14 Czerwca 2026, 13:15:07 czas Polski

Autor Wątek: Filtr powietrza made by Pablo  (Przeczytany 7197 razy)

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
Odp: Filtr powietrza made by Pablo
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Czerwca 2016, 15:51:51 czas Polski »
Filtry przyszły.
Przy pomocy żony udało się dokończyć. Na wlocie filtr G3, na wylocie F5.
Po kilkunastominutowych test oceniam swoją pracę (i żony oczywiście :) ) na 5  8)
Teraz jeszcze tylko zawiesić to przy suficie, może kiedyś pomalować... a w wolnej chwili będę rozmyślał nad drugim, przenośnym.
Miał ktoś do czynienia z filtrem F7? Czy ma on zastosowanie przy oczyszczeniu powietrza w lakierni?
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline prezio

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Czerwca 2016, 15:58:29 czas Polski »
Ja aktualnie zmieniam układ filtrów w moim urządzeniu na wariant II- będzie tak: Filtr wstępny > filtr końcowy > turbina.

A nie zmieniasz kierunku powietrza? bo z tego wynika ze wpierw zasysasz na wstepny pozniej koncowy i robi to turbinka na koncu ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline jasiop

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Czerwca 2016, 16:14:31 czas Polski »
Miał ktoś do czynienia z filtrem F7? Czy ma on zastosowanie przy oczyszczeniu powietrza w lakierni?
Moim zdaniem mogłeś spokojnie dołożyć 1 czy 2 pręty - gęściejsza harmonijka, ale to zawsze można zmodyfikować.
W lakierniach i w miejscach gdzie trzeba zneutralizować jakieś zapachy czy "chemię" oprócz włókniny dodatkowo stosuje się wkłady z węglem aktywowanym.

Kompendium o fitrach:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_powietrza_(technika)
http://www.bkmtransbus.pl/userfiles/file/KS%20Klasyfikacja%20filtr%C4%82%C5%82w.pdf
http://www.pro-vent.pl/klasyfikacja-filtrow-powietrza,0.html
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2016, 16:16:41 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Czerwca 2016, 16:16:54 czas Polski »
@prezio
Fabryczne filtry są tak właśnie zbudowane - F1 > F2 > turbina i wolny wylot. W internecie są natomiast różne rozwiązania DIY, m. innymi takie jak mam teraz: F1 > turbina> komora pełniąca funkcję równomiernego rozłożenia ciśnienia  > F2 . Turbina jest wentylatorem promieniowym i działa trochę inaczej niż wentylator osiowy ( http://www.instsani.webd.pl/wentprom.htm ).
Prowadziłem korespondencję z Matthiasem Wandelem i on twierdzi, że wentylatory osiowe  pchające powietrze na filtr lepiej nadają się na oczyszczacz powietrza w stolarni, fabryki robią inaczej i bądź tu mądry ( nie jestem fachowcem os wentylacji). Robię więc próby, próba 3 będzie więc taka > turbina > komora sprężania > filtr 1 > filtr 2..
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2016, 16:18:25 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline prezio

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Czerwca 2016, 20:43:14 czas Polski »
Dzieki bo wlasnie przymierzam sie do oczyszczacza wg. Mathiasa - kwestia funduszy i dobre zeby bylo w miare przeplywnie - powietrze, ale tez malo konsumpcyjnie 50-100W ;) Zobaczymy - potestuje.
Dzieki
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Czerwca 2016, 19:42:45 czas Polski »
Szkoda tylko, że wentylatory osiowe nie są tak wydajne. Jedynie do małych warsztatów.
Nawet dmuchawy do pieców, którą Ty Amigorg masz zamontowaną nie są wystarczające przy pomieszczeniach większych niż 50m3.

Znalazłem wentylator kanałowy 86W o wydajności 1400m3/h i obmyśliłem prosty schemat budowy takiego filtra.
Wyszło mi, że w godzinę 17 razy przeciągnie powietrze w warsztacie. Pracowałby np dwie godziny dziennie, czyli miesięcznie wychodzi 3zł

Zastanawiają mnie dwie rzeczy.
- Czy można na filtr puścić, aż tyle powietrza. 
- Taki filtr powinien pracować spokojnie, ale długo, czy szybko i krótko. To jest uzależnione od wydajności wentylatora.

załącznik schemat z wstawkami między wentylatorem a filtrami, które miały by sprawić aby powietrze nie napierało na filtry.
Dostrzegam tez prostszą możliwość. Wstępny filtr dać na wlocie. Filtr > wentylator > filtr > wylot