04 Maja 2026, 06:38:10 czas Polski

Autor Wątek: Felder Silent Power  (Przeczytany 5711 razy)

Offline Lechu

Felder Silent Power
« dnia: 18 Czerwca 2016, 00:30:04 czas Polski »
Hej Wszystkim. Przymierzam się powoli do zakupu wyrowniarko-grubosciowki.
Biorę pod uwagę między innymi Felder'a. Tutaj wysoką cenę urządzenia próbuję sobie usprawiedliwić zaletami mocno promowanego wału Silent Power. Z mojego punktu widzenia chodzi głównie o głośność urządzenia jako że warsztat mam w garażu w bliźniaku i nie chciałbym się narażać sąsiadom.

Pytanie na ile to faktycznie "działa" a na ile to chwyt marketingowy? Czy jest ciszej?

Co z eksploatacja na codzień? Dzisiaj sprzedawca z "konkurencji" przekonywal mnie ze to rozwiazanie to niewypał bo jak wyszczerbi sie jeden nożyk trzeba wymieniać cały komplet.

Czy można dokupić sam wałek do używanej maszyny, powiedzmy A3 31 sprzed 2011 roku?

Będę wdzięczny za Wasze uwagi i spostrzeżenia.

Pozdrawiam
Lechu

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Felder Silent Power
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2016, 00:55:55 czas Polski »
Jarek Bardzo sobie chwali. Poszukaj filmu o tej tematyce. Był nagrany.
A sorzedawca bzdury gada, albo się nie zna albo traktuje cię jak durnia.
Każdy nożyk ma cztery ostrza. Jak się uszczerbi czy co to przekręcasz go na następne ostrze i gotowe.
Nie trzeba wymieniać wszystkich.
A swoją drogą to prośba do szefa aby może jakaś recenzja i własne spostrzeżenia odnośnie tego wału po roku używania?
Pozdrawiam

Offline Lechu

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Czerwca 2016, 14:00:36 czas Polski »
Hej Robert. Dzieki za komentarz. Co do tej wymiany to gosciowi chodzilo o to ze trzeba wtedy obrocic wszystkie nozyki bo gdyby tylko jeden to bylaby inna wysokosc i moga byc slady na struganej powierzchni.

Ale zgadzam sie ze sprzedajacy ewidentnie probowal zniechecic bo swoj towar mial inny. Dlatego chcialem opinie osob co maja i korzystaja.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Czerwca 2016, 18:23:31 czas Polski »
Obracasz jeden nozyk.
O to w rym chodzi.

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2016, 22:54:54 czas Polski »
po roku użytkowania Hammer A3-41 mogę trochę powiedzieć.
przede wszystkim SUPER SPRAWA. Po roku czasu obróciłem kilka nożyków, ale jeszcze nie wymieniałem. "Silent Power" najlepiej pracuje w liściastym, sosnę też struga ale musi być sucha zresztą jak każde drewno. Fakt ,zdarza się strugać mokrą dębinę ale trzeba przepuszczać w małych ilościach. świerka nie toleruje
wał jest cichutki,przy obróbce też, niestety głosu obrabianego drewna nie wyciszysz,  głośniejszy będzie odciąg wiórów który jest niezbędny. Jeżeli jesteśmy przy odciągu to od razu informuję że wióry ulegają większej kompresji niż ze zwykłych noży
kolejna zaleta? nie ma tyle szlifowania. gotowe klejonki na stopnie schodowe strugam bez obawy że coś wyrwie. nożyki działają jak gilotyna i ścinają  materiał perfekcyjnie. oczywiście to przekłada się na czas który potrzebujemy do szlifowania. pozdrawiam

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwca 2016, 23:14:17 czas Polski »
Dzięki za szybką recenzję.
A.czemu to problemy za świerkiem? Sęki?

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:09:29 czas Polski »
podrywa włókna, oczywiście jeżeli będzie miał małe przyrosty roczne więc będzie "zbite" i suche to jest ok,  Waty nie ma co strugać

Offline Lechu

« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2016, 21:20:50 czas Polski »
Hej Grzes. Dzięki za recenzję. Czuję się przekonany.

Czy ktoś wie czy wał Silent Power można założyć do strugarki A3 sprzed kilku lat? Czy tylko do najnowszych pasuje?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Czerwca 2016, 22:05:56 czas Polski »
Na pewno wiedzą w Felderze
Zadzwoń

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwca 2016, 22:13:04 czas Polski »
W innym wątku jednek kolega napisał że dzwonił do Feldera właśnie w sprawie wału spiralnego. Powiedzieli mu, ze silent power nie można zamontować do strugarki ze zwykłym nożem. Innymi słowy jeśli kupimy strugarke ze zwykłym nożem,  to gdy uzbieramy za pół roku na wał, to jego juz nie zamontujemy. Wniosek wychodzi taki, że na silent power należy się zdecydować juz na etapie zamawiania sprzętu.

Nie potwierdzam tej informacji ponieważ ja tutaj Ci daje informacje z drugiej ręki,  jednak aby nie być gołosłownym przeczytaj temat
http://forum.domidrewno.pl/strugarki/strugarka-grubosciowka-15tys/

W tym właśnie wątku znajdziesz to co pisze.

Offline paweł z

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Czerwca 2016, 11:58:31 czas Polski »
W innym wątku jednek kolega napisał że dzwonił do Feldera właśnie w sprawie wału spiralnego. Powiedzieli mu, ze silent power nie można zamontować do strugarki ze zwykłym nożem. Innymi słowy jeśli kupimy strugarke ze zwykłym nożem,  to gdy uzbieramy za pół roku na wał, to jego juz nie zamontujemy. Wniosek wychodzi taki, że na silent power należy się zdecydować juz na etapie zamawiania sprzętu.

Nie potwierdzam tej informacji ponieważ ja tutaj Ci daje informacje z drugiej ręki,  jednak aby nie być gołosłownym przeczytaj temat
http://forum.domidrewno.pl/strugarki/strugarka-grubosciowka-15tys/

W tym właśnie wątku znajdziesz to co pisze.
Jest jak piszesz , trzeba się decydować czy ze spiralnym ,czy normalnym . Też miałem ten dylemat i zdecydowałem się na spiralny.

Offline krzypio

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Czerwca 2016, 21:56:40 czas Polski »
Witam, również potwierdzam - SP super sprawa. Również kierowałem się głośnością i tu w sumie jedno ale - po podłączeniu odciągu zapomniałem o problemie z głośnością strugarki :) Zdecydowałem się na rozwojową wersje z odciągiem AF16 podłączonym do systemu rur sztywnych spiro z zasuwami. Odciąg dla taśmówki, stołowej i strugarki plus taka szufelka przy podłodze na ewentualne wióra na podłodze do zamiatania. Idzie jak burza (hmmm tak się zastanawiam czy AF14 by nie wystarczył i byłby ciut cichszy, ale tak mam zapas) - nadmieniam, że w pierwszej wersji byłem zdecydowany na standardowy wał. Co do przeróbek to wiem że Felder nie sprzedaje osobno wałów SP do samodzielnej wymiany - serwis może jest to w stanie wykonać, ale nie wiem czy będzie to w ogóle opłacalne.