26 Kwietnia 2026, 19:57:40 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia 5m2  (Przeczytany 109037 razy)

Offline _agnieszka_

Odp: Stolarnia 5m2
« Odpowiedź #510 dnia: 27 Lutego 2018, 22:52:09 czas Polski »
Piękne miejsce, i faktycznie bardzo klimatyczne :D
Czekam na dalsze zdjęcia z postępów prac :)

Offline Jestemnanowymforum

« Odpowiedź #511 dnia: 01 Marca 2018, 08:19:13 czas Polski »
Łukasz nie wiem jak to się stało, ale dopiero niedawno odkopałem ten wątek..
Kilka dni zajęło mi jego przeczytanie w całości ale już jestem na bieżąco z Twoimi projektami.
Czekam na kolejne wpisy z niecierpliwością ;)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #512 dnia: 01 Marca 2018, 19:39:44 czas Polski »
Na bloga wrzucam przepis na klej glutynowy który pozostaje płynny po ostygnięciu - zamiennik drogiego (ale świetnego) Titebonda. Nie jest lepszy ale zdecydowanie tańszy!

tutaj link https://stolarnia5m2.wordpress.com

PS. Nie powielałem tekstów - pisanie dłuższych tekstów na wordpressie jest o wiele wygodniejsze i lepiej wygląda.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #513 dnia: 13 Marca 2018, 16:59:34 czas Polski »
Witajcie!
Właśnie rozpoczynam nową miniserię - będzie o tym jak przywrócić do świata żywych stary drewniany strug - spustnik konkretnie...

Wiele osób posiada różnego rodzaju drewniane strugi, w różnych stanach - od kompletnych ogryzków po w pełni funkcjonalne narzędzia. Mam zamiar podszepnąć jak można takiego "drewaniaka" zdiagnozować, wyleczyć i co najważniejsze - jak używać. Chcę przybliżyć techniki pracy takim narzędziem - do czego je używać, jak prowadzić itp. Całe artykuły będą się pojawiały na blogu - https://stolarnia5m2.wordpress.com
W wątku na forum DiD będę dawał znać o aktualizacjach - oczywiście jeżeli chcecie coś podpowiedzieć to zapraszam. Cała miniseria o drewnianym spustniku będzie wstępem do większej realizacji wykonanej TYLKO drewnianymi i strugami. Jeszcze nie wiem co zbuduję ale coś się wymyśli  ;)

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: 13 Marca 2018, 20:03:44 czas Polski »
Powodzenia

[regulamin!!!]

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #515 dnia: 16 Marca 2018, 13:46:39 czas Polski »
Dzięki p.Karwacki...
Nowy odcinek miniserii na blogu https://stolarnia5m2.wordpress.com/2018/03/16/rubanek-naprawa-drewnianego-struga-noz-i-odchylak/
Na pierwszy ogień nóż i odchylak. Ameryki nie odkrywam ale może komuś przyda się opis całego procesu przygotowania noża/odchylaka do pracy.

PS. Nadal używam taniego Nortona. Ludzie! Odbiło chłopu na starość!!!

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #516 dnia: 18 Marca 2018, 19:30:36 czas Polski »
Wrzucam sprawdzony sposób na skuteczne zastąpienie tylnego zacisku w strugnicy. Dla mnie to zawsze był problem - teraz już nie jest ;-) Wykorzystałem stary imak który trochę przerobiłem na swoje potrzeby.

Po delikatnych przeróbkach...

A tak to działa:
Od przodu...

Ze zwykłego imaka zrobiłem imak zaczepowy który wgryza się ząbkami w sztorc obrabianego materiału - już to daje niezłe efekty, szczególnie w trakcie strugania wzdłuż kiedy przy powrotnym ruchu struga materiał miał tendencje do cofania się wraz ze strugiem (kto struga ten wie ;-)). Teraz nie ma.
Ale to nie wszystko:
Od tyłu...

Zwykła deseczka z wyciętym "ząbkiem" i dociśnięta do strugnicy holdfastem

Można strugać do upadłego - im mocniej naciskamy na strug tym pewniej materiał siedzi na strugnicy. Jednocześnie łatwo wyciągnąć obrabiany materiał i np. przełożyć na drugą stronę.
Wrzucam też zdjęcie dla wielbicieli sosny (takich jak ja).

Miłego wieczoru...

PS1. Chętnie wdam się w dyskusję na temat odcisków ząbków na sztorcach obrabianego materiału 8)
PS2. Oczywiście znajdziecie rozwiązanie tego typu w internetach. Np. R.Maguire pokazywał to kiedyś na YT.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #517 dnia: 18 Marca 2018, 20:20:32 czas Polski »
grubsza deseczka z wycięciem jak na drugim zdjęciu ( tylko wycięcie w bardziej ostry  kąt )  zamontowana na przodzie strugnicy spełni podobne zadanie .
Można wtedy wkładać różnej szerokości materiał ,na którego  napierając  on  będzie  się mocniej zaciskał :)

w mojej strugnicy mam podobny imak jak Ty zrobiłeś ,z tym że ma jak by  od  frontu  dwa kolce  ,  do wbicia  ich w sztorc.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #518 dnia: 18 Marca 2018, 20:23:34 czas Polski »
Ooo...nie widziałem. A się rozglądałem ;) Musisz mi przy najbliższej okazji pokazać!

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #519 dnia: 07 Kwietnia 2018, 20:14:50 czas Polski »
Ze względu na migrację forum na nowy serwer mam lekkie opóźnienie z realizacją przywracania drewnianego spustnika do życia - w stosunku do bloga. Strug  już działa i o efektach można poczytać j.w. Link w stopce. A teraz dosyć prywaty. Wrzucam kolejny etap...

Pochwyt puścił po wykręceniu wkrętu. Był wklejony na ciepły klej.

Gniazdo najpierw było wybrane świdrem co widać na zdjęciu.

Tego typu klej wystarczy zwilżyć gorącą wodą aby usunąć zaschnięte, stare warstwy.

Teraz wyrównanie łożyska noża - to bardzo istotne ze względu na późniejszą łatwość regulacji. Pasek kalki technicznej i płaska deseczka o szerokości łożyska - no może ciut węższa. Ważne żeby była płaska.

Umieszczam pasek na swoim miejscu.

Lewą ręką dociskam deseczkę a prawą delikatnie ale stanowczo wyciągam pasek kalki.

Odznaczam w ten sposób wszystkie "górki" na łożysku. Teraz wystarczy usuwać niebieskie plamki.

Takimi narzędziami - skrobak wykonany z dłuta oraz pilniki.

Teraz wklejam pochwyt - oczywiście na świeży klej glutynowy.

Teraz kolejny istotny element - odbojnik. Stary jest zużyty. Jest jak gąbka i nie działa tak jak powinien.

Po usunięciu starego.

Po wklejeniu nowego.
W dalszej kolejności zmniejszenie szczeliny noża i ogólna kosmetyka. Klin jest w porządku - nie musze wykonywać nowego.

Pozdrawiam

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #520 dnia: 14 Kwietnia 2018, 13:13:16 czas Polski »
Obiecane - dotrzymane. Wysmażyłem video na zakończenie tematu Rubanka. Niektóre rzeczy łatwiej pokazać niż opisać. Miłego oglądania...
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2018, 13:27:41 czas Polski wysłana przez Łukasz G. »

Offline komseba

« Odpowiedź #521 dnia: 14 Kwietnia 2018, 14:02:07 czas Polski »
Jeżeli kiedyś komuś będę potrzebował wytłumaczyć czym jest pasja , to jest to wątek którym można to
zrobić bez zbędnych słów. Pozdrawiam i podziwiam wiedzę i pracę o ile to już nie jest sztuka. :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #522 dnia: 14 Kwietnia 2018, 14:18:59 czas Polski »
My tutaj w Poznaniu nie używamy słowa "pasja". Używamy słowa "praca". I to kuźwa ciężka ;-) Nie sądziłem, że kręcenie video to taka harówka...i trochę inaczej miałem ten film w głowie ułożony. No cóż - tylko podziwiać Jarka za taką aktywność ;-) Dzięki serdeczne za miłe słowa - przydadzą się!

Offline komseba

« Odpowiedź #523 dnia: 14 Kwietnia 2018, 14:55:44 czas Polski »
W moim przekonaniu jedno drugiego nie wyklucza. Można odwalić robotę i można ją wykonać i przedstawić
jak wyżej , czyli tak że chce się na nią patrzeć i prosi o więcej. :) Ale jako leszczyniak wydaje mi się , że wiem
co miałeś na myśli z naciskiem na wydaje mi się. ;D     

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #524 dnia: 14 Kwietnia 2018, 14:57:44 czas Polski »
Oooo - jutro będę w Lesznie! Jadę na żużel :D