03 Lipca 2026, 12:50:04 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 110511 razy)

Klo

• Gość
Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #240 dnia: 30 Stycznia 2017, 17:54:56 czas Polski »
W piwnicy, w kuchni, w sypialni, na działce - wszędzie można.
Za to mnie się skojarzyło. ;P :D
Agitator programu 500+. :D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #241 dnia: 30 Stycznia 2017, 19:58:41 czas Polski »
Klimatyczny materiał potrzebuje specjalnego traktowania. Ponieważ nie jestem w stanie, w moich skromnych warunkach przygotować materiału ręcznymi metodami postanowiłem zdać się na maszyny 8) Najbardziej klimatyczny warsztat jaki widziałem (zaraz po warsztacie mojego dziadka) - warsztat TomkaZ - Dobrego Ducha tego forum. Jakoś żal by mi było rozcinać tę wyjątkową dębinę na nowoczesnych maszynach.

Dzięki Tomek!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 30 Stycznia 2017, 20:40:32 czas Polski »
Klimat to coś dzięki czemu chce się wracać tam z przyjemnością. Też chętnie bym wpadł ;)

Offline sajo

« Odpowiedź #243 dnia: 30 Stycznia 2017, 20:56:36 czas Polski »
gdzie będziesz "dymił" amoniakiem?
w sensie zapraszam do mnie :D

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #244 dnia: 30 Stycznia 2017, 21:11:00 czas Polski »
Mnogość ścisków naprawdę zrobiła na mnie wrażenie. Tego typu przyrządów brakuje mi najbardziej.

Offline Endrjou

« Odpowiedź #245 dnia: 31 Stycznia 2017, 10:55:45 czas Polski »
Jest na to rada. Każde święta urodziny itp rodzina kupuje po 2 ściski i za 20 lat też tyle będziesz miał:D

radeks

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 31 Stycznia 2017, 13:21:54 czas Polski »
Łukasz,ale te czarno-białe fotki dodają uroku! Masz wyczucie ....

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #247 dnia: 03 Lutego 2017, 18:47:35 czas Polski »
No to jeszcze jedna fota w tej konwencji - Tomek Z. w akcji - dzisiaj skończyliśmy przecieranie dębiny.

Po dokładnym obejrzeniu materiału po przetarciu zapadła szybka decyzja - będzie jeszcze jeden stolik - tym razem tz. "live edge" ;)
Krawędzie obrobione ośnikiem.

I przymiarka do blatu - będzie szał jak te błyszczki podbije olej i szelak :D

Over
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2017, 18:49:54 czas Polski wysłana przez Łukasz G. »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: 03 Lutego 2017, 18:52:26 czas Polski »
Ładny  kawał dechy, a warsztat iście PRO!

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #249 dnia: 03 Lutego 2017, 20:07:19 czas Polski »
 :) he.....Nie wiem jak jest teraz ,ale kiedyś  w wojsku to raz  na rok musiały  wszystkie pojazdy stojące  na kołkach w magazynach pułku , podczas alarmu wyjechać na plac  alarmowy.

Dzisiaj Łukasz zarządził  alarm dla mojej pilarki taśmowej , by nie zardzewiała z bezczynności.
Dostała zadanie przetarcia   kilku  desek  50 -tki  dębiny  szerokości  200 mm  , na połowę.
Zadanie zostało wykonane. ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #250 dnia: 03 Lutego 2017, 20:19:53 czas Polski »
Ha - i to jak ;) Świetnie się wspólnie pracowało - to rozumiem, wystarczyło spojrzenie, kciuk w górę i wszystko jasne :) Oczywiście, wszystkie prace maszynowe wykonał Tomek, ja lepiej (i bezpieczniej) czułem się w roli zamiatacza, podawacza i operatora inszych narzędzi ręcznych ;) To wspaniałe kiedy człowiek z takim doświadczeniem nadal patrzy na drewno z błyskiem w oku. Mój Staruszek miał dokładnie ten sam błysk - tylko materiał inny - cegła i kamień.

Z pozdrowieniami

Syn Murarza
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2017, 20:26:46 czas Polski wysłana przez Łukasz G. »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #251 dnia: 04 Lutego 2017, 07:45:11 czas Polski »
Łukaszu, Tomku wybaczcie, że trochę "wsiądę" na Was  - coś mi mówi, że muszę, inaczej się uduszę.
To co pokazujesz w tym wątku: projekty, sposób pracy, podejście do materii, zdjęcia - ich klimat, forma i treść a w szczególności ostatnie wpisy o wspólnej pracy z Tomkiem, te czarno białe zdjęcia.... Wszystko to wzbudza mój coraz większy szacunek. Widać pieczołowitość, talent, wyczucie prawdziwych wartości i porządku rzeczy. I do tego ta Twoja zachłanność na wiedzę.
 Skłaniam siędo takiej oto refleksji, że powoli dojrzewasz do tego, aby wspólnie z Tomkiem napisać prawdziwą książkę o stolarstwie. Książkę, która będzie miała to coś co sprawi, że będzie się ją czytać z przyjemnością, to coś co oprócz technikaliów koniecznych przecież w dziedzinie technicznej, zawierać będzie klimat, historię, ciekawostki i nawet ....zapach drewna. Tomek, oszczędny w słowach ale słowach, które dla nas wszystkich wiele znaczą, który nie tylko we mnie wzbudza szacunek za jego wiedzę, doświadczenie i celność uwag na pewno będzie kopalnią trików, porad  i ciekawostek. Wszystko to zilustrowane Twoimi zdjęciami, które z przyjemnością oglądam - i ten niesamowity warsztat Tomka.   Popracujcie nad tym.
Dlaczego mamy czytać tylko książki obcojęzycznych autorów - wszak Polacy nie gęsi i swoich stolarzy mają.....

Jestem za a nawet przeciw :)
P.S.
Żeby nie było... Ja to wszystko na poważnie
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2017, 07:46:55 czas Polski wysłana przez amigorg »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #252 dnia: 04 Lutego 2017, 08:17:24 czas Polski »
Popieram Rysia. Bardzo trafnie to ujął. Myślę też, że pierwszy nakład już jest sprzedany :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #253 dnia: 04 Lutego 2017, 08:40:01 czas Polski »
ooo książka byłaby super!

A może kanał YouTube ?  To by była kopalnia wiedzy dopiero! Chciałbym taki oglądać. :) Oldschool ' owy warsztat, klimatyczne nagrania.... już to widzę oczami wyobraźni :)
pozdrawiam

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #254 dnia: 04 Lutego 2017, 08:52:09 czas Polski »
Zrozumiałem, przyjąłem, prace w toku ;) Układam sobie to wszystko w jakąś sensowną konwencję...

PS. Wielkie dzięki za wsparcie. Dla wszystkich użytkowników tego forum.