14 Maja 2026, 19:46:41 czas Polski

Autor Wątek: Jak wyrównać kantówkę "śmigło"?  (Przeczytany 11368 razy)

Offline Cho

Jak wyrównać kantówkę "śmigło"?
« dnia: 17 Maja 2016, 14:51:11 czas Polski »
Witam,

pierwsze doświadczenia na Hammerze a331 zdobyte i pojawiły sie pierwsze szczegółowe pytania odnośnie techniki pracy.

Wyrównywaniem kantówki 8x8 były zwichrowane to fakt. Zostało 6x6. Jednak z jedna z nich w kształcie śmigła sobie nie poradziłem. Podczas jej równania zaczęła mi sie kolebac na stole wyrówniarki i o ile z początku było spoko (mimo bardzo dużego zbioru minimum 1,5 cm po kilku przejazdach), to na końcówce wygięcie było nadal duze na tyle duze ze podnosiło mi kantówkę ze stołu odbiorczego.
Dodam ze ta krawędź równałem zaczynajac od jednej strony.

Pytanie w jaki sposób sie za to zabrać czy po prostu tak bardzo zwichrowanych desek sie nie próbuje reanimować?

Drugie pytanie dotyczy równania wąskiej krawędzi kantówki (czyli druga równania w kolejności krawedz). Czy wtedy dociska się deskę tylko do przykladnicy aluminiowej (tej co jest prostopadła do żeliwnych stołów) czy w jakimś kierunku jeszcze się tez dociska? Np:
-do przykladnicy i stołu odbiorczego
- do przykladnicy i stołu odbiorczego
- do przykladnicy i krawędzi stołu odbiorczego
- do przykladnicy i np na początku do stołu podawczego a za połowa do stołu odbiorczego?

Offline robson

Odp: Jak wyrównać kantówkę "śmigło"?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2016, 15:02:43 czas Polski »
Zadziwiasz mnie , kupujesz maszynę i nie umiesz na niej pracować  :o
każdą krzywą i  śmigłowatą deskę można wyrównać jeśli tylko grubość  materiału pozwoli 

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Maja 2016, 15:41:31 czas Polski »
jak nie umie to się nauczy ;) popatrz na forum było kilka razy jak wyrównać śmigło

Offline wojo72

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maja 2016, 16:56:10 czas Polski »
Jak jest duże śmigło i większa kantówka to lepiej przymocować ją stabilnie do prostej deski przy pomocy podkładek i wstępnie wyrównać dwie krawędzie referencyjne na pilarce tarczowej/taśmowej i dopiero później  przestrugać a dwie pozostałe krawędzie np. na grubościówce. Na wyrówniarce bez wprawy można sobie zrobić krzywdę bo nie ma stabilnego prowadzenia materiału. Jak  coś jest mocno zwichrowane albo deska wyłódkowana to ja tnę najpierw na listwy albo wykorzystuję na krótsze kawałki bo szkoda drewna na produkcję wiórów.

Offline Cho

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Maja 2016, 16:57:45 czas Polski »
każdą krzywą i  śmigłowatą deskę można wyrównać jeśli tylko grubość  materiału pozwoli 
... czyli jak bym wiedział jak na niej pracować to bym maszyny nie kupował :)
No nie umiem i sie nauczę. Tak tez stałem sie użytkownikiem forum :)

Offline Cho

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Maja 2016, 17:00:21 czas Polski »
Jak jest duże śmigło i większa kantówka to lepiej przymocować ją stabilnie do prostej deski przy pomocy podkładek i wstępnie wyrównać dwie krawędzie referencyjne na pilarce tarczowej/taśmowej i dopiero później  przestrugać a dwie pozostałe krawędzie np. na grubościówce. Na wyrówniarce bez wprawy można sobie zrobić krzywdę bo nie ma stabilnego prowadzenia materiału. Jak  coś jest mocno zwichrowane albo deska wyłódkowana to ja tnę najpierw na listwy albo wykorzystuję na krótsze kawałki bo szkoda drewna na produkcję wiórów.

Dzięki. O taka odpowiedz mi chodziło. W skrócie zbyt zwichrowana deska nie nadaje sie do obróbki na całej długości po po prostu zniknie w wiorach.

Jeszcze to drugie pytanie odnoście wyrównywania wąskiej krawędzi nie ma odpowiedzi.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Maja 2016, 17:17:05 czas Polski »

Tez pracuje na maszynach ktorych sie dopiero ucze ;D

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2016, 18:09:15 czas Polski »
W skrócie zbyt zwichrowana deska nie nadaje sie do obróbki na całej długości po po prostu zniknie w wiorach.

Nie zniknie i nadaje się na wyrówniarkę .

Zwichrowanie ( mm ) dzielisz na połowę i zbierasz trochę z końca deski ( reszta jej długości leży  lub wystaje poza  stół odbiorczy) potem  obracasz ją i zbierasz z drugiego końca .
Bazą do której dążymy jest płaszczyzna deski w środku jej długości i od miej do ich końcówek będzie równana .Należy to sprawdzać i obserwować ,czy równo nam zbiera z obydwu końcach.
Można w trakcie tej pracy pomóc  sobie w postaci położenia prostych listewek  w poprzek  na końcach struganej deski.Patrząc z daleka powinny być równolegle.
Dalsze równanie prowadzimy przez dwa blaty.

Robiąc drugą płaszczyznę np, kantówki stroną wyrównaną dociskamy do przykładnicy  i tego pilnujemy , zaś przesuwając po blatach noże  zbiorą nierówności. na drugiej plaszczyźnie

Offline marek20

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2016, 20:05:50 czas Polski »
Robsonie ja mam tokarkę której jeszcze nigdy nie odpaliłem...

Offline rafalx

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2016, 21:52:52 czas Polski »
A to nie jest czasem dział "narzędzia ręczne"też się dopiero uczę ale obiło mi się o uszy że wyrówniarka to maszyna stacjonarna chyba że ty masz wersję ręczną :)
Pozdrawiam
Rafał Ulfig

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Maja 2016, 22:40:38 czas Polski »
Podstawa.to nie dociskac mocno materiału do stołu wyròwniarki.
Lekko.dociskasz i popychasz materiał. Jak za bardzo dociśniesz to ją ugniesz.i skopiujesz krzywiznę.
Po drugie to strugasz materiał układając go wygieciem do gòry.
Po trzecie to jesli materiał  jest dłuższy niż stòł wyròwniarki to musisz kombinowac.
Po pierwszym przestruganiu staraj sie posuwać materiał dosiskajàc do stołu powierzchnią już przestruganą.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Maja 2016, 10:22:13 czas Polski »
A to nie jest czasem dział "narzędzia ręczne"

Tak masz  rację - zapędziliśmy  się .

Klo

• Gość