29 Maja 2026, 19:37:12 czas Polski

Autor Wątek: strugarka grubościówka 15tys  (Przeczytany 9309 razy)

Offline Piotr Kalisz

strugarka grubościówka 15tys
« dnia: 13 Czerwca 2016, 10:23:49 czas Polski »
Pytałem się już na nie jednym wątku jakie maszyny wybrać do celów hobbistycznych (robienie blatów, półek, schodów, szafek, może ogrodzenie, bram, altanka) i ogólnego rozpoczęcia pracy z drewnem. Kwotę przeznaczoną mam około 15tys zł. Myślałem o hammerze a31 z silent power. Jednak na innych wątkach i tak rozdmuchaliście moje nadzieje że mi to wystarczy. i do chociażby do blatów przydał by się ponad 60cm wał. Następny hammer ma szerokość 41 no jest to już wyższa kwota, ciężko było by mi ją wydać ale i tak 41cm muszę robić na dwa razy. Silent Power chciałbym z tego względu że zminimalizuję późniejszą obróbkę drewna (szlifowanie). Może w kwocie 15tys poszukać maszyn innych firm lub dwóch maszyn, grubościówki i wyrówniarki oddzielnie.  Jeszcze chodzi mi po głowie że mógłbym nawet kupić tego Hammera A 26 z silent power przygotowywać na nim kantówki do wykonania klejonki a następnie zabrać wykonane klejonki do kogoś kto ma szerszą maszynę i u niego przejechać grubościówką. Bo tak naprawdę nawet ten A31 będzie czasami za wąski na stopnie schodów. 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: strugarka grubościówka 15tys
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2016, 11:12:49 czas Polski »
Deklarujesz się jako hobbysta, maszyny chcesz kupić grubo powyżej tego segmentu prac - jestem ciekaw jakie prace chcesz wykonywać na takim sprzęcie. Koniecznie przedstawiaj je na forum.

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2016, 12:14:03 czas Polski »
Mógłbym kupić tańsze maszyny chińczyki ale nie mam czasu na regulacje maszyn, których nie da się wyregulować, a ja stracę nerwy że coś nie wychodzi. Chcę mieć maszynę, która odpalę i wszystko wyjdzie tak jak tego chce. Wcześniej napisałem chce zrobić u siebie blat, meble, biurka, schody, ogrodzenie ogrodu, altanka, głównie  przygotowanie klejonek. Przyszłościowo może coś zarobkowo ale najpierw trzeba się uczyć na swoim terenie.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2016, 16:18:48 czas Polski »
Wał 40cm to jest wystarczająco. Próbowałeś kiedyś podnieść klejonkę szeroką na 60cm i dlugą na 2m i grubą na 2cm? Jeśli chcesz to dźwigać, to zmień nazwisko z Piotr Kalisz, na Mariusz Pudzianowski. Jakim sposobem sam chcesz dźwigać takie blaty, a potem to strugać. Szalony jesteś :)

A powiedz mi co się stanie jak podzielisz ten blat na dwie klejonki, każdą przestrugasz osobno i skleisz razem. Schody to samo, przecież szlifować i tak będziesz musiał. Nie tylko heblowanie na maszynie daje Ci pewność,  że będziesz miał gładkie powierzchnie. Nie popadaj w paranoje.
Z resztą, abstrachując od wszystkiego, właściwą maszyną do równania klejonych blatów jest szlifierka szeroko taśmowa/walcowa. Ale mało który hobbysta ma coś takiego, wiec używamy strugarko grubosciowki.

Ja na Twoim miejscu bym nie kupował dwóch osobnych maszyn. Poszukaj sobie strugarko grubosciowki feldera i na tym się baw. Wał 40cm to aż nadto, a 60cm mają w fabrykach.

Kto mówił o tym, że a31 Ci nie wystarczy.

Offline Arek15

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2016, 21:05:35 czas Polski »
ja mam  równiarko-grubościówkę 60 cm i szczerze to do niczego się nie przydaje:) jestem amatorem i naprawdę nie potrzeba wiecej niż 30 cm, bardziej użwyam tylko równiarki a grubościówkę mam małą dewalt. maszyna poniemiecka waży coś około 600 kg-trzeba mieć miejsce:) żałował bym zakupu gdyby nie kwota jaką poświęciłem, tanio poszła i rozważając to co ma ta maszyna i kwotę jaką wydałem to mnie zakup cieszy. a mam szeroki blaty  w dobrym stanie, wał na 60 cm duzy minus to to że wał na klapy, chciałem dorabiać na kliny ale to koszta bo wałek na takiej długości trzeba by utwardzać,  balt grubościówki z wałkami- łatwo idzie materiał, regulacja na korbę, blaty ściągane ale są tak ciężkie że ... za ciężkie by to robić często, posów 2 biegowy, przykładnica - strasznie ciężka i jak raz ustawiłem to już nie ruszam bo długo to zajmuje:) maszyne trzeba dopiescic i będzie służyć :) nie mam czasu bo zagranica

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2016, 21:07:04 czas Polski »
Dzięki za tego posta, dałeś mi do myślenia:) Drewnianego jeszcze nie nosiłem ale z MDFu tak i samemu przenieść się nie dało. Tak więc chyba blaty muszę sobie odpuścić.
Czyli teoretycznie do wykonania małych mebli np stolik rtv, wystarczy mi ten hammer 260mm. Wykonam przecież na tym kantówki potrzebne na klejonki pod różne elementy mebli np stolik rtv. Belki na wiatę też powinno dać się wystrugać ewentualnie można chyba przedłużyć stół. 

Offline Gerdo

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2016, 10:33:51 czas Polski »
Lite drewno tez swoje waży - uwierz mi na słowo :)
Blaty jak najbardziej możesz robić, tylko po prostu zrobisz kilka klejonek na szerokość wału strugarki, a potem połączysz i tyle. Wyjdzie Ci gładka powierzchnia na sto procent.

ROBLAND NXSD 410 - za 13tys. Produkują maszyny w Belgii. Ma 41cm szerokości wału.
Hammer a31 - Nie mogę ceny znaleźć bo felder nie podaje na stronie.
Są też mniej markowe sprzęty jak np Holzmann, ale nie wiem gdzie mają fabryki.
Jeśli chcesz koniecznie feldera to bierz a31

Różne masz opcje, wiec pomyśl. Może np ten roboland i trochę Ci zostanie. U feldera kupisz wał spiralny i zamontujesz. Weź policz sobie. Ja niestety tu nie pomogę bo na stronie feldera cen nie ma. Sprawdź też czy ten wał da się zamontować - nie wiem. Z prostymi nożami tez da się działać.

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2016, 18:25:59 czas Polski »
Felder
A3 26 10,540zł brutto
A3 31 12,730 zł brutto
A3 41 18,180 zł brutto

Cena tego roblanda nxsd 410 atrakcyjna w stosunku do hammera, ale czy może masz z nią doświadczenie lub planujesz jej zakup?
Ciekawe jak z jakością wykonania, serwisem częściami.
Z tego co rozmawiałem z przedstawicielem Feldera to nawet jak kupisz Hammera ze zwykłym wałem to już spiralnego nie zamontujesz. Więc raczej na pewno nie zamotuje go do roblanda.

znalazłem jeszcze takie cudo jakieś ze spiralnym wałem ale nie wiem co to za marka
http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/strugarko-grubosciowka-fs-41-n-z-walem-spiralnym.html

Może możecie podać marki na jakie można jeszcze popatrzeć oprócz feldera hammera

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwca 2016, 19:13:27 czas Polski »
mam hammer a 3 31 przed zakupem oglądałem wiele maszyn dużo czytałem i dziś nie żałuje wyboru. w tym przedziale cenowym ciężko znaleźć coś nowego i nie z chin :D. dodam tylko e maszyny używam hobbystycznie i na moje potrzeby jest super.

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #9 dnia: 14 Czerwca 2016, 20:12:42 czas Polski »
mam hammer a 3 31 przed zakupem oglądałem wiele maszyn dużo czytałem i dziś nie żałuje wyboru. w tym przedziale cenowym ciężko znaleźć coś nowego i nie z chin . dodam tylko e maszyny używam hobbystycznie i na moje potrzeby jest super.
Kupiłeś nową czy używkę
Wał spiralny czy zwykły
Do celów hobbistycznych myślisz że wystarczyła by A3 260?

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Czerwca 2016, 20:53:54 czas Polski »
kupiłem nową, wał zwykły, ciężko powiedzieć czy 26 wystarczy nie mam porównania bo to moja pierwsza strugarka.

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Czerwca 2016, 20:58:07 czas Polski »
kupiłem nową, wał zwykły, ciężko powiedzieć czy 26 wystarczy nie mam porównania bo to moja pierwsza strugarka.
Chodzi mi w sensie o to czy elementy które wykonujesz mógłbyś wykonać też na A3 26. I nie zajęło by to dużo więcej czasu. Czy zdarzyło Ci się strugać deskę-belkę szerszą niż 26cm

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:01:05 czas Polski »
Blaty jak najbardziej możesz robić, tylko po prostu zrobisz kilka klejonek na szerokość wału strugarki, a potem połączysz i tyle. Wyjdzie Ci gładka powierzchnia na sto procent.
Mógłbyś podać sposób w jaki Ty wykonujesz lub byś wykonał taki blat na wąskiej strugarce aby wyszedł gładko? Interesuje mnie głównie jak byś łączył? klej i kołki może domino?

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:12:29 czas Polski »
strugałem klejonki ok 29cm. z węższym wałem trochę więcej zabawy. W którymś z wątków koledzy pisali o wyższości nawet najtańszej lamelownicy nad połączeniem na kołki. a wracając do strugarki różnica w cenie nie jest wielka więc weź 31 nie będziesz żałował :)

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:19:09 czas Polski »
strugałem klejonki ok 29cm. z węższym wałem trochę więcej zabawy. W którymś z wątków koledzy pisali o wyższości nawet najtańszej lamelownicy nad połączeniem na kołki. a wracając do strugarki różnica w cenie nie jest wielka więc weź 31 nie będziesz żałował
Rozumie Ty używasz lamelownicy? Myślałeś nad tym wałem spiralnym?