07 Maja 2026, 22:48:29 czas Polski

Autor Wątek: irwin Blue Groove 6x i Quick Change  (Przeczytany 2708 razy)

Offline chudy

irwin Blue Groove 6x i Quick Change
« dnia: 18 Czerwca 2016, 21:33:30 czas Polski »
Witam.

Nie wiem czy w dobrym dziale piszę ale jak coś to proszę o przeniesienie.
Używał ktoś może wierteł irwina Blue Groove 6x i przedłużki irwin Quick Change. Chodzi mi głównie o wytrzymałość i stabilność w wyżej wymienionej przedłużce. Niestety u mnie w okolicy nigdzie nie można ich dostać a nie chcę kupować w ciemno. A może macie jakieś inne dobre wiertła z przedłużkami?? Z góry dziękuję za podzielenie się opinią.

http://www.irwin.pl/cdetail.php?cType=p&region=pl&catCode=649&Cat=&crumb=%3Ca+href%3Dallproducts.php%3FcType%3Dp%3EProdukty%3C%2Fa%3E
http://www.irwin.pl/cdetail.php?cType=p&region=pl&catCode=985&Cat=&crumb=%3Ca+href%3Dallproducts.php%3FcType%3Dp%3EProdukty%3C%2Fa%3E

Offline mefiu

Odp: irwin Blue Groove 6x i Quick Change
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2016, 08:26:01 czas Polski »
Uzywalem samego wiertla, bez przedluzki. Wiertlo faktycznie idzie jak szatan, ale jest pewien problem: 'sruba' na przodzie wiertla bardzo mocno wciaga wiertlo. Idzie prawie samo do przodu, tylko wiertarke trzeba trzymac, zeby jej w osi wiercenia nie krecilo. Dla malych srednic wiercenia to nie problem. Ja mialem wiertlo 16mm. Wiercilem w okraglakach 10cm srednicy. Dwa razy wiertlo mi sie zatrzymalo w srodku materialu, bezpiecznik wywalilo, wiertarka nawinela kabel na siebie po tym jak mi ja z reki wyrwalo. Musialem sie przesiasc na zwykle wiertla do drewna. Troche wolniej szlo, ale mialem pelna kontrole nad wierceniem.
Ogolnie do malych srednic albo do niezbyt duzych glebokosci wiercenia polecam te wiertla, do glebokich wiercen juz nie.
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2016, 08:28:55 czas Polski wysłana przez mefiu »

Offline chudy

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2016, 09:00:17 czas Polski »
ja mam wiertarkę nisko obrotową. z tego co wiem Wszystkie wiertła ciągnące potrzebują niskich obrotów.

Offline peter

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwca 2016, 09:16:18 czas Polski »
czasami wystarczy lekko zeszlifować " śrubę na przodzie wiertła" i będzie wciągać znacznie słabiej.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwca 2016, 10:32:46 czas Polski »
Dokładnie, zeszlifowamie tez jest dobrym rozwiązaniem.

Te wiertła są dobre i bezpieczne,  ale tylko z wiertarkami pionowymi lub recznymi które mają sprzęgło przeciążeniowe.
Mefiu masz za słabą wiertarkę najprawdopodobniej.

Offline chudy

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwca 2016, 10:49:21 czas Polski »
ja mam festoola 18 v i nie narzekam. ale myślę tez o festool wiertarce wolnoobrotowej

Offline marcin6391

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2016, 15:04:01 czas Polski »
Używam podobnych wierteł - bardzo je sobie chwalę. Łatwiej, szybciej wchodzą w drewno - tylko wiertarka odpowiednia potrzebna  ;)
Polecam