14 Maja 2026, 17:53:51 czas Polski

Autor Wątek: Bosch vs Black&Decker  (Przeczytany 19665 razy)

Offline barbiq

Odp: Bosch vs Black&Decker
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Sierpnia 2016, 12:11:31 czas Polski »
Odgrzeję kotleta..planuję kupić teraz B&D 1600, tak na początek zabawy z frezowaniem
Czy ktoś montował B&D pod stołem? Są tam jakieś otwory pozwalające przykręcić ją do blatu czy muszę sam o nie zadbać? Może jest jakiś inny sposób montażu?

Offline jawor

« Odpowiedź #31 dnia: 01 Sierpnia 2016, 12:21:51 czas Polski »
Standardowo, odkręcasz plastikową nakładkę i przez te otwory przykręcasz do blatu

Offline Andriu

« Odpowiedź #32 dnia: 01 Sierpnia 2016, 21:34:18 czas Polski »
boszki nie używałęm ale mam Black&deckera .  frezuje dużo i powiem że jest duża i ma duży zapas mocy. czato frezuje w płytach gniazda na mocowanie  niewidoczne do półek i nie ma problemu. Zaokrąglenia  kantów fi 10 mm idzie na jeden raz. Ma zaciski do mocowania  w calach czyli 1/2 1/4,  8 mm i 6 mm, no i skok freza czy jak się to nazywa  to 60 mm. no i 2 lata  temu osztowałą mnie niecałę 500 zł. używam jej pod prowizorycznym stolikiem zrobionym ze sklejki gdyż ma  4 gniazda gwintowane w stopie. Minus to brak włacznika pracy ciągłej ale ja to załątwiam plastikową trytytką. Ogólnie jestem zadowolony 

Offline barbiq

« Odpowiedź #33 dnia: 02 Sierpnia 2016, 07:38:28 czas Polski »
O to właśnie chodziło. Dzięki za podpowiedzi, nie  byłem pewien co do montażu pod stołem. Dziś zamówię B&D. Dzięki jeszcze raz:)

Offline barbiq

« Odpowiedź #34 dnia: 02 Sierpnia 2016, 09:58:07 czas Polski »
Jeszcze jedno pytanko, jak jest z regulacją głębokości po zamontowaniu pod stołem? nie mogę się jakoś dopatrzeć jak to rozwiązać. Jest jakaś śruba czy pozostaje kombinacja z lewarkiem?

Offline jawor

« Odpowiedź #35 dnia: 02 Sierpnia 2016, 11:51:14 czas Polski »
Niczego się tam nie dopatrzyłem - nawet stopa nie jest przewiercona, bo w tym miejscy leci kanał odciągu. Pozostaje lewarek lub inne windy oparte na uchwytach.

Offline barbiq

« Odpowiedź #36 dnia: 02 Sierpnia 2016, 14:36:39 czas Polski »
To albo będę kombinował albo zrezygnuję i kupię makteca jak to inni zachwalają.
Dzięki za podpowiedź

mily68

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:40:20 czas Polski »
Możesz podpatrzeć mój pomysł na podnoszenie frezarki (jest w galerii). Nic nie trzeba przewiercać w maszynie :)

Offline barbiq

« Odpowiedź #38 dnia: 04 Sierpnia 2016, 10:26:10 czas Polski »
mój pomysł na podnoszenie
Ciekawe rozwiązanie ale czy podczas frezowania maszyna nie ucieka, nie skosuje się?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 04 Sierpnia 2016, 22:13:25 czas Polski »
Nie ucieka ani nie skosuje. Nie ma luzów na prowadnicach. Dla bezpieczeństwa i własnego spokoju dokręcam od spodu fabryczną blokadę wysokości choć raz w ferworze walki zapomniałem i o dziwo przez cały czas wysokość frezu nie zmieniła się. Jak więc widzisz patent na windę sprawdzony w praktyce a zapożyczony od firmy Woodpeckers (była to już nie produkowana w tej wersji winda do Hitachi). Moim zdaniem to całkiem fajne rozwiązanie - odpada podnośnik samochodowy pod maszyną zabierający miejsce i przeszkadzający w odkurzaniu urobku (cały czas nie ogarnąłem odsysania od spodu - fabryczny plastik nie wejdzie - nie ma jak wsunąć) który się zbiera np. przy frezowaniu rowków (kiedy górny odciąg nie odessie bo nie ma jak).

Offline reniek47

« Odpowiedź #40 dnia: 12 Października 2016, 11:53:03 czas Polski »
tu znalazłem ciekawy pomysł na windę do frezarki:

Offline jonx

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Pacta sunt servanda
  • View Gallery
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Listopada 2016, 20:04:05 czas Polski »
Posiadam B&D. Moc OK. Da się podwiesić. Jedna uwaga - wprawdzie było już mówione, ale warto podkreślić - mocowanie frezu 12,7 mm. Jest redukcja na 6 mm; 6,25 mm (bodaj) oraz na 8 mm. Kłopot z redukcją na 12 mm. W marketach w Polsce nie widziałem frezów 12,7 mm.

Offline rurek49

« Odpowiedź #42 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:47:53 czas Polski »
Stałem przed podobny wyborem miesiąc temu. Postawiłem jednak na Boscha. Troszkę nim popracowałem, chociaż tylko w miękkim drewnie narazie - sosna i świerk.
Frezarka jest bardzo dobrze wykonana. Czuć że jest solidna i elementy w niej są dobrze spasowane oraz nie czuć w nich "tanim plastikiem, gumą". Mocy ma bardzo dużo, ale tak jak pisałem póki co w miękkim drewnie pracowałem. Jestem z niej zadowolony bardzo. Mam nadzieję że za jakiś rok czy dwa też dalej będzie równie dobrze pracować ;) Ogólnie polecam boscha :)

Offline RazzPL

« Odpowiedź #43 dnia: 17 Lutego 2017, 12:29:50 czas Polski »
Ja niedawno nabyłem Bosch 1400 ACE :-) dokupiłem zestaw frezów za 70 zł w Castoramie (bodajże 12 sztuk) i jak do tej pory pracowałem głównie na sośnie, ale testowałem również dąb. Jestem bardzo zadowolony, bo nic nie zwalnia, pokrętło regulacji obrotów działa nawet w czasie pracy urządzenia.
Jedyny minus jest taki że jak się chce zamontować pod stołem, to włącznik trzeba złapać trytytką i mieć dodatkowy włącznik (albo wkładać i wyciągać wtyczkę z gniazdka), bo nie ma możliwości zablokowania "z powodów bezpieczeństwa"  jak jest napisane w instrukcji...

Offline raven

« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lutego 2017, 12:51:45 czas Polski »
tu znalazłem ciekawy pomysł na windę do frezarki:
nie da się słuchać tego faceta ;) ;) ;)