20 Kwietnia 2026, 09:13:56 czas Polski

Autor Wątek: Czyszczenie pędzli po lakierach  (Przeczytany 20248 razy)

mily68

• Gość
Odp: Czyszczenie pędzli po lakierach
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Listopada 2013, 17:51:29 czas Polski »
Heh, znam ten patent i zawsze stosuję :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Listopada 2013, 17:51:49 czas Polski »
" pozatym ma przytarte włosie i się nie rozdziabia

Też nie doczytałem z tym " nowym " ;D

Z tym przytartym  włosiem  to nie wiem , czy  miałeś na myśli rozdwojenie  końcówki włosa ?

Offline afgan

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Listopada 2013, 18:41:30 czas Polski »
O pomyłka wolny dzień a w warsztacie kupa roboty czeka pomyłka po prostu {zagotowana] nie gotujcie ich bo można mieć z lubą połową do czynienia jak zobaczy efekt  na kuchence.

Offline Jakub

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Listopada 2013, 19:00:12 czas Polski »
Ja po umyciu w rozpuszczalniku myję dodatkowo w ciepłej wodzie z mydłem, suszę i zawijam w papier albo gazetę, żeby trzymał kształt ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline robson

« Odpowiedź #19 dnia: 02 Listopada 2013, 20:00:36 czas Polski »
"

Z tym przytartym  włosiem  to nie wiem , czy  miałeś na myśli rozdwojenie  końcówki włosa ?

Tomekz - odnośnie przytartego pędzla miałem na myśli to że pędzel w czasie malowania przyciera się zwłaszcza z zewnątrz inaczej inaczej mówiąc cieniuje się  :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Listopada 2013, 20:01:52 czas Polski »
Jakub podpowiem - jako  tanie    mydło   ( mniej  jak  5 zł ) i do tego celu idealne    ' Sonett  'z oleju  kokosowego  . albo płyn do prania tej samej   nazwy .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Czerwca 2015, 20:28:13 czas Polski »
Stosowany przez zemnie ,  prosty sposób na uniknięcie zeschnięcia  pędzla  bez jego  mycia  , podczas   wyrywkowego malowania przez kilka dni.

Rozcinamy na środku " peta " wkładamy pędzel ( można włosiem do góry   - zwężenie peta  ściśnie ładnie  włosy , można dać troszeczkę rozpuszczalnika ) i nasuwamy drugą odciętą część peta na dolną - .
Miłego pędzlowania :D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Czerwca 2015, 10:52:42 czas Polski »
Witam.
Ja już od lat stosuję podobny sposób na mycie pedzli jak był przedstawiony na początku, tylko zamiast proszku używam najczęściej płynu do mycia naczyń i ciepłej wody. Nie musi być gorąca.
1. Wymycie pędzla w rozpuszczalniku i usunięcie nadmiaru płynu. (czasami dwókrotnie w niewielkiej ilości rozpuszczalnika).
2. Nakładam płyn na pędzel i w niewielkiej ilości wody ciepłej, tyle aby dodac temperatury i odrobinę roscieńczyć płyn.
3. No i na koniec można pędzel "wywirować" chwytająca rękojeść pomiędzy na płasko złożone dłonie i wprawić w ruch obrotowy pocierając ręce o siebie. Siła odśrodkowa usunie wszelkie pozostałości z nasady włosia .
4. Ścisnąć włosie gumką.

Stosuję ten sposób szczególnie jak muszę pomalować coś materiałami na bazie wody, a pędzel jest w środku na bazie "nie wodnej". Pędzel p wirowaniu prawie suchy i gotowy do pracy.

A jeśli macie malowania na kilka dni i trafia was mycie, to patent mam taki, że pędzle po środkach wodnych zawijam na noc szczelnie w folię, a po środkach na bazie "nie wodnej" zanużam w wodzie do następnego dnia.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2015, 10:55:32 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Marca 2017, 19:32:06 czas Polski »
Podgrzewam bo wystygł ;D znaczy wątek :)
Nie wiem czy po wszystkich farbach ale...
&index=101