20 Maja 2026, 20:42:14 czas Polski

Autor Wątek: Długa szafka wisząca  (Przeczytany 5197 razy)

Offline Kana96

Długa szafka wisząca
« dnia: 09 Czerwca 2016, 16:23:38 czas Polski »

Witam forumowiczów! Mam nadzieje, że jest to dobry dział.
Mam zagwozdkę, która spędza mi sen z oczów, a mianowicie czy mój mebel, który jest na etapie projektu rozpadnie mi się na ścianie. Chciałabym wykonać szafkę wiszącą, która jest długa na 1800, głęboka na 400 i wysoka na 385 (dzielone na 3 sekcje). Obliczyłam, że mój cud z płyty wiórowej 18mm waży razem z frontami ok 43kg. Planuje to zawiesić na dwóch (czy więcej?) zawieszkach camar z płytką, bo chciałabym żeby ładnie dolegała do ściany (plus podobno mają duży udźwig, ale bardziej boje się o kołki rozporowe w ścianie). Teraz o moim dylemacie. Chciałabym żeby szafka miała konstrukcje odwrotną od kuchennych czyli dno szafki nie jest między bokami. Wynika to z tego, że widać od dołu zawieszone dno i taka konstrukcja jest ładniejsza w salonie. Rozumiem, że fizyka działa inaczej na takie połączenie płyt. Chciałam to zrobić na kołki meblowe z klejem. Szukając instrukcji podobnych mebli zauważyłam, że producenci robią je na trzpienie i mimośrody plus kołek bez kleju.(Czy chodzi o to, że nie potrzeba wtedy ścisku? Śruba dociągnie płytę i klient nie potrzebuje tyle narzędzi?) Takiego typu połączenia boje się wykonywać, kołkowe umiem ale nie wiem czy zda egzamin. Może porwać się na lamelownice, nie wiem tylko jak mocniejsze jest połączenie lamelkami. Chciałabym, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości. Najwyżej się poddam i tym razem będę zmuszona kupić spakowaną, płytką szafkę w ulubionej okleinie producentów - dąbie sonomie(╯︵╰,). Mam nadzieje, że nikt się nie obrazi za zadawanie durnych pytań.
Poniżej podaję linka do obrazka z wymiarami mojego planowanego połączenia, uciesze się z każdej sugestii (czy dobre proporcje dzielenia kołka?)

Ogólne pytanie, zapuszczamy klej do dwóch czy jednej dziurki ? Może robię źle i o tym nie wiem.

Offline SpecPiotr

Odp: Długa szafka wisząca
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2016, 16:49:59 czas Polski »
W telegraficznym skrocie. Daj min trzecia zawieszke w srodku by mebel Ci nie obwisl. Dajesz 4 koleczki bez badziewiatych mimosrodow. Kleisz, sciskasz, czekasz. I gotowe. Mozesz dac na Camara bo maja fajne blachy montazowe do sciany i wtedy zapominasz o strachu czy kolki wytrzymaja. Dobierz kolki do sciany ktora masz i nie ma bata, ze cos Ci spadnie. Tylko na nich nie oszczedzaj bo marny zysk a przynajmniej spisz spokojnie.
Generalnie szybki, prosty temat bez zbednego pitulenia ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Kana96

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2016, 17:39:06 czas Polski »
Z kołkami jest taki problem, że położyłam na ścianie te oklepane cegły gipsowe. Jak kułam pod przewody to tynk miał ok 2,5cm, a pod nim mam pustak ceramiczny. Czyli wychodzi dośc długi kołek bo te przynajmniej 4cm to słaby materiał. Zastanawiam się nad kotwą chemiczną.

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwca 2016, 17:53:25 czas Polski »
A czy nie było by lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem by boki były na całą wysokość półki a góra i dół dochodziły do nich - wtedy połączenie mamy w poziomie a nie pionie i nawet jak by coś nie trzymało jak trzeba to i tak się tak szybko nie rozpadnie.

Offline Kana96

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwca 2016, 17:56:21 czas Polski »
Oczywiście rozważałam taką opcje, ale osobiście taka konstrukcja troche słabo wypada w salonie gdzie leżysz pod telewizorem i widzisz całe dno szafki. Nie wykluczyłam jeszcze do końca takiej opcji mimo tego.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwca 2016, 19:57:47 czas Polski »
Zrob na kolki. Sklej porzadnie i wieszaj. Nic sie nie urwie.

Offline Kana96

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwca 2016, 20:09:35 czas Polski »
W sensie kołki do drewna, a nie lamelki/mimośrody/inne cuda czy kołek rozporowy, a nie kotwa chemiczna? :D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2016, 20:45:35 czas Polski »
W sensie kolki do drewna. Sklej. Nic nie odpadnie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Czerwca 2016, 20:51:06 czas Polski »
W sensie kołki do drewna, a nie lamelki/mimośrody/inne cuda czy kołek rozporowy, a nie kotwa chemiczna? :D
Bez przesady z tą kotwą. Chyba, że będziesz na tym trzymać kolekcje kamieni ;). Są specjalne, deformujące się kołki do pustaków. Wystarczy.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwca 2016, 20:56:05 czas Polski »
Spytaj o kolki do porotermu. Gwarantuje, ze wytrzymaja.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwca 2016, 20:59:56 czas Polski »
To te co wyglądają jak czerwony ołówek? Bo kiedyś czymś takim robiłem, ale za cholere nie znalazłem jak się toto nazywa a było świetne. Czerwony ołówek w googlu nie robi ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwca 2016, 21:06:11 czas Polski »
Te czerwone to sa jakies ramowe o ile dobrze pamietam. Normalne kolki do porotermu. Sa tez czerwone Hilti z atestem ale nie potrzeba az takich i na pewno nie o tych mowisz.

Offline Kana96

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwca 2016, 21:46:26 czas Polski »
To jeszcze poszukam, ale wydaje mi sie, ze takie co się zwijają w supeł w pustakach nie poradzą sobie przez ten bufor 4cm. No chyba, ze ich nie doceniam.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Czerwca 2016, 21:52:01 czas Polski »
Nie doceniasz. Wyjasnij czlekowi w sklepie jaka dokladnie sciana to dobierze Ci tez dlugosc i bedzie miodziuniuniunio

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Czerwca 2016, 22:02:10 czas Polski »
Ja do porothermu używam Fishera UX w zależności od potrzeby od fi 6 do fi 12. Nic się nie urwało :) A z ciekawostek jeśli użyjesz odpowiedniego kołka to najsłabszym elementem jest ściana a nie kołek. Kotwy chemiczne stosuje się, bo tam naciski rozkładają się na większą powierzchnię niż przy kołku.