20 Kwietnia 2026, 01:51:54 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka stołowa-planowany zakup  (Przeczytany 118551 razy)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Wiertarka stołowa-planowany zakup
« Odpowiedź #360 dnia: 15 Grudnia 2016, 20:31:34 czas Polski »
Złożyłem nowy trzpień. uchwyt oryginał chińczyk. Wiertło ma dł 20,5cm od końca uchwytu - bicia nie widać. Dorzucam jeszcze wiercenie frezem 35 w sośnie i buku.  Co do prostopadłości wiertła do stołu, to może foto coś pokaże. Przy wiekszym nacisku widoczne jest ugięcie stolika. Myślę, że maszynka jest warta tych 7,5 stówek

&sns=em

&sns=em

Być może będzie to pomocne dla kogoś szukającego dla siebie wiertarki :-)
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 20:37:26 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline jasiop

« Odpowiedź #361 dnia: 15 Grudnia 2016, 21:20:22 czas Polski »
stachmiesz
Jaki maksymalny "skok" wiertła tej wiertarki ?
Jasio P - Rzeszów

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #362 dnia: 15 Grudnia 2016, 21:31:05 czas Polski »
80mm. Odległość od dolnego stołu do uchwytu 525mm. Wrzeciono jest łożyskowane zarówno z dołu, jak i z góry.  Koła pasowe aluminiowe. Stolik na pewno nie jest z amelinium ;D bo magnes się trzyma.  Nie zauważyłem pracy kolumny przy nacisku wrzeciona. Natomiast stół górny się ugina na uchwycie przy większym nacisku.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2016, 21:41:05 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #363 dnia: 18 Grudnia 2016, 13:36:26 czas Polski »
Jest ktoś użytkownikiem elektronarzędzi marki Titan konkretnie wiertarki stołowej Titan 700 w z laserem ?

Offline JacekD

« Odpowiedź #364 dnia: 18 Grudnia 2016, 14:17:15 czas Polski »
Akurat na stole mam 2 chińczyki. Maszyny zajeżdżanie na warsztatach otwartych, luzy na maksa, ale nadal działają. W Einhellu akurat pęknięta sprężyna, w Dedrze kolejna też na wykończeniu.
WWW.DREWTAK.PL

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #365 dnia: 19 Grudnia 2016, 22:39:36 czas Polski »
W tej dedrze to chyba uchwyt się rozsypał? Przy ruszaniu wiertłem nie widziałem aby trzpień się ruszał ?

Offline JacekD

« Odpowiedź #366 dnia: 20 Grudnia 2016, 10:37:43 czas Polski »
Nie, aż tak źle nie jest, maszyna działa, wiertło trzyma. Luzy są głównie na boki. Poza tym ogromny luz widać jak się zacznie dociskać wiertło - uchyla się zarówno sam stolik jak i kolumna - w drewnie jeszcze się da wiercić, ale w metalu jest słabo.
Najbardziej mnie wkurza to, że uchwyt potrafi wypaść ze stożka - nie wiem czy to czymś podkleić, czy może jest jakiś inny patent.
Mimo wszystko - to maszynka za niecałe 3 stówki - jeśli by była używana sporadycznie - to zrobi co powinna.
WWW.DREWTAK.PL

Offline wojo72

« Odpowiedź #367 dnia: 20 Grudnia 2016, 12:56:30 czas Polski »
Na wypadający uchwyt można zastosować stary patent z posmarowaniem stożka zwykłą kredą, ale jak maszyna stoi w wilgotnym pomieszczeniu to kreda łapie wilgoć i korozja łapie dużo szybciej.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #368 dnia: 07 Stycznia 2017, 12:58:59 czas Polski »
No więc w prezencie noworocznym wiertarka dostała nowy uchwyt polskiego bisona 5133-16 w drugiej klasie. Bicia nie ma i otwór ma wreszcie tą samą średnicę co wiertło. Tyle że sam uchwyt to 1/3 ceny całej maszyny.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: 07 Stycznia 2017, 14:09:51 czas Polski »
Jak w takiej wiertarce sprawdza się uchwyt samozaciskowy?

W normalnej można na wolnych obrotach dokręcic wiertło
 Jest to wygodne. A w wiertarce stołowej jak z wygodą?  Niedługo będę remontował ws15.  Mam tam uchwyt na kluczyk, ale chętnie bym zmienił na samozaciskowy.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #370 dnia: 07 Stycznia 2017, 14:55:13 czas Polski »
Trzeba się przyzwyczaić. Mi na początku zawsze wiertło spadało na ziemię gdy chciałem wymienić.
W uchwycie kluczykowym lewą ręką trzymasz wiertło, a drugą odkręcasz kluczykiem. W samozaciskowym lewa ręka musi trzymać futerko i wiertło, a prawą kręcisz zaciskiem.

Ja w kolumnowej nigdy nie miałem zacisku kluczykowego, a jedynie samozaciskowy.
Warto tez zwrócić uwagę na cenę, wydaje mi się ze dobry kluczykowy jest tańszy niż dobry samozaciskowy.

Szczerze to sam nie wiem co ja bym wolał. Samozaciskowy jest bo jest. Ale chyba oba mają swoje plusy i minusy.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #371 dnia: 07 Stycznia 2017, 17:55:08 czas Polski »
Podobno na większych średnicach wierteł uchwyt potrafi się zacisnąć tak, że jest problem z odkręceniem. Dlatego nie brałem wersji eko 5134 tylko 5133, która ma otwory do klucza hakowego w razie "w". Wygoda jest, nie kombinujesz kluczem, tylko dokręcasz ręką, jak we wkrętarce. Przy bisonie uchwyt chińskooryginalny to maleństwo. Podobno samocaciskowe są dokładniejsze. Podobno. W kazdym razie nie spotkałem się, aby do kluczykowych producent podawał normy bicia
« Ostatnia zmiana: 07 Stycznia 2017, 17:57:16 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline theli

« Odpowiedź #372 dnia: 30 Stycznia 2017, 13:20:48 czas Polski »
Witam,
w sobotę będzie legendarna wiertarka w lidlu. Przy okazji pytanie - czy ktoś używał macallister 700?
https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/wiertarki-stolowe/wiertarka-stolowa-macallister-700-w.html
Niby droższa ale głębokość wiercenia ma 80...

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #373 dnia: 30 Stycznia 2017, 13:32:23 czas Polski »
Kilka postów wcześniej masz dyskusję na ten temat. Zobacz moje posty z 14 i 15 grudnia

Offline Andriu

« Odpowiedź #374 dnia: 30 Stycznia 2017, 13:36:26 czas Polski »
u mnie w parksidzie urwało się mocowanie  ogranicznika  głębokości,  było to zamontowane w tym czerwonym plastiku na osłonie głowicy, u mnie delikatny luz. no i wkurza mnie  ten włąćznik  z lewej strony, jak trzymam  element  lewą ręką a prawą  ciągnę  korbke  to  muszę  celować  w ten włąćznik, trochę to nieporęcznie  najlepiej byłoby  dać  nowy włącnik od czoła
a  ta  z casto ma  podnoszony  stół na korbke i inny stoliczek,