11 Czerwca 2026, 18:09:08 czas Polski

Autor Wątek: Bosch vs Black&Decker  (Przeczytany 19707 razy)

Offline MarcinW

Bosch vs Black&Decker
« dnia: 24 Października 2013, 23:05:04 czas Polski »
Witam

Przymierzam się do zakupu frezarki górnowrzecionowej. Po selekcji tego co jest dostepne na rynku wybralem dwa modele, na których chciałbym sie skupić.
Bosch POF 1400 ACE
Black&Decker KW 1600 EKA
Cena jest mniej więcej podobna (oczywiscie w zależności od sklepu).
Chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś z was miał jakieś doświadczenia z tymi modelami. Zawsze recenzja z pierwszej kogoś kto w praktyce uzywa jest bardzo pomocna. Będę wdzięczny za wszelkie opinie z waszej strony.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

Odp: Bosch vs Black&Decker
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Października 2013, 23:15:30 czas Polski »
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Października 2013, 23:20:30 czas Polski »
Patrzyłem już też na to. Model MT 361 nie bardzo mnie zadowala. Jesli juz to bym sie sklaniam ku MT362 ze wzgledu na wieksza głebokość frezowania i wiekszą moc.
I jednak coś z wiekszą mocą (powyżej 1000W) myslę może byc bardziej uniwersalne. Bosch ma 1400W, B&D ma 1600W. Pozatym - moze tego nie znalazłem w Maktecu - ale Bosch i B&D maja łatwiejszą regulację predkości i glebokości.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Października 2013, 23:28:34 czas Polski »
Sprawdzaj czy możesz je podwiesić pod stolik i czy wasz wtedy regulację w górę i w dół (śruba przez blat). Skoro chcesz mocną maszynę zakładam, że do większych frezów - a wtedy już ręcznie nie poszalejesz bo maszyna powinna być pod stołem.

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline MarcinW

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Października 2013, 23:32:03 czas Polski »
Z tego co udało mi się doczytać w internecie, przynajmniej Boscha można zamontować pod stolem. Przyznam że na temat B&D nie znalazłem jeszcze takiej informacji. Ale słuszny punkt - kolejne kryterium do sprawdzenia. Dzięki za podpowiedź.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2013, 23:36:10 czas Polski »
śruba przez blat
A możesz bardziej rozwinąć? Z takim czymś nie spotkałem sie jeszcze w opisach czy opiniach innych. Nie wiem czy dobrze rozumiem jak to dziala/wyglada.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2013, 23:39:58 czas Polski »
Marcin zobacz w mojej galerii. Dziś założyłem resztę windy - już poprawioną ale było już ciemno a nie miałem ze sobą aparatu (a z telefonu przy tym świetle ze zdjęć nic by nie wyszło).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2013, 23:42:32 czas Polski »
śruba przez blat
Śruba przez blat służy do regulacji położenia frezarki a tym samym frezu nad poziomem stołu za pomocą pokrętła lub klucza z poziomu stołu. Takie rozwiązanie ma Mily68, które prezentuje w galerii - szkoda, że akurat zdemontowane.
O widzę, że jednocześnie odezwał się Mily68 - będziesz miał inf. z pierwszej ręki.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 24 Października 2013, 23:44:57 czas Polski »
Własnie zobaczylem - ciekawe rozwiązanie.
Nie spotkalem nic takiego w przypadku opisow/opinie/zdjęc żadnej z "moich" frezarek. Moze nie mają takiej opcji? AA moze będe musial dopytać w sklepie.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Października 2013, 23:51:00 czas Polski »
W weekend cyknę fotki. Dopiero dziś dostałem dorobioną część - do nagwintowanej tulei dospawany grrruuuby płaskownik przykręcony śrubą wsadzoną w miejsce gdzie przechodzi pręt do ustalania głębokości (jest taki w każdej, nawet mocno chińskiej, marketowej frezarce). Zamontowałem - działa! Polecam też mój post w http://forum.domidrewno.pl/frezarki/zakup-frezarki/15/ jest tam fotka w wersji full - proffesional tego co dorabiałem. W razie czego opiszę bardziej "łopatologicznie" :) Nie pamiętam kto produkował tą windę z fotki ale robili na pewno "moją" wersję do Hitachi.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Października 2013, 00:04:58 czas Polski »
Z tego co zrozumialem z tamtego wątku to taki montaz powinno dać sie zrobić również do Boscha czy B&D. Pomyele nad tym.

Oczywiscie cieszy mnie wasze zainteresowanie i sugestie na temat montazu pod stołem. Jednak ciagle chciałbym się dowiedzieć czegoś od użytkowników takich frezarek. Jakies uwagi z pierwszej ręki? Dlatego jeśli wśród forumowiczow jest ktos kto uzywa takich modeli to zapraszam do podzielenia sie swoimi doświadczeniami.

Offline Jakub

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Października 2013, 00:22:03 czas Polski »
coś z wiekszą mocą (powyżej 1000W)
Pewnie te moce co podają są dość przesadzone, ale jeśli by się tym sugerować, to moja frezarka Festool ma coś około 1000 W i nigdy jeszcze mi z obrotów nie zeszła. Frezy jakich używam największych to średnica bodaj 45mm.

ze względu na większą głębokość frezowania
Może się mylę, ale wytłumaczcie mi jak to ma działać? Chodzi o to, że producent podaje nam jak maksymalnie długi ma być frez? To tak jak z wiertłami w wiertarce, że jakaś tam średnica do metalu, a jakaś do drewna? Jeśli tak to dajcie spokój, nie ma się co tym sugerować, takie moje zdanie. Pewnie producent mojej nie przewidział, że założę frez z łożyskiem o długości roboczej 50 mm średnicy 12 mm? A jednak daje radę.
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Października 2013, 08:43:48 czas Polski »
Jakub dobrze mówi - głębokość frezowania bez znaczenia, od tego są adaptery żeby nigdy tego "parametru" nie zabrakło. Mały, krótki frezik montujesz w adapterze, skręcasz go i tą przedłużkę mocujesz dopiero w frezarce - i masz kilka cm więcej (nie pamiętam ile moja ma, ale z 50-70mm).
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Października 2013, 13:35:10 czas Polski »
Mam BOSCH POF 1200 AE 1200W i to jest prawie ta sama frezarka, którą proponujesz Bosch POF 1400 ACE.
Ja jestem ze swojej zadowolony i w temacie w którym ją opisuję Daniel napisał, że też jest zadowolony.
Ta jest mocniejsza, więc powinno być jeszcze lepiej.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Października 2013, 13:40:37 czas Polski »
Jakub ,głębokość frezowania nie jest bez znaczenia :)  podam przykład moja frezarka ma skok 55mm kupiłem frez wiercący 60mm efekt był taki że musiałem podkleić listewki pod stopę ,
natomiast jeśli podciągniesz stopę do góry i tak jak piszesz mocujesz frez to niema to żadnego znaczenia ;)