14 Maja 2026, 14:29:21 czas Polski

Autor Wątek: Jakich sklepów unikać.  (Przeczytany 4409 razy)

Offline marek20

Jakich sklepów unikać.
« dnia: 29 Maja 2016, 17:19:21 czas Polski »
Witam.
Jeśli Ojciec Założyciel nie ma zastrzeżeń ani taki wątek nie istnieje (a wątpię bo szukałem)
Możecie pisać o sklepach lub użytkownikach na portalach takich jak ebay, allegro, olx, itp.
U których nie należy kupować.
Bo mają na przykład kiepsko rozwiązaną reklamację nie mają rzeczy jakie sprzedają i tym podobne.
Pozdrawiam.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Jakich sklepów unikać.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Maja 2016, 17:24:46 czas Polski »
Łatwo wylądować w sądzie.

Offline Przemcio

Jakich sklepów unikać.
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maja 2016, 18:12:33 czas Polski »
Można. Ale nie pisać ze nie kupujcie tam tylko każdy moze opisać rzetelnie swoje przeżycia czy walki. Sad tu nic nie ma jeśli ktoś pisze prawdę.

Takie ku przestrodze
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2016, 18:14:08 czas Polski wysłana przez Przemcio »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maja 2016, 18:26:30 czas Polski »
Łatwo wylądować w sądzie.

Mylisz się , jeśli taka informacja w swej treści niem przekracza tzw. "granic dobrego smaku" i jest rzetelna, to nikt nikomu nic nie może zrobic.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maja 2016, 19:48:52 czas Polski »

Ale i tak   może być sprawa w sądzie .

Offline marek20

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maja 2016, 20:24:46 czas Polski »
Faakt da się wylądować w sądzie ale to przez pisanie typu "o matko jaki do ***** skleep" "sprzedawca jest ****" ale jak napiszę, że kupiłem np strugarkę w takim i takim sklepie lecz obsługa mogła by się poprawić dlatego i dlatego. W ten sposób nie będziemy oddziaływać na złą opinię.
chyba bo jestem jeszcze młody i nic o tym nie wiem.
Ponoć najczęściej firma prosi np o usunięcie tego postu a później trzeba wpłacać jakieś pieniądze i sprawa może wtedy pójść do sądu.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maja 2016, 20:28:22 czas Polski »
Jestem użytkownikiem jednego z portali wędkarskich o tematyce karpiowej . Mamy tam podobny dział opisujący działanie sklepów , które są wymieniane z nazwy i jak na razie żaden z użytkowników nie wylądował w kajdanach lub był ciągany po sądach  ;)
Tak jak zostało napisane parę postów wyżej , jeśli informacja będzie opisana rzetelnie bez zbędnego chamstwa to nikomu nic nie grozi.

Offline sebek66610

« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maja 2016, 20:42:42 czas Polski »
Za komentarze na Allegro nikt nikogo nie ściga, a są pomocne w podjęciu decyzji o zakupie produktu.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Maja 2016, 21:14:49 czas Polski »
Dokładnie, na muratorze jest biała i czarna lista wykonawców. To już nie te czasy że za złą opinię ciągają do sądu. Tym bardziej, że nagłośnienie podania do sądu za opinię jest jeszcze gorszą reklamą.

Offline marek20

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2016, 21:25:11 czas Polski »
To ja mogę napisać pierwszy post tutaj na owy temat a mianowicie.
Silverline. Imadło silverline to najlżejsze bodajże 3,5kg ma tulejkę z gwintem wykonaną z żeliwa, które jest kruche.
I się wyłamało.
Co można zasugerować producentowi zrobić ową tulejkę z metalu a nie żeliwa.
gdyby nie ten nieszczęsny gwint wszystko było bo ok.
Jutro pojadę z reklamacją i zobaczymy.
Pozdrawiam.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Maja 2016, 00:24:42 czas Polski »
Ale Silverline (swoją drogą szajs jakich mało) to nie sklep ani użytkownik portalu handlowego. A żeliwo to przecież metal więc producent zrobił od razu tak jak chciałeś mu zasugerować.

Offline bartekjanesz

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Czerwca 2016, 11:38:36 czas Polski »
Ja tam nie mam takiego , na który mogłbym narzekać...

kerry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Czerwca 2016, 11:50:39 czas Polski »
Na razie kiepsko zaczynasz... Udaj się do działu "przedstaw się" i napraw swój błąd...:)

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Czerwca 2016, 12:03:08 czas Polski »
Miałem przygodę na O.. z jednym takim. Zamówiłem sprzęt używany ani sprzętu ani pieniędzy. Zgłosiłem to Police i co z tego, że teczka najgrubsza na komisariacie, prokurator do mnie listy z błędami ort. takimi przysyła, że w słowniku sprawdzam,a to czegoś nie wysyła i sprawa ciągnie się dwa yy we wrześniu 3 lata. A najlepsze jest to że gość złożył zeznania na policji ale ich nie podpisał;) a do tego opuścił RP. Prawda jest taka, że jak masz pieniądze to idź kup w porządnym sklepie lub u znajmego delara albo ewentualnie od kolegi. A za takie rzucanie markami mimo, że robią sprzęty "jakich mało" i tak można w sądzie wylądować. Ja bym nie ryzykował co innego użytkownik a co innego firma. A jeśli nie miałeś przygód z sądami to raduj się tym stanem;) Bo to nic przyjemnego.

Offline prezio

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Czerwca 2016, 12:19:39 czas Polski »
Silverline - nie jest najlepsza marka, ale tez zalezy co kupujesz i do jakich celow.
A i markowe maja swoje wady.
Ja mam troche sciskow Silverline'a i pare juz wymienilem w ramach reklamacji;) ale to dlatego ze kupuje w dobrym sklepie - znaczy nie narzekaja jak mam reklamacje.
Poza tym Silverline na wiele produktow daje Lifetime warranty - co tez jezeli wykarzesz ze to blad - to w dobrym sklepie ci wymienia.

Jak to mowia - sysrenka to tez dla niektorych byj szajs - ale ja jezdzilem wiele lat za mlodu i bardzo ja sobie chwalilem - a ze nawet nie byla 4x4 - to i tak dawala rade w terenie ;)

Moze taki sposob jak opisywanie wad produktow bedzie calkiem dobry. a Jezeli chodzi o sprzedawcow czy sklepy, to warto pisac kto jakie ma/mial doswiadczenia bez oceny danej jednostki - ocene warto zostawic czytajacym ;)

Dodam - sciski silverline'a nie sa super jakosci - ale daja rade - jedynie sciski do ram - taki na tasmie z 4 naroznikami jest do bani bo caly plastikowy i tasma puszczza - wiec mechanizmy z tasma wymienilem na zacisk samochodowy ;) czyli zostaly same narozniki;) drogie nie bylo;)

Dodam kolejne
- dluta powerfix - rzezbiarkie - z mojej strony kiepsko wykonane i uzywam tylko do zgrobvnej roboty po wielu godzinkach ich tuningowania - ale czadu nie ma;(
- strugi Faithfull - nie sa drogie - ale wymagaja troche pracy przy nich - pozniej sprawuja siew miare dobrze;)
- RecordPower BandSaw 350 - trzeba ja dobrze poustawiac i musialem uzyc paru podkladek do ustawiania -oziomow - ale pozniej ok ;)
- RekordPower wiertarka stolowa - trzeba uwazac na trzpienie - moga delikatnie bic - warto sprawdzic i ewentualnie rejklamowac. Imadlo do wiertarki - ciezkawe i masywne ale szalu nie robi ;(

Parkside'a nie bede opisywac;) Sklepow tez nie - no chyba ze ktos chce w UK ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2016, 12:23:39 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.