,5 cm (nie byłem w stanie latać z łatą jak głupi i sprawdzać wszystkich grubo ponad 700 m2 tynków :( ).
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2016, 00:13:30 czas Polski wysłana przez mily68 »

Offline chrissbe

« Odpowiedź #19 dnia: 05 Czerwca 2016, 14:25:31 czas Polski »

potrzeba cztery prostokatne plyty plus piata.na.plecy.
Sześć nóżek i kilka kolkow.

Robercie, a zamiast płyty na plecy można zastosować np. hdf 3mm ze względu na oszczędności?
Czy sugerujesz, że obeszłoby się bez komandorków, mimośrodów czy konforminatów? Wystarczyłyby lamelki na klej? Wybaczcie laickie pytanie ale również zaczynam szafę za 2 tygodnie i jest to dla mnie dość istotne.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Czerwca 2016, 14:38:23 czas Polski »
3mm płyta na plecy to pozorna oszczędność.
Bedzie się chybać i wypadać.
Jeśli wybierzesz opcje z wieńcami pod i nad ścianami bocznymi i dociśniesz do sufitu nóżkami to lamelki, kołki lub domino wystarczą.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Czerwca 2016, 16:00:22 czas Polski »
W takim razie płyta np. 10mm byłaby wystaczająca?  Jakiej firmy stosujesz system przesuwny?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Czerwca 2016, 22:41:20 czas Polski »
W zupełności wystarczy.  Ja używam 8mm na plecy i jest super. 6mm tez bedzie ok, ale to juz moim.zdaniem minimim.
Jesli chodzi o systemy przesuwne, to ja używam firmy Hafele.
Myślę że bardzkej kompetentny w udzieleniu porad odnośnie mechanizmów przesuwnych bedzie Piotr. Nasz Spec od okuć.  A to z tego powodu że ja w Anglii mieszkam j nie mam doświadczenia z mechanizmami na rynku polskim.
Pozdrawiam i jak masz wiecej zapytań to chętnie pomogę.
Proponuje nowy wątek aby nie zasmiecać tego.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Czerwca 2016, 23:36:03 czas Polski »
Panowie jak widzicie rozwiązanie torów jezdnych - czy od spodu korpusów modułów i na górze dokręcać "pasek" płyty do której będą przykręcone szyny (jak wtedy rozwiązać kwestię wytrzymałości - dół trzeba na czymś oprzeć bo drzwi przecież swoje ważą)?
Wyliczenie samych modułów to pikuś (dwa wieńce, dwa boki i plecy) ale jak rozwiązać sprawę właśnie szyn? "Ile powinny wystawać" z korpusów?
Czy mocowanie domyków musi być od środka (chyba tak bo jak inaczej - minus to widoczne wkręty)?

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #24 dnia: 08 Czerwca 2016, 23:48:02 czas Polski »
Ja montowałem układ jezdny z sevrola (pierwszy raz) na stronie program do obliczeń i instrukcje tak proste że prościej chyba się  nie da  :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Czerwca 2016, 00:21:02 czas Polski »
Zamontować to nie problem. Problemem jest zrobić tak, żeby było do czego...
Podałem wymiary jak prosiliście, napisałem też gdzie i z czym mam problem żeby to ogarnąć. Nigdy nie robiłem szafy wnękowej z torami od ściany do ściany.
Druga opcja to również dwa moduły ale w innej konfiguracji: jeden większy na całą szerokość (minus domyki) + nadstawka. Minusem jest więcej gimnastyki przy skręcaniu (brak miejsca w pomieszczeniu) tak aby nie pouszkadzać płyty jak i sam montaż ( trzeba tę nadstawkę dźwignąć i wsunąć na górę nie uszkadzając ścian ani sufitu) ale nie ma problemu z wysunięciem wieńców pod tory (będą z jednego kawałka).
Jak Wy to widzicie?

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #26 dnia: 09 Czerwca 2016, 01:01:20 czas Polski »
A te korpusy to już zrobiłeś?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Czerwca 2016, 10:12:57 czas Polski »
Nic jeszcze nie zrobiłem. Koniec roku szkolnego - jako nauczyciel mam taki zapierdziel że "nie ma kiedy taczki załadować".
Muszę ogarnąć kilka projektów na raz...
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2016, 10:17:51 czas Polski wysłana przez mily68 »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Czerwca 2016, 18:50:37 czas Polski »
I dobrze zrobiłeś że jeszcze nie zacząłeś.
Musisz zacząć od wybrania i kupienia.mechanizmu jezdnego.
Wiszący cz na.prowadzeniu dolnym to juz nie ma.znaczenia.
W instrukcji montażu będzie określone jak należy skonstruować szafę
To bardzo istotne bo można mieć potem problemy.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Czerwca 2016, 23:15:39 czas Polski »
A widzisz :)
Wychodzi na to, że chciałem zacząć od d... strony...