05 Maja 2026, 06:30:18 czas Polski

Autor Wątek: Lamelownica - czy warto i jaka?  (Przeczytany 100284 razy)

m_kola

• Gość
Lamelownica - czy warto i jaka?
« dnia: 17 Maja 2016, 11:27:06 czas Polski »
Zastanawiam się nad zaopatrzeniem w lamelownicę. Szczerze mówiąc nigdy tego nie używałem i na dobrą sprawę nie do końca wiem czy faktycznie tego potrzebuję. Wydaje mi się, że może się to przydać w nadchodzącej pracy (łączenie maskownic z płyty meblowej po długości).
Czy takie połączenia są trwałe i nadają się np. do mocowania półek czy blatu w stoliku kawowym?
I druga sprawa to jaką kupić? Mając na względzie powyższe rozważam marketówkę czy inną allegrówkę w cenie do 200zł. Pewnie cud maszyna to nie będzie ale nada się do totalnej amatorki? Możecie coś podpowiedzieć w temacie?

Offline jawor

Odp: Lamelownica - czy warto i jaka?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2016, 11:32:32 czas Polski »
Przyznam szczerze, że mnie też nurtuje ten wątek, na szczęście akurat nie jestem na kupnie ale chętnie wysłucham opinii kogoś, kto ma np bass'a (tego to jest zatrzęsienie na allegro) albo coś podobnej klasy. Ciekawi mnie też czy to porównywalny produkt z tą niebieską einhella czy jeszcze gorzej

Offline Yar0

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2016, 12:01:32 czas Polski »
Mam meeca z Juli. Wiadomo, ze to nie oryginalne lamello ale pracowac sie da. Kupilem do laczenia plyt oraz klejonek.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2016, 12:06:41 czas Polski »
Mam i służy mi w wielu zastosowaniach przy klejeniu np. szafek . półek , doklejek , klejonek,ramek pod 45* itd. połączenie mocne  sama lamela  nie do wyrwania.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2016, 12:17:33 czas Polski »
Dzięki za opinie. Jakie macie silniki? Im większy tym lepszy czy na coś innego raczej zwracać uwagę?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2016, 12:20:54 czas Polski »
Mam lamelownicę Eihella, używam bardzo często: sklejanie blatów, szafek szuflad robienie klejonek itp. Wygodna i szybka praca, połączenia mocne. O wiele wygodniejsze wykonanie niż kołki.

Offline Henry

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maja 2016, 14:27:10 czas Polski »
Moc silnika nie ma dużego znaczenia - raczej ważniejszy jest dobry frez.
Frezować i tak najlepiej od podstawy i używać podkładek jak się chce na innej wysokości - więc na dokładność ogranicznika nie patrz, jeśli celujesz w coś dużo poniżej Makity PJ7000.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2016, 16:05:30 czas Polski »
Pewnie, ze warto. Przy mebelkach nie rozstaje sie z tym urzadzenie. Posiadam Makite i jakiegos noname. Wynik pracy jest ten sam. Roznica w lekkosci pracy i mozliwosci roznych ustawiem ale do polaczen na 90 stopni nie ma znaczenia jaka masz. Byle frez byl dobry jak juz ktos slusznie napisal.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline arturs

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2016, 20:58:53 czas Polski »
ja też mam tą z juli.. daje radę

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maja 2016, 21:08:27 czas Polski »
Ostry frez i taka tańsza też powinna dać radę. Samo połączenie bardzo mocne i jest precyzyjne. Zrobiłem front  łącząc 5 różnej szerokości pasów płyty i jeżdżąc paluchem ciężko wyczuć miejsce łączenia.

m_kola

• Gość

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #11 dnia: 18 Maja 2016, 06:41:41 czas Polski »

To jest łączone na lamelki pod 45* ustawione według tego co pokazuje wskaźnik na urządzeniu.
Jakie mam lamelo?
Najtańszy No name z Allegro.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maja 2016, 09:53:50 czas Polski »
Dwie uwagi dotyczące kupowania taniej lamelownicy. Idz do sklepu i sprawdź swój egzemplarz czy:
 - tarcza nie bije na wrzecionie
 - lamelownica nie buja się na stopie

O ile z 1 da się żyć to drugie może powodować frustrację bo będziesz miał różne wyniki zależnie od tego gdzie ją dociśniesz.

Offline marek20

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Maja 2016, 19:55:37 czas Polski »
Ja posiadam meec z jula I lamelki polecam firmę Lamello zamiast 100szt. Wysłali mi 10000 sztuk lamelek !!

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maja 2016, 14:57:52 czas Polski »
No to Meec dziś zakupiony :)
Tylko nie mogę się zacząć bawić bo okazuje się, że w żadnym markecie w Łodzi (o moich zduńskowolskich nie wspomnę) nie ma lamelek:(
Czas się do allegro uśmiechnąć.. I znowu odwlekanie.. Nie jestem zbyt cierpliwy ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka