23 Kwietnia 2026, 00:54:29 czas Polski

Autor Wątek: POLEROWANIE FRONTÓW MEBLOWYCH  (Przeczytany 8554 razy)

radeks

• Gość
POLEROWANIE FRONTÓW MEBLOWYCH
« dnia: 25 Maja 2016, 17:33:00 czas Polski »
cześć!

oto mój sposób na przygotowanie powierzchni pod polerowanie oraz polerowanie.

&feature=youtu.be

Macie jakieś ciekawe techniki przyśpieszające te procesy?

pozdrawiam
Radek
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2016, 17:43:26 czas Polski wysłana przez radeks »

sgt_raffie

• Gość
Odp: POLEROWANIE FRONTÓW MEBLOWYCH
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2016, 18:30:35 czas Polski »
Praktycznie ten sam proces, co renowacja lakierów samochodowych. Tylko przy samochodówce naprawdę rzadko używam tak agresywnych papierów jak te o których wspominasz na początku. Dzięki za filmik.

Czy ktoś orientuje się może, jakie są grubości powłok lakierniczych w meblówce? Ciekaw jestem jak się to ma do samochodówki ;)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2016, 18:46:03 czas Polski »
popieram Twoje zdanie, to co pokazałem w znacznej mierze przeniosłem z polerowania aut. To moje pierwsze polerowane fronty meblowe.
Masz rację, w samochodówce również zaczynałem od gradacji P2000. Ale popytałem ludzi z branży meblowej i Ci proponują zazwyczaj start od P1200-P1500 :)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2016, 20:22:23 czas Polski »
To jak będzie chwila zrobie próby z Menzerną.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maja 2016, 20:25:20 czas Polski »
W "samochodówce" używają jeszcze alkoholu izopropylowego ( IPA ) do zmywania/odtłuszczeniu po użyciu każdej pasty ;).

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2016, 20:35:44 czas Polski »
carpenter, :) tak się dzieje w świecie idealnym, zwanym nibylandią ;) żartuję  oczywiście. Są też spreje ,aby spradzić czy dobrze spolerowane... bardzo to rzadko jest stosowane, zazwyczaj zmywacz silikonowy szedł w ruch

Co do Menzerny to jakoś w blacharstwie-lakiernictwie ciężko jest im się przebić... bardziej popularna ,mam wrażenie jest w branży detailingu samochodowego, aczkolwiek widziałem już Menzernę w wielu postaciach (produkuje innym firmom).
Generalnie ciężko jest przestawić kogoś kto stosuje 3M na coś innego... W stolarstwie zauważyłem jeszcze, że Presta ma dobrą opinię.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2016, 20:52:32 czas Polski »
W "samochodówce" używają jeszcze alkoholu izopropylowego ( IPA ) do zmywania/odtłuszczeniu po użyciu każdej pasty ;).
jak dla mnie zależy od ilości etapów. Jak robię szybką polerkę na lakierze w dobrym stanie to przed LSP po prostu myje samochód. Dużo według mnie zależy też od rodzaju pasty (i tego jak rozkładają się cząsteczki ścierne). Ale jak piszę radeks, w idealnym świecie tak powinno byc ;).

Co do Menzerny to jakoś w blacharstwie-lakiernictwie ciężko jest im się przebić... bardziej popularna ,mam wrażenie jest w branży detailingu samochodowego, aczkolwiek widziałem już Menzernę w wielu postaciach (produkuje innym firmom).
Generalnie ciężko jest przestawić kogoś kto stosuje 3M na coś innego... W stolarstwie zauważyłem jeszcze, że Presta ma dobrą opinię.

Ja jak na razie robie Menzerną, ale w detailingu wlasnie. U blacharzy-lakierników faktycznie 3M albo nieśmiertelne Farecla G3. Presty nie znam wogóle, się zainteresuje.

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2016, 21:00:41 czas Polski »
Żaden tam perfect world, w detailingu normalna czynność przy polerowaniu lakieru którą można również wykonać zmywaczem silikonowym.
W Polsce w "blacharstwie-lakiernictwie" popularna jest najbardziej Farecla której z kolei nikt nie używa kto poważnie/zawodowo zajmuje się detailingiem ponieważ więcej z niej szkody niż pożytku.
Dobre produkty posiada również Koch Chemie.

Offline arturs

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maja 2016, 12:51:27 czas Polski »
nagrajcie proszę, jeszcze film z samego lakierowania.. niby da się spolerować wszystko ale po co robić błędy..

Offline Robi

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maja 2016, 18:13:08 czas Polski »
nagrajcie proszę, jeszcze film z samego lakierowania.. niby da się spolerować wszystko ale po co robić błędy..

Jestem ZA. Radeks prosimy o kolejną lekcję.

Offline woytek

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Procent frontów meblowych na zamówienie.
  • View Gallery
    • Fronty meblowe
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Stycznia 2018, 15:06:16 czas Polski »
Co należy zrobić aby uzyskać taki efekt http://www.stylfront.pl/palisander_rio_68 na frontach fornirowanych? Czy są to fronty foliowane, czy fornirowane a następnie lakierowane?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Stycznia 2018, 15:12:46 czas Polski »
Co należy zrobić
Witaj mój imienniku jeśli to nie spam to należy się przedstawić w odpowiednim dziale

Offline vitter

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Stycznia 2018, 23:01:35 czas Polski »
Pytanko od niewtajemniczonego
jak duża jest różnica przy polerowaniu szlifierką z gąbką czy futerkiem np. ETS 150/3
a "polerką "

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2018, 09:53:53 czas Polski »
Zabierz do wanny gąbkę i futerko ;)

Offline vitter

« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2018, 12:17:19 czas Polski »
Zabierz do wanny gąbkę i futerko ;)
Zabieram ale pod Prysznic  ;D :P