26 Czerwca 2026, 06:08:57 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 110341 razy)

Offline Łukasz G.

Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #90 dnia: 24 Września 2016, 20:21:24 czas Polski »
Henryczku - dla mnie niestety nie ma już ratunku - zdecydowanie pora na lustrzankę. Od jakiś 5 lat już pora  - do tej pory używałem kilku pożyczonych Alf i Nikonów i kilku coolpixów które posiadam w swojej żałosnej kolekcji. Dla mnie to dylemat - najtańsze body Canona to niezły strug. Do tej pory wybierałem strugi ale chyba wreszcie pora na aparat.
Klo - kiedyś zrobię galerię wszystkich baboli które popełniłem w realizacjach. Będzie się z czego pośmiać;-)
sgt_raffie - obecny uchwyt to również styl shaker;-) Co ciekawe - z IKEA. Tak - IKEA to dzisiaj jedyny masowy producent "mebli" które są inspirowane tym stylem! Chcę wytoczyć podobny z grabu - muszę tylko nawiedzić kol. Sajo - mieszka ode mnie o rzut mokrym beretem.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #91 dnia: 24 Września 2016, 20:32:00 czas Polski »
Mała dykteryjka - nieukończony stolik zabrałem ze sobą na DREMĘ. Jako przykład pracy wykonanej ręcznymi narzędziami... Któregoś dnia, w trakcie targów,  miło sobie rozmawiałem z uprzejmą Panią która po wszystkich ochach i achach - ewidentnie zmieszana - przyznała, że stolik przypomina jej mebelki z IKEA. Ku jej zdziwieniu, pogratulowałem jej spostrzegawczości i wyczucia tematu - pomijając kwestię konstrukcji, materiału itp. to trafiła w samo sedno historii designu. Seria Hemnes, to jako żywo ukłon w stronę stylu Shaker. I to głęboki ukłon;-)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #92 dnia: 24 Września 2016, 20:32:36 czas Polski »

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #93 dnia: 24 Września 2016, 20:42:55 czas Polski »
Zmiana planów - wpadnę zaś do p.Tomkaz na tokarkę ;D Sajo ostatnio zagoniony... A pewnie i grab by się znalazł i kilka innych, fajnych kawałków drewna - wiem, bo widziałem ;) Miło było razem dłubać literki panie Tomku (ja dłubałem "A"). Obaj daliśmy ciała ;D

Offline gołąb

« Odpowiedź #94 dnia: 24 Września 2016, 20:48:04 czas Polski »
Bardzo udany mebel. Gratulacje. Szkoda, że zamiast sosny nie ma np. klonu...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #95 dnia: 24 Września 2016, 20:53:17 czas Polski »
No widzisz a ja dzisiaj  właśnie   myślałem o mojej tokarce , by wytoczyć jej nowe kola pasowe i  ją reanimować  ;D Drewko się znajdzie ,a i piwko gdzieś między bejcami się poszuka - więc wpadaj :D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #96 dnia: 24 Września 2016, 21:01:39 czas Polski »
Gołebiu - gratulacje za dobre oko. Rzeczywiście - sosna nie jest najlepszym materiałem do budowy mebli ale:
- ta sosna to materiał powietrzno-suchy a potem sezonowany w warsztacie przez 6 miesięcy, wcześniej deski schły sobie w spokoju przez 25 lat :o Mam więc gwarancję stabilności. Dno szuflady to ta sama sosna (z pięknym wykwitem sinizny) - tutaj specjalnie wybrałem kawałki z promieniowego przetarcia - dodatkowo materiał przetarłem po grubości uzyskując efekt "otwartej książki". Ludzie pytają co to za drewno z takim ładnym wzorem - odpowiedź - sosna z sinizną ;D
- prowadnice szuflady są wykonane z dębu - drewno pochodzi ze starej szafy która przez 15 lat stała w kuchni mojej Mamy. Rozluźnione włókna. Zero stresu w materiale ;)
Czasami z wad można zrobić zalety.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #97 dnia: 24 Września 2016, 21:06:38 czas Polski »
Do Tomkaz - na piwku się nie skończy. Liczę na lekcję fornirowania ;D

Offline Scimitar75

« Odpowiedź #98 dnia: 25 Września 2016, 10:32:08 czas Polski »
Jestem pod wrażeniem - takie prace to dla mnie inspiracja, patrzę i zaraz niesie mnie do mojej "ala" stolarni szlifować swój warsztat.
Gratulacje
Lux perpetua

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #99 dnia: 26 Września 2016, 19:18:18 czas Polski »
Wspaniały projekt, po oglądnięciu Twoich prac aż chce się stworzyć coś własnego ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #100 dnia: 26 Września 2016, 19:30:14 czas Polski »
Ja tylko odtwarzam. Jeszcze nie znalazłem swojego "języka" stolarskiego. Na razie uczę się podstaw z klasyki gatunku - czyli z przeszłości. Jeżeli stolarnia 5m2 będzie miała jakąś przyszłość to na pewno znajdą się w niej maszyny - jednak zanim będziesz biegać najpierw naucz się chodzić;-)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #101 dnia: 26 Września 2016, 19:30:56 czas Polski »
Liczę na lekcję fornirowania

Na klej mocznikowy to pryszcz  ;) , ale na glutynowy to wieki nie robiłem. Ale możemy razem dla przypomnienia rozgrzać żelazko  i trochę porajbować okleinę ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #102 dnia: 26 Września 2016, 19:32:24 czas Polski »
Tomek - odezwę się pod koniec tygodnia - trzymam za słowo odnośnie lekcji :D

Offline sajo

« Odpowiedź #103 dnia: 26 Września 2016, 22:30:24 czas Polski »
Ja już mam względny spokój, pon-czwartek zapraszam. Albo jakby tomkowi koła zapasowe trzeba było przetoczyć.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #104 dnia: 27 Września 2016, 20:21:42 czas Polski »
http://blog.dluta.pl/strugi-oszczednosc-ruchow/ - kolejny mały kroczek dla 5m2 - premierowy artykulik na blogu DLUTA.PL. Zamierzam uczcić butelką porteru :D