29 Czerwca 2026, 16:14:53 czas Polski

Autor Wątek: Zakup pilarki tarczowej Metabo KS 55 FS  (Przeczytany 9750 razy)

Offline karol_g

Zakup pilarki tarczowej Metabo KS 55 FS
« dnia: 01 Czerwca 2016, 11:25:03 czas Polski »
Może komuś się przyda:
Od jakiegoś czasu planowałem kupić pilarkę ręczną za ok 300zł nową, z tarczą o średnicy 190mm.
W trakcie poszukiwań zwiększyłem budżet do 450zł i ostatecznie zdecydowałem się na Metabo KS 55 FS.
Jest to pilarka z max tarczą 160mm. Wybrałem mniejszą tarczę niż zakładałem, ponieważ doszedłem do wniosku że w większości będę ciął w deskach calowych, sklejkach, płytach itp o max 20 mm grubości. Nie planuję montować jej do stolika a tarcze 160mm też będą nieco tańsze od 190mm. Chciałem też mieć możliwość precyzyjnego cięcia więc szukałem pilarki z możliwością współpracy z szynami prowadzącymi. Znalazłem 2 modele w moim budżecie, Metabo KS 55 FS oraz Bosch PKS 55. Parametry obu pilarek praktycznie są takie same, Boscha można kupić za ok 100 zł mniej. Przed zakupem miałem w ręce tylko Boscha, do wykonania nie mogę się czepiać, jednak jakoś nie mogłem się przekonać, też pojawia się dużo opinii że zielona linia Boscha nie jest tak dobra.
Po zakupie Metabo pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne, solidnie i dokładnie wykonana, nie za ciężka, pewnie się ja trzyma. Rozcinałem na razie deski sosnowe calowe wzdłuż i w poprzek, pod kątem 90 i 45 st. i to była sama przyjemność. Na dołączonej tarczy cięcie nie stawia żadnego oporu, jest czyste a przy prowizorycznej prowadnicy z paska sklejki bardzo równe, jak kiedyś dokupię szynę to będzie jeszcze lepiej. Rozcinałem też belki sosnowe grubości ok 80 mm (na dwa razy czyli maksymalny zakres cięcia) i też bez żadnego wysiłku. Ogólnie to bardzo przyjemnie się nią pracuje i mogę ją polecić. Jest to moja pierwsza taka pilarka i nie mam porównania i może dlatego nie znajduje wad. Może jedną małą jest brak soft-startu, przy włączeniu piła delikatnie szarpie, ale to naprawdę mały drobiazg. Niedługo planuję zakup tarczy do sklejki/płyty wiurowej/MDF i próby cięcia myślę że będą równie pozytywne.

Teraz nie żałuję że kupiłem piłę z mniejszą tarczą, do takich zastosowań wg mnie jest lepsza, szczególnie jeżeli chodzi o stopę. W tańszych pilarkach 190mm jest to najczęściej blacha. Jak ktoś stoi przed wyborem pilarki to może warto jeszcze raz się zastanowić i nie szukać jak największej i jak najmocniejszej tylko najlepiej dostosowaną do potrzeb.

Offline Kapelmajster

Odp: Zakup pilarki tarczowej Metabo KS 55 FS
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2017, 12:10:26 czas Polski »
Odgrzeje bo sam mam ten dylemat i tez ku Metabo ciągnie czleka ale pytanie o stope aluminiowa, czy w wersji kazdej jest czy tylko KS 55 FS , w samej KS 55 ? Też?

Offline karol_g

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2017, 12:34:04 czas Polski »
Wg mnie tylko w wersji FS jest aluminiowa stopa. W KS 55 jest mniejsza blaszana.

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2017, 13:34:22 czas Polski »
Cytat: karol_g link=topic=6041.msg118j069#msg118069 date=1486553644
Wg mnie tylko w wersji FS jest aluminiowa stopa. W KS 55 jest mniejsza blaszana.
A czy w Boschu PKS 55 a PKS A.  Bedzie ta sama sytuacja ze z A na końcu jedt z alu podstawą a bez A z metalową?

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2017, 23:42:05 czas Polski »
W bosch pks55a jest metalowa podstawa, chyba że mój magnaz łapie alu😁

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2017, 23:44:32 czas Polski »
Chodziło o to czy ze stali czy z aluminium czy z magnezu, bo że z metalu a nie z plastiku to wiadomo.
Miałeś na myśli stop aluminiowo magnezowy?

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2017, 00:13:26 czas Polski »
Chodziło o to czy ze stali czy z aluminium czy z magnezu, bo że z metalu a nie z plastiku to wiadomo.
Miałeś na myśli stop aluminiowo magnezowy?
Jest masywna ,magnez łapie ale nie jest to czysty metal jak przystawka krawedziowa. Ma wgłębienia na szyne wiec moze jest aluminiowo-magnezowa, nie znam sie az tak😉

Offline Xeo

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2017, 11:09:21 czas Polski »
Mam pytanie a jak z jej mocowaniem pod blatem? Bo szukam czegoś sensownego w cenie ~500 zł. Prace bardziej amatorskie, dlubanie przy i do domu.

Offline karol_g

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2017, 08:51:49 czas Polski »
Na wiosnę będę próbował podczepić moja metabo pod stolik. Na blat planuję sklejkę ok 15 mm.
Wiadomo że nie ma ona klinu i przy rozcinaniu długich elementów może być problem, ja najbardziej potrzebuję ją do rozcinania niewielkich elementów ze sklejki to powinno być ok. Jak zrobię to pokaże i opisze jak się sprawuje.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lutego 2017, 11:00:11 czas Polski »
Na wiosnę będę próbował podczepić moja metabo pod stolik. Na blat planuję sklejkę ok 15 mm.
Wiadomo że nie ma ona klinu i przy rozcinaniu długich elementów może być problem, ja najbardziej potrzebuję ją do rozcinania niewielkich elementów ze sklejki to powinno być ok. Jak zrobię to pokaże i opisze jak się sprawuje.

Nikogo nie namawiam do cięcia bez klina, ale rozcinanie długich elementów jest wykonalne ładnie i w miarę bezpiecznie stosując maksymalnie długą przykładnicę. Dlatego pomyśl o tym robiąc stolik by był on długi.

Offline karol_g

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lutego 2017, 11:42:40 czas Polski »
Wiem że jest wykonalne. Sam rozcinałem deski na łaty pod dach długości do 8m na jakiejś samoróbce z silnikiem 3kW.
Teraz raczej potrzebuje ładnie rozciąć sklejkę na długość zakresie  ok 200-500 mm to taki duży stolik nie jest potrzebny.
A kiedyś może się dorobię piły stołowej.

Offline karol_g

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marca 2017, 07:28:28 czas Polski »
W weekend skończyłem robić szynę do pilarki. Długość 2,5m, w hurtowni zamówiłem paski sklejki 8mm po długości płyty, szerokości 230,50 i 16 mm. Koszt razem z usługą cięcia to ok 40 zł. Pokleiłem, na końcach jeszcze wzmocniłem wkrętami, przeszlifowałem i nasmarowałem smarem do nart. Pilarka bardzo ładnie po niej sunie. Dużych testów nie robiłem, bo pogoda nie za bardzo i ja trochę chory ale zapowiada się nieżle. Jak się będzie spisywac dobrze to zrobię jeszcze taka po szerokości płyty (1,25m). Myślę że za takie pieniądze warto spróbować.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Marca 2017, 16:24:59 czas Polski »
Właśnie spoko sprawa jak masz rowek w stopie pilarki i masz możliwość zastosowania tej wąskiej prowadnicy bo masz trzymanie na obie strony. 

Offline Kangurur

« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maja 2017, 22:10:38 czas Polski »
Nie myślałeś żeby ten wypust 8 mm zrobić z ceownika 8 mm lub profilu zamkniętego 8 mm ?

Offline karol_g

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Maja 2017, 07:03:50 czas Polski »
Myślałem ale w okolicy nie miałem nic dostępnego, wymiary nie pasowały. Zobaczę jak trochę popracuję na tej listwie, jak się zniszczy to wymienię na coś metalowego lub z tworzywa.