25 Lipca 2026, 08:18:40 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie do elektryków  (Przeczytany 20918 razy)

Offline Nol

Odp: Pytanie do elektryków
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Stycznia 2017, 05:10:44 czas Polski »
Wezwać elektryka i problem z głowy - to nie kosztuje milion złotych. Po co kombinować?

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Stycznia 2017, 10:23:31 czas Polski »
Na razie nic nie kombinuję, ino zbieram informacje ;)

Dzięki krzyś48, publikację też poczytam.
Odnośnie odkurzacza - samo tworzywo, tylko silnik ma metalowy.
Co do instalacji wodnej, jest zbiorcza. Dodatkowo od punktu rozgałęziona na 3 budynki mieszkalne. Co więcej, instalacja grzewcza jest do niej podpięta (uzupełnianie wody). Także zdecydowanie odpada ;P

Offline 91az

« Odpowiedź #92 dnia: 20 Stycznia 2017, 11:26:43 czas Polski »
Jak byś mieszkał w domu z własnym ujęciem wody(hydrofor)instalacja robiona metalem to mogło by to robić za uziemienie.

W życiu grabarza !!!!
Trzymaj się, proszę od takich pomysłów z daleka. Wystarczą dwa przypadki porażenia, które widziałem bo w instalacji wodnej spuszczono wodę, a uszczelniacze (taśmy teflonowe i pakuły) zrobiły pierwszej klasy izolację na pięterku, cytuję "Maszyny mam na strychu".

Ładunki elektrostatyczne wprawdzie nie doprowadzą do szczególnie groźnego porażenia, ale mówimy tutaj o zagrożeniu wybuchowym w środowisku zapylonym. Nie ma bata trzeba odprowadzić dobrze skonstruowaną instalacją. Ja bym odżałował przynajmniej na przewód 1 mm2 i podłączył do porządnego uziemienia (wskazana porządnie osadzona w gruncie bednarka).

Inna sprawa: jak stryszek, na nim elektronarzędzia i jak pojawi się tam ładne uziemienie to i o piorunochron trzeba zadbać, żeby piorun nie daj Boże nie strzelił znęcony łatwa ścieżką ...

Offline krzyś48

« Odpowiedź #93 dnia: 20 Stycznia 2017, 14:08:07 czas Polski »
No cóż na swą obronę dodam,że odpowiedź pisana późno- wieczorową porą i bardziej mi chodziło o metalową rurę z filtrem(ujęcie wodne+zacisk na rurze)Niby sprawa oczywista - powinienem zaznaczyć,ale larum jakie podniosłeś dało mi do myślenia i przypomniało mi się,jak to w blokach (uziemianie)wszystkie bolce w GN230V były podłączone do rur z zimną wodą.
Sprzeczał bym się o ten,, przewód 1mm2''no  i łatwą ścieżkę.
Jak piorun pierdyknie,to posadzi wszystko łącznie z nie podłączonym przedłużaczem.
Czuwaj ;)

« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2017, 14:12:00 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline 91az

« Odpowiedź #94 dnia: 20 Stycznia 2017, 15:00:08 czas Polski »
Generalnie trzymam się zasady gaz do gazu, prąd do prądu, woda do wody, na razie się sprawdza :-)

Geniusza zła co z uprawnieniami SEP (sprawdzałem przed wynajęciem) uziemiał instalację na rurkach gazowych (bo spawane i wchodzą w ziemię) też już widziałem. Na szczęście ekipa budowlana wyprowadziła go na butach przed moją wizytą, bo jakby na mnie trafił to nie wiem co bym mu ... powiedział.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #95 dnia: 20 Stycznia 2017, 16:31:12 czas Polski »
Jako że wyczuwam nutkę ironii,podeprę się :P

Dz. U. nr 75 poz 690 z 2002 roku

§ 184. 1. Jako uziomy instalacji elektrycznej należy wykorzystywać metalowe konstrukcje budynków, zbrojenia fundamentów oraz inne metalowe elementy umieszczone w niezbrojonych fundamentach stanowiące sztuczny uziom fundamentowy.
2. Dopuszcza się wykorzystywanie jako uziomy instalacji elektrycznej metalowych przewodów sieci wodociągowej, pod warunkiem zachowania wymagań Polskiej Normy dotyczącej uziemień i przewodów ochronnych oraz uzyskania zgody jednostki eksploatującej tę sieć.
http://psseelblag.ornet.pl/datadir/doc/bip_1299746305.pdf
Jak ja kocham ten internet ;D
Nie każdy co ma prawo jazdy,jest mistrzem kierownicy :o

Offline 91az

« Odpowiedź #96 dnia: 20 Stycznia 2017, 18:29:11 czas Polski »
Ironia jakoś tak sama wyszła :/. Raczej strach przed uproszczeniami w wypowiedziach i fakt, że ktoś może pominąć zupełnie wymagania dotyczące potraktowania sieci wodociągowej jako źródła uziomu na zasadzie "rurka metalowa jest więc jest ok". Łatwo o to wśród ludzi obracających się w drewnie ;-)

Generalnie uczono mnie i tego się trzymam, ze jest to zła praktyka i pomimo dopuszczenia do użytku w starszych istniejących instalacjach (obwarowanie dopuszczeniem przez "jednostkę eksploatującą") z powodu zaszłości historycznych lub niemożności przeprowadzenia remontu w celu uzgodnienia z bieżącymi wymaganiami / normami, nie należy tej praktyki stosować w nowych rozwiązaniach lub rozbudowywanych instalacjach. To już raczej historia i tam to zostawmy.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #97 dnia: 20 Stycznia 2017, 19:01:50 czas Polski »
To już raczej historia i tam to zostawmy.
Zgadza się,nowe instalacje są budowane według nowych wytycznych, a instalacje wodne(filtry,ujęcia wodne)są wykonywane z plastiku,nikt raczej w metal się nie bawi ;)

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Stycznia 2017, 23:25:27 czas Polski »
Dzięki panowie za dyskusję, merytoryczna zawsze wnosi sporo do tematu (nawet z "aroniami"). I ja się czegoś dowiedziałem i Wy sobie pogadaliście ;)

Jeżeli będę coś robić, to najprędzej bednarka w ziemię i kabel do tego. Co do piorunochronu, zawsze można pomyśleć, chociaż Zeus zimą leniwy ;)

Offline chaos

« Odpowiedź #99 dnia: 23 Stycznia 2017, 15:26:58 czas Polski »
Pytanie do elektryków. Jak zaizolować uszkodzony przewód gumowy 3x1. Przewód musi być przecięty i na nowo połączony z powodu przetarć. Kawałek uszkodzonego kabla będzie usunięty i na nowo połączony a łączenie będzie zatopione w wodzie. Jest to przewód od pompy. Jak to zrobić hermetycznie?
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Stycznia 2017, 15:33:36 czas Polski »

Offline seba.kl

« Odpowiedź #101 dnia: 23 Stycznia 2017, 15:56:27 czas Polski »
Jedź do elektrycznego sklepu/hurtowni, kup 3 złączki wago new do linek i rurę termokurczliwa z klejem o średnicy po obkurczeniu mniejszej niż kable. Tylko łącz tak żeby ułożyć jedną złączek za drugą. Jak znajdę fotkę to wrzucę

Offline seba.kl

« Odpowiedź #102 dnia: 23 Stycznia 2017, 15:58:43 czas Polski »
Coś takiego

Offline sebus504

« Odpowiedź #103 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:03:24 czas Polski »
Witajcie, elektrykiem nie jestem (raczej niskie napięcia mnie interesują) ale można zrobić to na dwa sposoby.
1. żyły polutować zasłonić koszulką termokurczliwą zaizolować taśmą 3M Scotch VM Tape (lekko podgrzać palnikiem - lepiej się "rozłazi")
2. żyły polutować zasłonić koszulką termokurczliwą , założyć osłonę np. XAGA-500-43/8 podgrzać palnikiem do obkurczenia osłony (tu potrzeba trochę praktyki przy zamykaniu)

kerry

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Stycznia 2017, 21:08:24 czas Polski »
Nie prościej (i BEZPIECZNIEJ) będzie wymienić CAŁY przewód?! Złączki, koszulki termo, taśmy izolacyjne cały czas zanurzone w wodzie?  >:(