20 Kwietnia 2026, 04:17:43 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka stołowa-planowany zakup  (Przeczytany 118556 razy)

Offline Gerdo

Odp: Wiertarka stołowa-planowany zakup
« Odpowiedź #405 dnia: 17 Listopada 2017, 18:34:47 czas Polski »
Nożyk byłem wlasnie w warsztacie aby odpowiedzieć na Twoje pytanie. Sprawa wygląda tak.
Przy maksymalnym wysuwie ramienia ono się nie ugina, bo scianka obu kolumien ma 2mm. Ugina się natomiast sam stolik. Ile? Trudno powiedzieć, ale widać. Czyli chcąc wiercić bardzo precyzyjnie otwory z maksymalnym wysuwem ramienia, trzeba stolik ustawić przy kolumnie i przedłużyć go jakimiś sztywnymi kształtownikami.
Stolik przy kolumnie zachowuje sztywność.
Choć w mojej subiektywnej opinii nie jest aż tak papierowy. Trochę siły trzeba włożyć.

Jeśli chcesz to mogę jutro wykonać odwiert w czymś stalowym i zamieścić zdjęcie w załączniku.

Offline jasiop

« Odpowiedź #406 dnia: 17 Listopada 2017, 20:54:20 czas Polski »
AIRPRESS WIERTARKA KOLUMNOWA STOŁOWA 16-980 ... Cena to niecałe 1000 zł z wysyłką.
Co powiecie na taki wynalazek? może ktoś miał do czynienia z tą firmą?
to już chyba lepiej MacAllister za 750 zł ...
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2017, 20:56:13 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #407 dnia: 18 Listopada 2017, 08:40:38 czas Polski »
Śliczne dzięki Gerdo, tyle mi wystarczy. Z usztywnieniem stolika sobie poradzę.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #408 dnia: 18 Listopada 2017, 09:04:34 czas Polski »
MacAllister za 750 zł
Już gdzieś pisałem na temat mojego allistera. Musiał dostać porządny uchwyt, a to też kosztuje - zamknęło się łączcie w tysiącu

Offline Norberto

« Odpowiedź #409 dnia: 18 Listopada 2017, 11:32:26 czas Polski »
A może pracuje ktoś na wiertarkach CORMAK?

Offline kipi

« Odpowiedź #410 dnia: 18 Listopada 2017, 15:14:30 czas Polski »
to już chyba lepiej MacAllister za 750 zł ...
i tak też zrobiłem dziś. Pomacałem w castoramie, wyglądała ok, trochę zdziwienie wzbudził stolik i podstawa - myślałem, że są odlewane z żeliwa, a są one natomiast giętą blachą - z jakiegoś lekkiego stopu - wyfrezowaną na górze.
Nigdy do tej pory nie miałem styczności z wiertarką stołową, więc jako pierwszy sprzęt myślę, że będzie ok.

Pierwsze wrażenie z wiercenia:
- Niebywale lekko idzie wiercenie w stali - płaskownik 15mm grubości przewierciłem wiertłem 10mm bez żadnego wysiłku - gdzie z ręki bym się 5 razy zastanowił czy na pewno muszę go przewiercić
- Przy przechodzeniu przez materiał - na końcu wiercenia ślizgają się paski i wiertło staje.

Ogólne wrażenie mam pozytywne jak na razie.

Czy uchwyt mocuje się na tym wystającym stożku po prostu wciskając go do nieokreślonej głębokości? A jak się go zdejmuje?
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2017, 15:19:32 czas Polski wysłana przez kipi »

Offline RobRob

« Odpowiedź #411 dnia: 18 Listopada 2017, 15:46:05 czas Polski »
kipi jak masz wiertła dobrej jakości to z ręki tez bardzo dobrze idzie

Offline Gerdo

« Odpowiedź #412 dnia: 18 Listopada 2017, 16:30:55 czas Polski »
Spoko Nożyk. Tylko pamiętaj, że zawsze coś się podda. Na takim dystansie masz taką dźwignię, że nie ma siły by coś nie puściło. Za taką cenę to i tak jest dobrze.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #413 dnia: 18 Listopada 2017, 18:41:12 czas Polski »
Uchwyt jest wciskany na stożek b16 na trzpieniu,  jak chcesz go zdjąć to musisz go delikatnie zbić. Sam trzpień we wrzeciono jest też wciskany -  stożek morsea nr 2. Do wybicia go masz w komplecie klin. Opuszczasz trochę wrzeciono, zobaczysz wtedy po bokach szczeliny w które wsówasz klin i traktujesz go młotkiem. Trzpień wyskoczy. Sprawdz uchwyt i bicie na różnych średnicach.  W tym temacie 14 grudnia 2016 pisalem o tej wiertarce
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2017, 18:44:12 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #414 dnia: 18 Listopada 2017, 21:01:51 czas Polski »
Gerdo, nic na siłę 😉
Musze tylko poszukać, może znajdę gdzieś w okolicy. Zawsze to lepiej po macać przed zakupem.

Offline kipi

« Odpowiedź #415 dnia: 18 Listopada 2017, 21:50:25 czas Polski »
Uchwyt jest wciskany na stożek b16 na trzpieniu,  jak chcesz go zdjąć to musisz go delikatnie zbić. Sam trzpień we wrzeciono jest też wciskany -  stożek morsea nr 2. Do wybicia go masz w komplecie klin. Opuszczasz trochę wrzeciono, zobaczysz wtedy po bokach szczeliny w które wsówasz klin i traktujesz go młotkiem. Trzpień wyskoczy. Sprawdz uchwyt i bicie na różnych średnicach.  W tym temacie 14 grudnia 2016 pisalem o tej wiertarce

ok, spróbuję.
Trochę powierciłem jeszcze i bicie coraz bardziej zauważalne jest. Na początku wszystko było sztywne, a po parudziesięciu otworach luz na końcu wiertła jest konkretny. Jutro pomierzę ile dokładnie.

A jak u Ciebie z równością stolika? U mnie na środku jest spora górka. Kładąc przymiar i opierając po jednej stronie to na drugiej jest 3-4 mm szpara.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #416 dnia: 18 Listopada 2017, 21:56:27 czas Polski »
Stół mam równy. Na razie i tak korzystam z imadła. Muszę się zabrać za zrobienie podstawy bo sklejka i t- tracki leżą. Tylko brak albo czasu, albo chęci albo zdrowia ostatnio ;)
Stół od biedy zdejmij, wez do sklepu z jaką kawą i może wymienią

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: 19 Listopada 2017, 23:22:31 czas Polski »
Jaka jest średnica śruby mocującej koła pasowa w tym macallisterze za 750 zł ?

Offline kipi

« Odpowiedź #418 dnia: 22 Listopada 2017, 20:29:45 czas Polski »
Jaka jest średnica śruby mocującej koła pasowa w tym macallisterze za 750 zł ?
o którą konkretnie śrubę chodzi?

Offline kipi

« Odpowiedź #419 dnia: 22 Listopada 2017, 20:40:15 czas Polski »
zmierzyłem dzisiaj luz na pinoli mojego macalistera. Wynik nie przyprawia mnie o zachwyt, ale spodziewałem się takiego. Nie wiem czy metodologia jest poprawna, ale założyłem wiertło 10mm - największe jakie miałem, wysunąłem maksymalnie pinolę i ręką delikatnie ruszałem nią raz w lewo i prawo, potem do przodu i do tyłu. Za każdym razem zegar pokazywał w granicy 0,8 - 1mm różnicy między maksymalnym i minimalnym odchyleniem wiertła - to było gdy nie używałem praktycznie w ogóle siły. A gdy dołożyłem trochę siły trzymając za pinolę najwyżej jak mogłem złapać osiągałem 1,5 - 2 mm między skrajnymi położeniami.

Pomiary były robione zaraz po maksymalnym dokręceniu śruby do kasowania luzu.