02 Maja 2026, 10:31:54 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka stołowa-planowany zakup  (Przeczytany 118762 razy)

Offline Romek B

Odp: Wiertarka stołowa-planowany zakup
« Odpowiedź #225 dnia: 24 Stycznia 2016, 21:16:17 czas Polski »
Miał ktoś styczność z taką dużą dedrą?
do majsterkowania w garażu się nadaje ale po dłuższym czasie może odkrztałcić się listwa zębata po której porusza się ten mały kwadratowy stolik nastawny a drugą wadą jest to że po jakimś czasie może być problem z przełożeniem napędu (koła pasowe, pasek)

Offline bercisz

« Odpowiedź #226 dnia: 26 Stycznia 2016, 08:27:11 czas Polski »
Nadchodzi wiertarka stołowa z lidla .... otóż drodzy forumowicze dostałem cynę, że niebawem w lidlu będzie dostępna wiertarka stołowa, podobno w gazetkach rozsyłanych do domów już się tam pojawiła na luty, a ja właśnie na to czekałem po rekomendacji amigorga, pozdro

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #227 dnia: 26 Stycznia 2016, 08:43:40 czas Polski »
Są też opinie krytyczne, możliwe, że jakość nowego modelu pogorszyła się:  http://forum.domidrewno.pl/znalezione-w-sieci/elektronarzedzia-parkside/new/#new

Offline krzyś48

« Odpowiedź #228 dnia: 26 Stycznia 2016, 21:18:20 czas Polski »
ja właśnie na to czekałem
Ja też , można też dorzucić i kupić też chińczyka a może coś innego używanego.A póki co to mamy 1:1 na forum w rozgrywce na temat wiertarki.
A może kolega Alehar wrzuci fotki jak te wadliwe elementy wyglądają, a kolega Amigorg porówna czy konstrukcyjnie coś się zmieniło ???

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #229 dnia: 27 Stycznia 2016, 07:46:52 czas Polski »
Witam.
Widzę, że temat jest ciągle żywy ;) więc wtrącę swoje trzy grosze i pochwalę swoją wiertarkę.
Pracuję na niej ponad dwa lata i nie mam na razie żadnych uwag, pracuje jak nowa.
Gdy kupowałem ją wydawało mi się , że będzie używana sporadycznie ale jak to w życiu bywa
plany swoje a realia swoje. Wiertarka pracuje często i dosyć ciężko bo sporo wiercę w żelazie
duże otwory.

Offline alehar

« Odpowiedź #230 dnia: 27 Stycznia 2016, 08:20:19 czas Polski »
To jest z tego wątku:
http://forum.domidrewno.pl/znalezione-w-sieci/elektronarzedzia-parkside/msg62071/#new

Już chyba w tym wątku pisałem o niej - to że coś kosztuje "ileś" to nie znaczy że ma być "do niczego".
W mojej przegrzewał się silnik, bicie wrzeciona, głośna praca... później doszło to że podczas wiercenia wypadało pierwsze koło pasowe - mocowanie tego koła jest beznadziejne ! Z tego powodu została zniszczona częściowo osłona - koło poszło do góry i pod wpływem tarcia prawie stopiło osłonę !
Naprawdę nie używam jej intensywnie, nawet nie wierciłem w żadnym metalu, tylko listwy drewniane o max grubości 10 - 15 mm.
Teraz powtarzająca się usterka czyli bicie i głośna praca... moim zdaniem do oddania...

Fotek na razie nie mam....
Pozdrawiam Alehar

Offline Jureq

« Odpowiedź #231 dnia: 27 Stycznia 2016, 09:14:53 czas Polski »
Interesuje mnie wiertarka stołowa jednak coś na wzór WS15 lub taka jak na załączonym obrazku (PROXXON).

ten Proxxon TBH byłby zupełnie OK gdyby ...  był większy i miał uchwyt 13mm  :)
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline Mr.Wojcik

« Odpowiedź #232 dnia: 27 Stycznia 2016, 19:17:52 czas Polski »
Od 6 lutego Wiertarka stołowa w Lidlu powraca

Offline pavlo

« Odpowiedź #233 dnia: 29 Stycznia 2016, 09:07:21 czas Polski »
A jak jest z tym przegrzewaniem? Gdzieś pojawiła się informacja o pracy ciągłej max. 15 min. Ma ktoś jakieś spostrzeżenia? Czy mimo małego obciążenia nie da rady pracować dłużej?

Offline morosoph

« Odpowiedź #234 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:18:27 czas Polski »
 Chyba wszystkie wiertarki amatorskiego zastosowania mają silniki tej klasy. Nawet te droższe za ponad 1000pln. Generalnie nie ma co ufać parametrom, bo każdy silnik może być inny. Byle się nie przegrzewał. To 15 minut też jest tylko umowne. Podobno jak już raz przegrzejesz uzwojenia to zmienia się jego żywotność.

Offline RobRob

« Odpowiedź #235 dnia: 29 Stycznia 2016, 18:29:27 czas Polski »
Przecież te wiertarki jak się popatrzy w marketach wyglądają identycznie.

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #236 dnia: 29 Stycznia 2016, 18:37:08 czas Polski »
Przecież te wiertarki jak się popatrzy w marketach wyglądają identycznie.
No właśnie, ale różnią się ceną, która nie wiem czy świadczy o trochę lepszej jakości ?
Mam taką podobną Dedrę wierciłem czasami po kilkaset otworów w metalu wiertłem fi10 i nic się nie grzało.
Była ciepła, ale w normie nie gorąca, na pewno nie dymiła z przegrzania :)
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline RobRob

« Odpowiedź #237 dnia: 29 Stycznia 2016, 18:40:52 czas Polski »
Ja tego typu mam wiertarkę zakupiona około 10 lat temu
nie chce mi się schodzić na dół żeby zobaczyć co to za model
ale wygląda identycznie jak ta z Lidla może się różnić jakąś pierdołką

Offline pavlo

« Odpowiedź #238 dnia: 29 Stycznia 2016, 19:43:16 czas Polski »
Dziękuję za te odpowiedzi. Generalnie moje podejście jest takie, że nie szukam urządzenia do zadań   specjalnych, lecz takiego co daje komfort pracy dla majsterkowicza amatora (rating AA++ ;) ). Spełnia też podstawowe funkcje do jakich jest przeznaczona w sposób przyzwoity.

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #239 dnia: 01 Lutego 2016, 23:07:34 czas Polski »