12 Maja 2026, 15:35:02 czas Polski

Autor Wątek: Szafa z drzwiami przesuwnymi - prośba o pomoc w projekcie  (Przeczytany 9523 razy)

mily68

• Gość
Odp: Szafa z drzwiami przesuwnymi - prośba o pomoc w projekcie
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Czerwca 2016, 23:38:29 czas Polski »
Pozwolę się przypomnieć :)
Wysokość pomieszczenia to 252,5 cm, szerokość 187 cm. Drzwi z płyty (być może łączone z kilku różnych kolorów - kto tam kobietę zrozumie ;) ) sztuk 2. Czy przy tych gabarytach  i wadze iść w system podwieszany czy też wystarczy jak drzwi będą jeździć po dolnym torze (chodzi mi o paczenie się płyty pod własnym ciężarem)?
Jakie konkretne modele proponujecie?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 15 Czerwca 2016, 01:15:35 czas Polski »
Systemy drzwi przesuwnych dzielą się na dwie podstawowe kategorie : podwieszane lub z opierające się na dolnym torze. Od Ciebie zależy jaki system wybierzesz (lub od małżonki)  ;). Opiszę   Ci różnice przy obu wariantach to pomoże podjąć decyzję .
System podwieszany :
plusy
+ niewidoczny tor jezdny
+ możliwość konstruowania drzwi o szerokości do 200 cm na pojedynczym skrzydle
minusy
 - szafy nie możesz zabudować do samego sufitu ze względu na konieczność regulacji drzwi ( przerwa od sufitu minimum 35mm )
 - troszkę problematyczny montaż jak na pierwszy raz.
System z dolnym torem :
plusy
+ łatwość montażu
+stosując profil aluminiowy tzw. rączkę teoretycznie zapobiegasz paczeniu się płyty
minusy
- estetyka ( nie wszystkim podobają się widoczne prowadnice).
Osobiście pracuję na sevrolu , czasem do podwieszanych stosuję hettich -a . Jeśli chodzi o paczenie  się płyty , są systemy  , które się montuję na lewej stronie drzwi , regulujące naprężenia . Wracając do podwieszanych drzwi problemem nie jest ciężar drzwi , tylko konieczność zastosowania dodatkowego wzmocnienia wieńca górnego. To on przejmuję największe obciążenia . Standardowy system okuć do drzwi dopuszcza ciężar skrzydła do 50 kg, natomiast tak jak pisałem wyżej, wzmocnić wieniec możesz poprzez puszczenie do samej góry ścianki działowej , która będzie go podpierała.
Z kolei przy dolnych systemach musisz wziąć pod uwagę grubość płyty , z której będziesz składał drzwi . Decydując się na dany model trzeba wziąć pod uwagę ilość miejsca dla systemu jezdnego , który ubędzie ci z wnętrza szafy ( od 70mm do 100mm) Przy łączeniu różnych kolorów płyty lub łączeniu płyty ze szkłem brałbym pod uwagę system  z profilem . Unikniesz pracochłonnego łączenia ze sobą kilku elementów . Przy systemie po prostu nabijasz profil na materiał . Jeśli jednak zdecydujesz się na drzwi bez profilu , to konieczne jest mocne łączenie poszczególnych elementów. W tym wypadku jak najbardziej wskazane będzie użycie domino ( lamelki zdecydowanie odpadają ).

mily68

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Czerwca 2016, 23:11:51 czas Polski »
Czyli tak jak chciałem/myślałem. Dolny tor jezdny. Ew. łączenie płyt na drzwiach oczywiście na profilu.
Kurczę, nie mam kiedy się zabrać za tą szafę... :(

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Czerwca 2016, 01:54:50 czas Polski »
No to teraz się zastanowic musisz jak bedziesz budował szafę.
Czy z segmentów czy jak ja proponowałem, czy z segmentów.
W moim rozwiazaniu wystarczy że cofniesz przegrodę środkową pionową aby zrobić miejsce na tory jezdne.
W segmentowej opcji musisz cofać wiecej elementów . Dodatkowo spasowanie może być bardziej kłopotliwe.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Czerwca 2016, 15:29:06 czas Polski »
Robert chyba raczej z segmentów. Kuszą mnie mimośrody i jeden segment ale tego typu połączeń nigdy nie robiłem i nie wiem czy bez szablonu dam radę zrobić wszystkie odwierty wystarczająco precyzyjnie. Nóżki kuchenne chyba dam - będzie można całość wypoziomować. Nie chciałbym też iść w niepotrzebne koszta za bajeranckie rozwiazania.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Czerwca 2016, 22:59:41 czas Polski »
Montaż mimośrodów bez znacznika jest bardzo pracochłonny ( mierzenie i jeszcze raz mierzenie). Spróbuj może pomontować elementy za pomocą krega. Bardzo ułatwia pracę i nie ma konieczności kupna całego kpl. Cenowo wychodzi przyzwoicie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Czerwca 2016, 23:59:56 czas Polski »
Bez przesady.
Nie taki diabeł straszny jak go malują

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:06:22 czas Polski »
A jak montujesz bez dokładnego mierzenia :) ? Masz jakiś szablon ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 15 Sierpnia 2016, 22:12:16 czas Polski »
Dobra chłopy. Będą dwa segmenty - dolny większy plus górny (nakładka) oraz przykręcane przymyki. Mam tor górny Laguna Twin Multi (8840) oraz tor dolny Twin Gama (82090). O ile powinny być wysunięte wieńce (dolny w dolnym i górny w górnym korpusie)?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 15 Sierpnia 2016, 22:43:50 czas Polski »
Przy tym systemie przerwę na tory robi się taką samo u góry i na dole . Tor górny ma szerokość około 80mm , miejsce na niego zostawia się około 90mm. Nie bardzo rozumiem , co to segment górny ( nakładka ) i przymyki ?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Sierpnia 2016, 23:03:16 czas Polski »
Korpus dolny (wyższy)i na nim korpus górny (niższy). Dojście do szafy jest tylko z frontu. Z pozostałych stron ściany albo sufit lub podłoga. Dolny korpus na nóżkach kuchennych regulowanych. Na nim górny. Oba skręcone razem. Do ich boków dokręcone przymyki - kawałki płyty zlicowane z wieńcami (planuję zostawić na nie sumarycznie 38 mm z szerokości wnęki na szafę). W dolnym korpusie wysunięty będzie dolny wieniec a w górnym górny.
Łatwiej chyba będzie mi sklepać dwa korpusy (konfirmaty + przykręcane plecy) bo przy jednym dużym nie będę miał możliwości poskręcania go poprzez minimalne pole manewrowania nim w wąskiej przestrzeni.
Próbowałem narysować projekt w SU ale poległem. Jak już będę gotowy to przed złożeniem zamówienia na płyty narysuję na kartce odręcznie i poproszę o sprawdzenie. Przyciąć płytę to żaden problem, gorzej w drugą stronę...