05 Maja 2026, 22:59:15 czas Polski

Autor Wątek: Wykończenie mebli z palisandru  (Przeczytany 4483 razy)

Offline Przemysław_W

Wykończenie mebli z palisandru
« dnia: 31 Maja 2016, 10:24:40 czas Polski »
Witam wszystkich serdecznie!
To mój drugi post na forum (pierwszy w dziale z przywitaniem) dlatego z góry dziękuję za wyrozumiałość :)

Niedawno kupiłem do domu meble z palisandru. Stolik kawowy był lakierowany, szafka pod TV "goła". Początkowo plan był taki żeby ze stolika kawowego zeszlifować lakier, jednak po ustawieniu mebli w mieszkaniu plan zmienił się o 180st. Chciałbym wykończyć stolik pod TV tak aby możliwe był podobny do stolika kawowego. Strona producenta stolika (http://www.invicta-interior.com/de/Couchtisch-Giant-L-Sheesham-60cm--19645-3134) twierdzi, że jest on polerowany (czyli zapewne najpierw woskowany). Na jednej ze stron, gdzie stolik można kupić jest informacja o lakierowaniu półmatem (http://www.meble.pl/p1511680,lawa-giant-l-i19645.html).
Pytanie - jak uzyskać pożądany efekt? Poniżej linki ze zdjęciami mebli.

Stolik kawowy:

Szafka RTV:

Oba meble:

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Wykończenie mebli z palisandru
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Maja 2016, 11:09:02 czas Polski »

najważniejsze że nie była użyta bejca .
wykończenie w wosku  jak i lakierem półmatowym da podobny kolor naturalny.
dla Ciebie łatwiejsze  w wykonaniu  jest  woskowanie. Radził bym , byś najpierw wypróbował na niewidocznej płaszczyźnie  woskiem bezbarwnym , bo może się okazać za jasny efekt i należało by nałożyć wosk  kolorowy np . palisander .Nie wiemy jaki kolor użył producent , więc trochę  idzie się w ciemno.

Offline Przemysław_W

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Maja 2016, 14:25:47 czas Polski »
Właśnie w tą stronę chcę iść ;) Dodatkową trudnością jest fakt, że palisander to drewno bardzo niejednorodne pod względem kolorystycznym. A poza tym pod nazwą "palisander" skrywa się kilka bardzo blisko spokrewnionych ze sobą gatunków drewna.
Możesz polecić konkretnego producenta wosku? Widzę, że Colorit ma w ofercie woski barwiące, w tym o kolorze palisandru, oraz orzecha (nie wiem czy ten drugi nie będzie lepiej się komponował).

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Maja 2016, 15:27:40 czas Polski »
Ja używam BRIWAX  lub robię sam od pszczółek  :)

Offline Przemysław_W

« Odpowiedź #4 dnia: 31 Maja 2016, 21:27:42 czas Polski »
Zamówiłem wosk bezbarwny oraz barwiący w kolorze palisandru. W weekend pobawię się i zaprezentuję efekty - o ile będą mnie satysfakcjonowały ;)

Offline Przemysław_W

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2016, 14:51:43 czas Polski »
Niestety moje plany wzięły w łeb, ale w końcu w ten weekend wziąłem się za realizację planu - wosk barwiący w kolorze palisandru to jest to! :) Cenna okazała się uwaga, żeby nakładać bardzo cieniutką warstwę :) Teraz pozostało mi tylko wypolerować meble. Gdy skończę to przedstawię efekty :)

Offline Przemysław_W

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipca 2016, 12:35:16 czas Polski »
Nareszcie udało mi się zakończyć pracę przy stoliku pod TV. Poniżej zdjęcia. Efekt uzyskałem nakładając 2 warstwy wosku barwiącego w kolorze palisandru, oraz 2 warstwy wosku bezbarwnego. Po wosku barwiącym nie mogłem uzyskać połysku, nawet przy polerowaniu filcem, dlatego dodatkowo użyłem wosku bezbarwnego - wystarczyło wypolerować go bawełnianą szmatką. Ogólnie z efektu jestem bardzo zadowolony!