13 Czerwca 2026, 11:38:25 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka stołowa-planowany zakup  (Przeczytany 119309 razy)

Offline True

Odp: Wiertarka stołowa-planowany zakup
« Odpowiedź #375 dnia: 04 Lutego 2017, 21:59:29 czas Polski »
Dzisiaj o godzinie 11 wpadłem sobie do Lidla i wybrałem wietarkę stołową by Lidl czyli Parkside PTBM 500 C3 były 3 jeszcze.
Nie widziałem wcześniejszych wersji, ale słyszałem o plastikowych kołach pasowych. Zmontowałem całość i mówię zobaczymy jak tam regulacja prędkości. Otwieram i oczom nie wierzę. Aluminiowe koła pasowe.
Regulacja pinoli pod wyłącznikiem awaryjnym to słabe rozwiązanie, ale cieszę się że jest, ale będę myślał o zmianie tej regulacji co jest na lepszą ( jak dożyje do końca gwarancji).
Bicie takie sobie, na oko nie ma tragedii, jutro spróbuję wywiercić w metalu bardziej precyzyjnie  pomierzę otwory.
Stolik to faktycznie tragedia, ugina się, rura raczej cienka, po gwarancji upakuję tam żelastwo z żywicą dla wzmocnienia.
Silnik chodzi przyzwoicie w miarę cicho. Jutro zrobię kilkuminutowy test i zobaczymy jak się grzeje.
Blokowanie pochyłu stolika - chciałem się zastrzelić bo nie miałem tak wielkiego klucza w walizce (max była 14 nasadowa).

Pierwsze wrażenie - Pozytywne.
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #376 dnia: 05 Lutego 2017, 00:02:41 czas Polski »
True, to pod wyłącznikiem awaryjnym - masz na myśli kasowanie luzów pinoli? Znaczy, że tą puszkę plastikową trzeba zdjąć? Amigorg o tym wspomniał, że jest możliwość kasowania luzów śrubką, ale obszukałem i dalej nic. Nie chce za bardzo demontować maszynki, w razie czego.

Włączałem, 3 minuty na chodzie i silnik jest nieprzyjemnie "ciepły" dla ręki. Pomyślałem nawet żeby jakieś radiatory do niego przyklajstrować ;D
A jak u Ciebie z kołami pasowymi? U mnie to od głównego wrzeciona ma zauważalne (chociaż nie tragiczne) bicie, pozostałe dwa (od silnika i pośredniczące) ujdą w tłoku.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 00:05:07 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #377 dnia: 05 Lutego 2017, 08:09:15 czas Polski »
Panowie, chodzi mi o tą śrubkę z przeciwnakrętką - ona jest usuwania luzów pinoli. Luzujesz nakrętkę, opuszczasz pinolę na sam dół, lekko dokręcasz śrubkę - kontrolujesz luz poruszając wrzecionem na boki, dokręcasz przeciwnakrętkę. Jest to starszy model wiertarki ale nowa pewnie też to ma.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #378 dnia: 05 Lutego 2017, 10:41:01 czas Polski »
Dzięki amigorg za rozjaśnienie tematu. W C3 obie strony wyglądają tak:

O sprężynach na trzpieniach, które odciągały silnik od kolumny też "zapomnieli":

Jednak tak jak pisze True śruba od kasowania luzu pinoli schowana jest pod puszką wyłącznika awaryjnego. Dzisiaj dopiero zauważyłem ten post :)
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2017, 10:46:09 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #379 dnia: 05 Lutego 2017, 11:51:56 czas Polski »
Czy jak wysuniesz pinolę na części cylidrycznej jest podłużny rowek? W mojej wiertarce w ten rowek wchodzi końcówka tej śrubki do regulacji. Jeśli nie ma to zadzwoń albo napisz do serwisu i zapytaj jak usunąć luz na pinoli.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #380 dnia: 05 Lutego 2017, 13:27:58 czas Polski »
Tak, śrubka jest, tyle, że od frontu i schowana za puszką z grzybkiem. Po regulacji minimalny luz pozostaje na mniejszym wysunięciu pinoli, a na większym już nie. Mógłbym ciaśniej dokręcić śrubkę, ale nie ma potrzeby bardziej ryć rowka. Dla moich potrzeb jest wystarczająco :)

Offline L4

« Odpowiedź #381 dnia: 05 Lutego 2017, 13:28:39 czas Polski »
Podepnę się pod temat, używa ktoś może uchwytów Wabeco?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #382 dnia: 05 Lutego 2017, 13:31:14 czas Polski »
Chodzi o uchwyt, czy stojak?

Offline L4

« Odpowiedź #383 dnia: 05 Lutego 2017, 13:47:20 czas Polski »
Uchwyto stojak :-).

BF1240 konkretniej, podoba mi się opcja posuwu w poziomie jeszcze, więc i wyższy element poza stołem można obrobić.

Offline True

« Odpowiedź #384 dnia: 05 Lutego 2017, 20:45:15 czas Polski »
Mam pytanie odnośnie ostatniej wersji wiertarki stołowej Parkside.
Jak u was wygląda rowek prowadzący w pinoli? U mnie jest z bardzo ostrymi krawędziami (chyba pilnik pójdzie w ruch) i mam wrażenie że śruba kasująca luz nie jest u mnie stożkowa. Jedyny ślad po skasowaniu luzu mam na zewnętrznej krawędzi pinoli (przytarcie) po obu stronach rowka. Brak jakiegoś śladu w rowku. Luzu w kierunku wzdłużnym wiertarki  nie mam (kierunek silnik - front) natomiast mam drobny luz w poprzek wiertarki. Stąd moje podejrzenia że w mojej sztuce śruba kasująca luz może być płasko zakończona. Dzisiaj jest trochę za późno, ale sprawdzę jutro czy mam rację.

Odnośnie regulacji Pinoli to trzeba zdemontować wyłącznik bezpieczeństwa a potem puszkę która jest na 2 śrubach.
A propo regulacji luzu pinoli. Proponuję sprawdzić najpierw w którym miejscu macie największy luz. U mnie przy opuszczonej pinoli nie mam luzu, ale jak odpuszczę centymetr to jest.
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #385 dnia: 06 Lutego 2017, 22:10:56 czas Polski »
Dzięki True za info.

U mnie jest identyczna sytuacja, pinola wysunięta na 1 cm ma minimalny luz, a na max już nie. Rowek jest ostry na krawędziach. Sama pinola nie jest idealnie gładka, ma drobne, równoległe prążki po obróbce.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #386 dnia: 14 Lutego 2017, 18:51:56 czas Polski »
Na prośbę forumowicza wrzucam film z wiercenia w metalu, plaskownik 3,5mm wiertło fi 13mm, wiertarka macallister 700W.
Niestety nie mam większego wiertła ani grubszych płaskowników.  Wrzeciono przystanęło przy przechodzeniu na wylot. Dosyć mocno cisnąłem, co wydać po wiórze.
Obroty 210/min

« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2017, 18:54:47 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #387 dnia: 14 Lutego 2017, 19:33:17 czas Polski »
 :)
&feature=youtu.be
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #388 dnia: 16 Lutego 2017, 09:18:48 czas Polski »
Wiertarka i jej wady (w tym niechlujne złożenie). Warto przejrzeć w tych miejscach co gość wymienił + koła pasowe, czy "robaczki" dociśnięte są na przepłaszczeniach trzpienia:

Offline futrzak

« Odpowiedź #389 dnia: 20 Lutego 2017, 07:50:21 czas Polski »
A używał ktoś takiej wiertarki? ZX7016 zwana Zośką http://allegro.pl/frezarko-wiertarka-frezarka-stolowa-mk-2-fi-16mm-i5939599490.html