13 Czerwca 2026, 17:13:32 czas Polski

Autor Wątek: Bosch vs Graphite  (Przeczytany 4972 razy)

Offline dexter87

Bosch vs Graphite
« dnia: 19 Czerwca 2016, 21:32:54 czas Polski »
Witam serdecznie
ma pytanie na temat wyboru pilarki do rzadkiego użytku:

http://www.oleole.pl/pilarki-tarczowe/graphite-58g486.bhtml?from=pla&gclid=CIrg3tjptM0CFWJ5cgod24wBww

czy

http://alnar.pl/bosch-pks-55-pilarka-tarczowa-p-15365.html

Czy pilarka marki Graphite będzie o wiele gorsza od Bosha ? Nie chodzi mi tutaj o "żywotność" ale o dokładność itd. Pytam ponieważ chciałbym mieć dobre cięcie w dobrej cenie ;)

Z góry dziękuję za odpowiedź

kozio

• Gość
Odp: Bosch vs Graphite
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Czerwca 2016, 21:36:41 czas Polski »
Miałem graphita i radziła sobie. Boże z pewnością ma sztywniejszą stopę.

Offline dexter87

« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwca 2016, 21:41:01 czas Polski »
mam zamiar używać pilarki wrzz z szyną uniwersalną wolfcrafta

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2016, 08:06:48 czas Polski »
To już lepiej kup zagłebiarke  marketową .  Widziałem kiedyś za 300zl  w LM

Offline dexter87

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2016, 08:43:31 czas Polski »
a czym różni się zagłębiarka od takiej pilarki?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2016, 09:09:37 czas Polski »
Tym czym się różni motorower od motocykla. Wszystkim i niczym...   przede wszystkim kulturą pracy. Obejrzyj kilka filmów na yt. Albo poczytaj wątki. Było pisane kilka razy.

Offline 91az

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2016, 09:42:56 czas Polski »
O Boshu się nie wypowiem, bo nie miałem w ręce.

Graphite - blaszane wytłoczki robiące za podstawę, niby standard, ale nie ufam. Prowadzenie prowadnicy bocznej/do cięcia równoległego to dwa wytłoczenia w blaszce + dwa otwory i jedna śrubka, wachliwość na poziomie 5 stopni przed ustawieniem  i bliżej niezidentyfikowana po "zablokowaniu". Regulacja wysokości cięcia to koszmarek - blokada schowana między rękojeścią i komorą silnika i skala wytłoczona w czarnym lakierze. Wartość bieżącej/ustawianej głębokości schowana pod blokadą - jak kilka razy przesuniesz łuk w górę i w dół to w końcu złapiesz to co wskazuje miarka, inna sprawa jak się to ma do rzeczywistej wartości (u mnie + 4 mm). Wystający z lewej strony silnik - trzeba uważać - można nim przejechać po blokadzie materiału i prostopadłość cięcia robi papa. Odciąg wiórów/pyłu -  otwór pod skosem w obudowie tarczy - dzięki temu jeszcze nie udało mi się go przetestować - standardowe rurki z tworzywa sztucznego wypadały szybciej niż je wkładałem - chyba spróbuję z jakimś gumowym wsadem ;-) .

Mod zadawalająca - płyty osb 18 -20 mm tnie na standardowej tarczy jak masło i równo nie szarpiąc krawędzi na licu - przy wyregulowanej wysokości cięcia potrafi też nie wyszarpywać krawędzi (oprócz naturalnych osłabień w osb). Przy przykładnicy i uważnym prowadzeniu potrafi zachować proste cięcie.
Brak soft-startu - potrafi szarpnąć przy uruchomieniu, silna sprężyna na osłonie powoduje, że przy rozpoczęciu cięcia trzeba dobrze ocenić, czy i kiedy osłona zeszła przed wprowadzeniem w materiał. Brak firmowej szyny - pozostaje FKS115 Wolfcrafta.

Offline karol_g

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2016, 10:22:26 czas Polski »
Witam,
Niedawno miałem podobny dylemat, brałem też pod uwagę tego Bosha. Ostatecznie kupiłem Metabo KS 55 FS. Parametry takie same jak w Boschu, jednak jak dla mnie Metabo robi wrażenie solidniejszej od zielonej serii Boscha.
Metabo posiada solidną stopę z możliwością stosowania szyn FS. Na razie ciąłem tylko deski sosnowe oraz płyty MDF na prowadnicy zrobionej z płyty pilśniowej i paska sklejki. Efekty na fabrycznej tarczy jak dla mnie super. Samą pilarka bardzo poręczna, łatwo się nia pracuje. Cena nieco wyższa ale może warto sie zastanowić, taki sprzęt powinien juz dosyć długo posłużyć.

Offline Przemcio

Bosch vs Graphite
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2016, 12:09:22 czas Polski »
Do cienkich plyt to taka pilarka czy zaglebiarka to jak z armata na muchy.

Ja kupiłem teraz dla jak mini zagłebiarke na tarcze 85mm. Tnie płyty do grubosci 26mm chyba. Poręczna strasznie ;) duza pilarka leży nieużywana odkąd ja mam :)

Offline dexter87

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwca 2016, 12:13:26 czas Polski »
oblukałem tę pilarkę metabo i wydaje się ciekawą alternatywą do cięcia z szyną : )

Offline Przemcio

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwca 2016, 12:29:08 czas Polski »
Oooo Dexter87

Moja mini zaglebiarka tez jest Dexter :)

Offline karol_g

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2016, 12:33:11 czas Polski »
Z małych niedogodności Metabo to tylko brak soft-startu, przy uruchamianiu trochę szarpie (nie jakoś specjalnie mocno).
Ja już się przyzwyczaiłem że najpierw w niewielkiej odległości od krawędzi uruchamiam piłę i jak się rozpędzi zaczynam ciąć. Wszystko wychodzi równo od samego początku. Na początek polecam "szynę" z panela, sklejki czy innej płytki.
Już prawie miałem wydać kolejne 200 zł na szynę, ale taka samoróbka na razie w zupełności mi wystarczy, szynę może kiedyś w przyszłości kupię jak będę miał jakieś wolne fundusze.

Offline dexter87

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Czerwca 2016, 14:17:40 czas Polski »
Oooo Dexter87

Moja mini zaglebiarka tez jest Dexter :)

tez widzialem ;)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Czerwca 2016, 18:02:27 czas Polski »
Na początek polecam "szynę" z panela, sklejki czy innej płytki.
Z powodzeniem używam trapezowej łaty murarskiej.