27 Kwietnia 2026, 15:21:04 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 109055 razy)

Offline sajo

Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #270 dnia: 05 Lutego 2017, 16:46:19 czas Polski »
Tylko nie veritasami  ;D ludzie będą psioczyć

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #271 dnia: 05 Lutego 2017, 17:04:01 czas Polski »
A LieNielseny mogą być? Tylko w ten sposób mogę uczestniczyć w profesjonalnej sesji zdjęcowej - ja tylko mam opowiadać o strugach. Zobaczymy jak wyjdzie. Dla mnie to kolejna nauka bo żadnych gratyfikacji nie przewiduje umowa. Brakuje mi tej wiedzy do realizacji moich pomysłów.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: 05 Lutego 2017, 17:25:46 czas Polski »
Fajnie.
Jesteś inteligentny i wygadany więc będzie dobrze. Czysto się ubierz i nie wcieraj w siebie masła z kanapek a porwiesz miliony. Trzymam kciuki.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #273 dnia: 05 Lutego 2017, 17:52:21 czas Polski »

DREMA dała mi do myślenia -

Ja też po alko mam dużo pomysłów ;D

umiem natomiast (albo tak mi się  wydaje) opowiadać historie

Umiesz, umiesz orle Ty nasz ;D

A na poważnie. Chłopaki dobrze gadają. Miałem okazję Ciebie poznać więc wiem, że to o czym mówią to bardzo fajny pomysł. Na pewno z przyjemnością by się oglądało tego typu filmiki.

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #274 dnia: 05 Lutego 2017, 22:15:59 czas Polski »
Jeśli się nie mylę to jakiś zalążek już jest:
   :)

Rzecz w tym, że zrobienie dobrych filmów o wysokiej jakości nie jest proste i trzeba się sporo nauczyć. Poświęcić niemało czasu, ale także trochę zainwestować. Lekkie pióro nie zawsze przekłada się na umiejętności oratorskie i tak zwany luz przed kamerą. Oczywiście wszystko można wytrenować, ale do tego też potrzeba wysiłku.

Ja sam bardzo chętnie bym zobaczył jak kanał z poradami się rozwija. Trzymam kciuki:)
Never underestimate a dad with woodworking skills

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: 06 Lutego 2017, 20:06:46 czas Polski »
Będzie o strugach i struganiu - kręcimy coś z dziewczynami z dluta.p

no nie mogę się doczekać ;D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #276 dnia: 13 Lutego 2017, 12:55:44 czas Polski »
Zbudowałem sobie strug w ramach nauki budowania strugów ;) Okazało się, że muszę się jeszcze duuuużo nauczyć...
Nóż leży pod kątem 53 stopnie. Taki mały gładzik do twardego drewna. Ostrze z odchylakiem od "4". Korpus wykonany z materiału pozyskanego ze starego spustnika.
Skrzynia w budowie.

Offline sajo

« Odpowiedź #277 dnia: 13 Lutego 2017, 13:20:47 czas Polski »
Very nice. Z czym miałeś największy problem?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #278 dnia: 13 Lutego 2017, 13:24:27 czas Polski »
To jest laminat - klejenie było upierdliwe. Wszystko się ślizgało...ble. Przy większym strugu zrobił bym już inaczej.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #279 dnia: 13 Lutego 2017, 13:27:52 czas Polski »
Czy ten czerwony młoteczek w tle to Narex? Jaka waga?
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #280 dnia: 13 Lutego 2017, 13:33:46 czas Polski »
Narex - używam tylko do pobijania w korpusy drewnianych strugów. Wagi nie znam ale do pobijania dłut używam drewnianego pobijaka własnej produkcji. Słyszałem za to dużo dobrego o Thorexie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #281 dnia: 13 Lutego 2017, 18:38:32 czas Polski »
To jest laminat
Stopę zrobiłeś z płyty  mdf  laminatowej ?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #282 dnia: 13 Lutego 2017, 19:08:42 czas Polski »
Laminat w innym sensie - strug jest  wykonany w następujący sposób:
bukowy blok z grabową doklejką (stopą) został rozcięty wzdłuż na dwa cienkie plastry z boków i środek trochę szerszy od szerokości noża. Po wykonaniu odpowiednich rozcięć dla ułożenia noża i uzyskania odpowiedniej szerokości ust - wszystko zostało sklejone z powrotem. Potem odpowiednio ostrugałem boki dla lepszego chwytu. Strug to typowy "trumniak" (wyglądem przypomina trumnę) - konstrukcyjnie o wiele prostszy od bliższych nam drewnianych strugów niemieckich. Brak "rogu" i piętki.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #283 dnia: 19 Lutego 2017, 15:59:32 czas Polski »
Kolega cieśla znalazł w więźbie starego budynku. Przygarnąłem i przywracam do życia. Noża już niewiele ale to zabytek - może wstawię do gablotki? Dostał już nową stopę z grabu.

Stare wiśnie...

I jeszcze coś co mnie zawsze wprawia w zachwyt - piękno którego nie spodziewam się zastać - buk po promieniowym przetarciu wygląda TAK!

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: 19 Lutego 2017, 17:03:31 czas Polski »
Jeden z wczesnych noży Kirschen'a  :o
Takie zdjęcia powinieneś wrzucać ze "znakiem wodnym"
Natomiast jeśli chodzi o Twoje naprawy strugów to nowe podeszwy powinno się wklejać po przetarciu obu powierzchni strugiem z ostrzem o wyraźnych zębach. Zwiększa to powierzchnię  kontaktu -  w tej wersji jak to zrobiłeś na którymś sęku poharatasz sobie ręce. Nie widzę - przy tej grubości korpusu - możliwości abyś nie uniknął gdzieś , jakiejś pustki. Niczym nie ściśniesz - biorąc pod uwagę gatunki drewna - obu kawałków drewna tak by tego uniknąć. Lepiej jest zrobić mikrowczepy , jest pewniej.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2017, 17:13:08 czas Polski wysłana przez krzysiek »