27 Kwietnia 2026, 18:33:40 czas Polski

Autor Wątek: co kupić na poczatek? dyma8? grubosciówka? piła?  (Przeczytany 4191 razy)

Offline kk111222

co kupić na poczatek? dyma8? grubosciówka? piła?
« dnia: 05 Czerwca 2016, 11:36:37 czas Polski »
Witam.
Mam taki oto dylemat. Na początek jestem zdecydowany kupić grubościówko strugarko wyrownywarkę, tylko jaka na początek? Czy ta z Juli za 899? czy lepiej używanego dewolta? coś w tym rodzaju - . O pile myslałem takiej - http://olx.pl/oferta/pila-radialna-kapowka-przecinarka-dewalt-1-84kw-68cm-ciecia-CID619-IDes6Yh.html#8f5f26a72f;promoted
czy może kupić dyma-8 i mieć kombo?

Offline piotrs

Odp: co kupić na poczatek? dyma8? grubosciówka? piła?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2016, 07:34:22 czas Polski »
Witam!
Chyba Cię uprzedziłem, kupiłem dokładnie tego DW1150, na razie przestugałem trochę jodły - maszynka chodzi super.
Jedyny minus to brak przystawki do odciągu - mam w planach dorobienie.
Maszyna bardzo sztywna - stabilna.
Polecam

Offline kk111222

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2016, 17:59:50 czas Polski »
żałuję że po niego nie pojechałem. chociaż miałem kawałek. to chyba zostaje czekać az pojawi sie gdzieś następny. niech Ci się dobrze sprawuje. mam nadzieje że podpowiesz na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Offline piotrs

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2016, 21:05:38 czas Polski »
oczywiście jeżeli będziesz miał jakieś pytania to jestem do dyspozycji, swoją drogą gościu sprowadza wiele ciekawych maszyn.
Zastanawiam się również nad piłą , o której pisałeś powyżej - niestety na razie kasy brak :)

Offline Filip

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Czerwca 2016, 23:26:19 czas Polski »
Mam taką radialną DeWalt DW 1251. Pracuje jako poprzeczna. Polecam, ale jakiś ciekawy egzemplarz. To, co pokazałeś wyżej, to złom.

Offline kk111222

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2016, 10:44:40 czas Polski »
czyli czuje że dobra decyzja było nie kupowanie meeca z Juli. Ten gościu sprowadza takie maszyny i z kapówek można coś u niego wybrać. co do tego dewolta to za długo czekałem. bo chciałem jechać i od razu za jednym zamachem kupić i grubościówkę i piłę a jak miałem kasę na grubościówkę to czekałem na pieniądze na piłę. to teraz pozostaje czekać na aż pojawi sie dewolt i od razu po niego jechac;)

Offline piotrs

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2016, 19:07:18 czas Polski »
kiedy byłem u gościa po DW1150 to pił radialnych miał ok.10szt od takich w świetnym stanie do niewiele różniących się od złomu. Do wyboru do koloru od niewielkich po takie prawie przemyslowe

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2016, 13:39:09 czas Polski »
DYMA/B/C 8- nie kupuj, radzę z własnego doświadczenia, luzy pokasowałem, ale lipnych blatów nie przeskoczysz. Szukaj Elektra-Beckum / Metabo HC 260 np http://olx.pl/oferta/wyrowniarko-grubosciowka-heblarka-elektra-beckum-2-2kw-walek-26cm-CID628-IDfDBrX.html#57bd830759 - tutaj masz blaty aluminiowe, a nie z "konserwy".

Są jeszcze wersje z silnikiem z boku np http://olx.pl/oferta/grubosciowko-wyrowniarka-strugarka-elektra-beckum-2-2kw-walek-26cm-CID628-IDfBkDL.html#57bd830759 - ale jakoś nie wyobrażam sobie jak na tym pracować - przecież przy materiale powyżej 1 m długości trzeba w którym momencie dać choćby pół krok w przód - a tu silnik po drodze :)

Offline kk111222

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwca 2016, 09:43:40 czas Polski »
no to chyba po nią jade.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Czerwca 2016, 09:58:23 czas Polski »
No ta 1 całkiem spoko z wyglądu, przynajmniej ma silnik pod spodem. Jakieś pół roku temu poleciłem ten model koledze z pracy - udało mu się kupić za 1700 zł, aż sam miałem ochotę jechać bo blisko stosunkowo było, ale mam już DYMA i się z nią muszę pomordować :)

Sprawdź blaty dla pewności czy proste, ale to odlew aluminiowy więc jak słoń na nie nie nadepnął to powinno być ok. Jak zablokujesz blaty to złap za oba (pojedynczo) i zobacz czy nie ma luzów. Tak samo złap za stolik od grubościówki czy nie ma luzów góra-dół - jak będą nawet minimalne to będzie ci deskę podbierać na początku i na końcu, dopóki oba wałki pociągowe nie docisną deski. Regulacja jak coś tych luzów pewnie jak w dyma - za pomocą podkładek o różnych grubościach - da się dostać chyba w sklepie z częściami do motoru np od Junaka http://www.mgs-technics.pl/pl/p/JUNAK-podkladki-dystansowe-walka-przesuwek/929 .

Zobacz czy maszyna nie ma wibracji, pasek klinowy powinien być gładki a nie zębaty jak od auta. Generalnie fajny sprzęt na początek. Cholerny plus to te blaty - bo nawet gdyby się okazały minimalnie krzywe to każdy kumaty koleś od głowic samochodowych ci je splanuje idealnie, a w DYMA to tylko młotek :)