Zbliża się zima i czas gromadzić sprzęt, mówię o sprzęcie do łowienia ryb "z lodu". Jako że będzie to mój pierwszy sezon to sprzętu nie mam w ogóle.Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to wypada mieć kolce asekuracyjne aby w razie zarwania się lodu można było łatwo się wydostać.Kolce kosztują około 25zł no ale po co kupować jak można zrobić samemu.Uchwyty wytoczyłem ze starego styla od łopaty,po przetoczeniu wstępnym zamocowałem element w szczękach i dłutem 8mm zrobiłem otwór głębokości 10,5cm.Następnie przetoczyłem już do kształtu jaki rączka ma mieć ostatecznie i wyszlifowałem ją papierem 240.Następnie po odcięciu końca(tam gdzie trzymały szczęki) i wyszlifowaniu miejsca cięcia pokryłem rączkę bejcą.Tak samo wyglądało robienie obydwóch rączek.Pręt gwintowany 8mm uciąłem na wymiar naostrzyłem końce i za pomocą szpachli wkleiłem w otwory.Na kawałki gwintów które wystawały nakręciłem nakrętki.Z drugiej strony rączek nawierciłem otwory i wkręciłem oczka do przewleczenia sznurka.Sznurek łączy dwa kolce razem i jest połączony między sobą osobnym kawałkiem aby tworzył literę A(po to aby nie spadły z szyi).