04 Maja 2026, 15:35:25 czas Polski

Autor Wątek: Lamelownica - czy warto i jaka?  (Przeczytany 100277 razy)

m_kola

• Gość
Odp: Lamelownica - czy warto i jaka?
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Czerwca 2016, 23:11:50 czas Polski »
Diametralnie, trawa stała się bardziej zielona, cukier słodszy a pensja starcza na więcej ;D

A serio to ma to znaczenie bo lamelka powinna wejść gładko w wyfrezowany otwór i pod wpływem kleju pęcznieć.
Natomiast te ktore nie są kompresowane są trochę grubsze (bo jaki sens wkładać luźny kawałek drewna ?) i trzeba je dobijać żeby weszły. Przez co nie można zrobić przymiarki jak pasują elementy bo wyjęcie takiej lameki powoduje  raz na jakiś czas wydarcie kawałka płyty.
Chyba mnie Henry uświadomić, że tak powinno to działać :)
Bystrzacha! Poprawnie odczytałeś moje pytanie:)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Czerwca 2016, 10:30:06 czas Polski »
:D

Offline Henry

« Odpowiedź #62 dnia: 30 Czerwca 2016, 11:02:36 czas Polski »
Prasowane to chyba są wszystkie bo inaczej co to za lamelka. Używałem tylko lamello i "noname". Te tańsze mają większy rozrzut jakości - niektóre są grubsze już z pudełka, niektóre się łatwo łamią. Ale generalnie jak się odrzuci ten najbardziej podejrzane to reszta jest ok.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Czerwca 2016, 12:21:16 czas Polski »
Ano widzisz tez myślałem że lamelka to lamelka i tyle.  I kiedyś spytałem się gdzie kupić sprasowane lamelki i dostałem odpowiedz, "a czy są inne" ?  :)
Zdziwiłem się ale  sprawdziłem swoje i okazało się, że te co maiłem nie były. Czyli miałem po prostu kołki o innym kształcie ...
Kupione w składzie meblarskim, totalny noname.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #64 dnia: 30 Czerwca 2016, 16:52:29 czas Polski »
myślałem że lamelka to lamelka i tyle.  I kiedyś spytałem się gdzie kupić sprasowane lamelki i dostałem odpowiedz, "a czy są inne" ?   

Ja też nie wiedziałem że są jakieś prasowane :o
A już nie mogę sobie darować że kiedyś w przecenie nie kupiłem lamelownicy ::) :o
Wyglądała jak szlifierka kontowa i nie wiedziałem jakie ma zastosowanie,dopiero w domu,internet i szok,ale to dawno było że najstarsi górale nie pamiętają :P
Dlatego czytam to forum 8)

Offline jara

« Odpowiedź #65 dnia: 30 Czerwca 2016, 18:39:03 czas Polski »
Dzisiaj pierwszy raz użyłem lamelownicę do montażu szafki i za radą Henry frezowałem od podstawy, niestety u mnie przy frezowaniu płyty 18mm frezowanie od podstawy nie wychodzi na środku płyty tylko jest przesunięte 2-3mm wówczas trzeba pamiętać by drugą płytę frezować od tej samej strony by nie było tego przesunięcia. Macie jakieś metody-może na stałe przykręcić do podstawy jakiś dystans 2mm wówczas nie trzeba by uważać na stronę frezowania.?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Czerwca 2016, 18:52:43 czas Polski »
Ja, jak potrzeba podkładam pod lamelownicę szerokie listwy ze sklejki 2, 3 lub 4 mm - w zależności od grubości deski ( płyty). Nie trzeba ich mocować do stopy.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Czerwca 2016, 22:01:09 czas Polski »
A ja z kolei oznaczam strony. Czasami podkladam 2 mm PCV  zeby skomentować gruba okleine.

Offline arturs

« Odpowiedź #68 dnia: 17 Lipca 2016, 17:13:52 czas Polski »
A zdradzi ktoś co oznaczają w meecu te liczby na pokrętle regulacyjnym? Ta regulacja głębokości jest ogólnie do dupy ale te liczby pewnie coś znaczą ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #69 dnia: 17 Lipca 2016, 17:17:52 czas Polski »
Nie wiem jak w mecu ale u mnie te liczby oznaczaja wielkosc lamelki. Nie musisz mierzyc tylko raz przestawiasz i jest.
Jutro moze zrobie maly filmik jak ja uzywam lamelownicy. Bez zadnych podkladek, dystansow i innych cudakow. Szybko i sprawnie i nez pitulenia ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline jara

« Odpowiedź #70 dnia: 17 Lipca 2016, 17:44:53 czas Polski »
No to czekamy na film :-)

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #71 dnia: 17 Lipca 2016, 17:47:00 czas Polski »
Wydaje mi się, że nie ma sensu kombinować z podkładkami, żeby frezowało w osi płyty  tylko pilnować właśnie strony przyłożenia i zawsze wyjdzie idealnie.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 17 Lipca 2016, 18:26:20 czas Polski »
Tez czekam na film. Jak możesz to pokaz tez jak robisz przy okleinie 2mm

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Lipca 2016, 20:42:23 czas Polski »
@Piotr - no i gdzie filmik ? Jak się obiecało to trzeba dotrzymać słowa ... nie tylko dzieciom ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #74 dnia: 19 Lipca 2016, 21:30:09 czas Polski »

moze zrobie

Ale ja nic nie obiecalem ;)
A tak na powaznie to juz nie znalazlem nawet minuty zeby o tym nawet pomyslec. Ale bedzie na bank.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.