14 Maja 2026, 16:12:01 czas Polski

Autor Wątek: Drewno na ogrzewaniu podłogowym  (Przeczytany 3902 razy)

Offline arturs

Odp: Drewno na ogrzewaniu podłogowym
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Czerwca 2016, 18:20:55 czas Polski »
ale powiedzcie od czego w domu podłoga ma się nagrzewać? od podłogówki? podłogówkę grzejemy na 28-30* więc czemu ma się bardzo rozsychać? chyba że ktoś ma jakieś kombinacje porobione i puszcza tak że ma podłogę aż gorącą to wtedy wiadomo.. wilgotność też jest raczej stała, ja mam na razie położone na szybko panele, ale na górze juz w skrzynkach położone sporo bukowych klepek (do wyrobienia na gotowy parkiet, za jakiś czas będę kładł..

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Czerwca 2016, 19:22:49 czas Polski »
Podzielam zdanie.kolegi.
Napisalem jak zrobić jak bedzie w ten sposób zrobione to bedzie dobrze.
Wiadomo, że jak się użyje szerokich desek klasy goeszej, zrobionych z czesci.wewnetrznej kłody (nlisko rdzenia) to moze pracować.  Ale do tego to i ogrzewania podlogowego nie trzeba.
Male elementy jak klepka lub mozaika nawet jak popracuje to.sie tego nie zauważy. A jak sie dosuszy po ułożeniu przed cyklinowaniem to bedzie idealnie.
Nie pisalem już,  ale to oczywiste że podloga musi być bardzo dokładnie zaspoinowana i polakierowana.

Offline Robi

« Odpowiedź #17 dnia: 07 Czerwca 2016, 21:19:09 czas Polski »
Ja miałem podobny dylemat.
Obecnie w mieszkaniu mam parkiety i lubię ciepłą podłogę szczególnie w okresach chłodniejszych.
Przy budowie jednak zdecydowaliśmy z żoną, że ze względu na samą podłogówkę, będą płytki w całym domu.
I 90% z nich udaje drewno, nawet wymiarami. Właśnie są kładzione i efekt jest super. Mało kto mnie odwiedza na budowie, ale praktycznie każdy kto był pytał się co to za drewno na podłogach.
Drewno jest w zasadzie izolatorem i podłogówka z drewnem dla mnie pragmatyka, staje się bezużyteczna.
Za to latem chłód płytki uznaję za zaletę, szczególnie w upały.
Ale wiadomo ile ludzi tyle opinii.

Offline baca814

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Czerwca 2016, 21:28:06 czas Polski »
co do tej wilgotności to różnica w sezonie grzewczym a poza nim potrafi sięgać kilkudziesięciu procent. Ważne zatem jest aby zimą  dążyć do jej zwiększenia poprzez zastosowania nawilżaczy powietrza. Co do rodzaju deski to lita odpada. Nie znam producenta gotowych podłóg, który pozwala na klejenie litej deski na ogrzewanie podłogowe. Tylko dwu lub trójwarstwowa. Jednym z plusów klejenia jest ograniczenie izolatora jakim jest podkład. Ale o tym ktoś już wspomniał. Jednak największą zaleta klejenia deski jest możliwość jej odnowienia. Życzę powodzenia w cyklinowaniu podłogi położonej na pływająco.

Offline arturs

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Czerwca 2016, 22:30:38 czas Polski »
Drewno jest w zasadzie izolatorem i podłogówka z drewnem dla mnie pragmatyka, staje się bezużyteczna.

Drewno izolatorem? na pewno ma mniejszą przenikalność niż płytki ale przecież to tylko kwestia wolniejszego nagrzewania się ale przecież to ciepło i tak zostanie oddane.. bo gdzie ma uciec.. chyba że robi się to na pałę, bez pomyślunku, ze świeżego drewna, dopiero co przywiezionego i to jeszcze na świeżą wylewkę..

co do tej wilgotności to różnica w sezonie grzewczym a poza nim potrafi sięgać kilkudziesięciu procent. Ważne zatem jest aby zimą  dążyć do jej zwiększenia poprzez zastosowania nawilżaczy powietrza.

a po czym to wnosisz? u mnie po dwóch latach mieszkania w domu różnica w wilgotności między latem, a zimą sięga maksymalnie około 5% (mam czujnik wilgotności z rejestracją na komputerze).  Jak są takie (kilkadziesiąt %) różnice to znaczy że coś nie tak z wentylacją

Co do rodzaju deski to lita odpada. Nie znam producenta gotowych podłóg, który pozwala na klejenie litej deski na ogrzewanie podłogowe.
no jak duże deski to wiadomo, chyba że mocno się przyklei :)
u mnie materiał leży półtora roku i jeszcze poleży, ale wilgotność będzie taka jak w docelowym miejscu..

sporo do poczytania:
http://www.galeria-parkietu.pl/drewno-na-ogrzewaniu-podlogowym/
to nie taki prosty temat i wychodzi że każdy ma trochę racji :)

Offline baca814

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Czerwca 2016, 22:53:57 czas Polski »
Arturs mam trochę doczynienia z producentami gotowych podłóg drewnianych i jednym z najczęstszych powodów odrzucenia roszczeń w przypadku problemów z podłogą jest jej niewłaściwa eksploatacja (patrz zbyt mała wilgotność).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Czerwca 2016, 00:02:40 czas Polski »
Nie rozumiem