26 Kwietnia 2026, 21:04:10 czas Polski

Autor Wątek: Klucz udarowy akumulatorowy Meec z Juli (Video)  (Przeczytany 9531 razy)

kozio

• Gość
Odp: Klucz udarowy akumulatorowy Meec z Juli (Video)
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lipca 2016, 10:02:34 czas Polski »
Jestem po fazie testów wiercenia w betonie. Wiertarko-wkrętarka meec   http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/wkretarki/wkretarki-akumulatorowe/wiertarko-wkretarka-udarowa-000701/   sprawia wrażenie solidnej. Robiłem elektryke w 6 garażach i wiercilem głównie wiertlem fi 6mm.   Nic nie czuję i idzie jak w masło.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Grudnia 2016, 19:46:24 czas Polski »
Siema. Idzie "choinka" i mam do 300 zł coś sobie "wybrać". I tak się zastanawiam nad właśnie Wkrętarka udarowa 150 Nm 18 V http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/wkretarki/wkretarki-udarowe/wkretarka-udarowa-000709/ + Ładowarka do akumulatora 18 V + Akumulator 18 V Li-Ion 3,0 Ah = taki zestaw wychodzi ok 328 zł. Kupiłbyś to raz jeszcze? Zastanawiam się czy nie brać zamiast 1x3Ah >>>>>> 2x1,5Ah - bo mam już wkrętarkę z jednym aku i mnie wkurza że padnie to trzeba czekać.

Gdyby brać wkrętarka udarowa + ładowarka + 2x 1,5 Ah to wychodzi ok 357 zł.

Bo zastanawiam się jeszcze nad wkrętarką z Castoramy z 2x1,5Ah https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/wiertarki-wkretarki-i-mloty/wkretarki-akumulatorowe/wkretarka-akumulatorowa-macallister-18-v-1.html#product ale w sumie wkrętarkę już mam (to tylko einhell RT-CD 10,8V). Mam też wkrętarkę udarową ale kupiona za "100" z padniętymi aku i podpięta pod zasilacz serwerowy za pomocą przewodów głośnikowych 2x4 mm2 - dlatego wiem że fajnie się tym robi, ale na kablu upierdliwe.

Kupując tego meeca mogę kiedyś dokupić wiertarko wkrętarkę 18V czy np kolejny aku - czyli jest możliwość rozbudowy zestawu. W innych firmach raczej tego nie widzę - znaczy nie za taką kasę, bo Ryobi to już cena x2.

Reasumując - warto iść w Meeca? Masz oprócz wkrętarek udarowych np tą 18v 50 Nm?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Grudnia 2016, 20:32:21 czas Polski »
Ja posiadam wkrętarkę z dwoma aku 1,5Ah i powiem szczerze, że jestem w szoku ile wytrzymują wiercenia w płycie i wkręcania konfirmatów. To są całkiem przyzwoite narzędzia i niezłe baterie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Grudnia 2016, 20:41:41 czas Polski »
Bateria trzyma na prawdę długo...
Makity może się jeszcze nie sformatowały...

Tak czy inaczej warto kupić meeca.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Grudnia 2016, 23:00:56 czas Polski »
Ta wkrętarka udarowa mi w zupełności wystarczy - klucz "za duży". Czyli biorę tą wkrętarkę + ładowarka + 2x1,5Ah akumulatory. A w przyszłości coś się dokupi to przynajmniej akumulatory spasują.

A dlaczego zakrętarka a nie klucz udarowy? Klucz "za duży"?

Duży plus to właśnie stosunkowo tanie akumulatory i 3 lata gwarancji "marketowej" - wbrew pozorom wolę taką jak "producenta" bo z reguły market to jedynie pyta - "nowe urządzenie czy zwrot kasy".

Jutro będę w Kielcach to pomacam.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Grudnia 2016, 07:56:38 czas Polski »
Ja kupiłem go do dużych śrub i wkrętów. Jest jednak spory problem z dopasowywaniem małych bitów. Zakrętarka też daje  radę. Mam teraz w zestawie makity DLX2127X2  zakrętarkę dtd152 i też świetnie daje sobie radę.
Dziś de tego zestawu dokupił bym Metabo PowerMaxx BS Quick Basic (6.00156.50)
Klucz z pewnością przyda sie wiosna do cięższych prac i do ścisków jakie planuje uspawać.
https://3dwarehouse.sketchup.com/model.html?id=0e70c60f-56ea-4521-9ed7-2052018753e5
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2016, 08:00:58 czas Polski wysłana przez kozio »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Grudnia 2016, 07:59:18 czas Polski »
Dziś de tego zestawu dokupił bym Metabo PowerMaxx BS Quick Basic (6.00156.50)

I to jest dobry plan! Meeca kupiłem właśnie jako zamiennik tego boscha żeby ciągle nie przekładać bit/wiertło :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Grudnia 2016, 08:03:16 czas Polski »
Mam einhella te cd 12li 2x  czy coś tam ;)
Sprawdza się i aku też ładnie trzyma, ma jednak już 3 lata więc można szukać czegoś innego.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Grudnia 2016, 08:11:03 czas Polski »
Mam einhella te cd 12li 2x  czy coś tam
Chwalisz się czy żalisz? :P

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Grudnia 2016, 08:12:24 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi. To tak "dla jaj" zapytam - jak wychodzi porównanie tego mecca Wkrętarka udarowa 150 Nm 18 V do makity dtd152 - jest "przepaść"? I tak nie kupię, ale jestem ciekaw.

Z tym einhell RT-CD 10,8 nie jest źle, ale doskwiera mi strasznie 1 akumulator. Ostatnio rzadko robię i biorę wkrętarkę ... kilka wkrętów i finito. Nie to aku nie trzyma tylko dawno nie ładowany. Niby są aku po ok 90 zł ale nie wiem czy jest sens inwestować w einhell, bo cenowo szału nie ma a to też low end jak meec. W Jula "na półce" mam kilka elementów, dwie pojemności aku itp i cenowo to szczerze - tanio to.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 19 Grudnia 2016, 08:15:19 czas Polski »
Chwalisz się czy żalisz?
Weź się co...
Myślisz że jak masz palce zdrowe to możesz nimi wytykać błędy życiowe ludziom słabszym psychicznie?

Kupiłem i jestem z niej zadowolony też. Co prawda była dwa razy w serwisie ale hula. Aku trzymają jak nowe.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Grudnia 2016, 08:25:28 czas Polski »

się jeszcze nie sformatowały...

Sformatować to możesz dysk w komputerze ;)
A na serio to li-ion się nie formuje.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Grudnia 2016, 08:28:25 czas Polski »
Formatuje.
A mówi się idź kup bułki chleba?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Grudnia 2016, 10:41:41 czas Polski »
Formatuje się (raczej) partycje na dysku. Każdy nazywa jak woli ;)
Jedno jest pewne, li-ion przechowywać w około połowie naładowane i raczej doładować niż stosować pełny cykl rozładowanie-ładowanie. Formowanie nie ma znaczenia, ładujesz do pełna i tyle. Elektronika accu i tak w odpowiednim momencie odcina akumulator, żeby się nie przeładował. Być może dlatego odtwarzacz Creative (z hdd, nie dyskiem flash) dalej u mnie działa już 10 lat na wbudowanym accu li-ion. Ze 2 razy zapomniałem, że się rozładował (zapas na akumulatorze jednak jakiś był) i tak zostawiłem na dłuższy czas. Myślałem, że akumulator już nie wstanie. Ale wstał, tyle, że działa krócej.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2016, 10:47:48 czas Polski wysłana przez bobbobson »