09 Maja 2026, 04:30:48 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie do elektryków  (Przeczytany 20202 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Pytanie do elektryków
« dnia: 20 Czerwca 2016, 22:04:11 czas Polski »
Wiem że forum stolarskie ale chodzi o podpięcie piły do drewna  więc temat pokrewny.
Sprawiłem sobie pierwszą w moim warsztacie maszynę zasilaną na 3fazy.
Maszyna działa normalnie  po podpięciu do wystającego ze ściany gniazda.
Chcę dodatkowo założyć gniazdo 230V na pile(czasem piła będzie używana jako stół roboczy i takie gniazdko sie przyda)
Teoretycznie wg mojej skromnej wiedzy powinno być napięcie 230V między zerem a każdą z faz-i tak jest mierząc miernikiem.
Problem jest taki że jak podłączę nawet zwykłą żarówkę między zero a którąkolwiek fazę to wywala bezpieczniki.
Początkowo myślałem że coś źle podpiąłem w pile ale jak podpinam żarówkę między zero a fazę na gniazdku ściennym to też wybija bezpieczniki.
Ma ktoś pomysł jaka jest tego przyczyna?

Pozdrawiam Tomek

kozio

• Gość
Odp: Pytanie do elektryków
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:20:43 czas Polski »
Wymień żarówkę ;) 

A tak serio to odezwij się do Krzys48  "on ma recepty na wszystko z którymi człowiek nie wie co ma robić"  ;D  żart.

On pomoze

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:27:26 czas Polski »
Lub też k. Nabuch..On też się zna na "napięciu" ;)

Offline marek20

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:35:37 czas Polski »
sprawdzałeś czy to nie wina bezpiecznika ?? Ile ta żarówka wat ciągnie a ile piła jaki masz bezpiecznik ??

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:38:11 czas Polski »
Problem jest taki że jak podłączę nawet zwykłą żarówkę między zero a którąkolwiek fazę to wywala bezpieczniki.

Ale jaki bezpiecznik? Może Ty tam jakąś różnicówkę masz.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:41:22 czas Polski »
zacznijmy od początku jaki bezpiecznik wywala, różnicowoprądowy czy nadmiarowo prądowy ?
A najlepiej jabyś dał schemat jak masz to podłączone lub chociaż zdjęcia zamieścił
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2016, 22:43:45 czas Polski wysłana przez krzysiek_z »

Offline jasiop

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:49:03 czas Polski »
Z tego co opisujesz to wywala chyba różnicówkę ...
Jasio P - Rzeszów

Offline krzyś48

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2016, 22:51:09 czas Polski »
maszynę zasilaną na 3fazy.
Maszyna działa normalnie  po podpięciu do wystającego ze ściany gniazda.
Chcę dodatkowo założyć gniazdo 230V

Prawdopodobnie wyłącznik różnicowoprądowy wyskakuje-musisz mieć gniazdo i przewód zasilający 5-cio przewodowy.
Tzn.trzy fazy,zero-N(niebieski) i przewód ochronny(żółto-zielony)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2016, 23:16:31 czas Polski »
Na 99% wywala różnicówkę. Nie kombinowałbym tak, jeśli Ci żyie miłe. Pociągnij sobie dodatkowy przewód 1 fazowy i nie wymyślaj koła od nowa. Różnicówka ratuje życie ...

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2016, 08:24:56 czas Polski »
Macie rację wywala "18" a to chyba różnicówka..

To jest spory budynek a ja tam tylko wynajmuję warsztat -Nie powinienem grzebać  w instalacji .
Czyli radzicie żeby jednak nie kombinować z podłączeniem tego gniazdka?
Pozdrawiam Tomek

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Czerwca 2016, 08:28:34 czas Polski »
Są gniazdka na sile z zintegrowanym gniazdem 230v.  Może to jest rozwiązanie?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Czerwca 2016, 08:48:51 czas Polski »
To jest różnicówka. Jeśli chcesz mieć na miejscu 230 V, to do gniazda siłowego musi być przewód 5 żyłowy i 230 V jest pomiędzy dowolną fazą a przewodem neutralnym       ( niebieskim), żółto zielony, to przewód ochronny.
Tak więc albo tak jak pisał krzysiek_z   zabuduj gniazdko zintegrowane, albo osobne z bolcem i wyprowadź z siłowego fazę, niebieski i żółtozielony. Żółto-zielony przewód na bolec, fazę na lewy zacisk a niebieski na prawy. Jeśli zasilanie masz 4 żyłowe, to wymień na 5 żyłowe lub poprowadź osobno przewód 3 żyłowy z puszki lub od innego gniazdka. Najlepiej niech to zrobi elektryk.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2016, 08:51:38 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Czerwca 2016, 09:11:39 czas Polski »
Super-Dzięki za pomoc ;)
Jednak stolarze to dobrzy elektrycy bo pytałem już dwóch "fachowców" i każdy twierdzi że instalacja jest wadliwa.

Na ścianie mam gniazdo 5bolcowe ale do piły idzie już przewód 4żyłowy więc będę musiał pomyśleć o zmianie przewodu
Pozdrawiam Tomek

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Czerwca 2016, 09:40:26 czas Polski »
No i Amigorg napisał to co chciałem napisać :) Z naciskiem,ze jeśli nie wiesz co robisz niech zrobi to elektryk albo przynajmniej ktoś kto wie co robi. Z prądem nie ma żartów, jeden poważny błąd i po Tobie.
A co do Twojego problemu to pewnie łączyłeś fazę z PE (ochronny) żarówką i dlatego wywalało różnicówkę. A i jak będziecie zamieniać przewody na 5 żył to pamiętaj, żeby fazy było podpięte w takiej samej kolejności jak są teraz bo inaczej masz szanse, że silniki będą się w drugą stronę kręciły.
A co do gniazda zintegrowanego to są takie dostępne jak w załączniku. Tylko przypilnuj zeby gniazdo 230 v było standardowe, bo są też takie z większym dozwolonym poborem i wtedy chyba tradycyjne wtyczki nie pasują.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Czerwca 2016, 09:45:31 czas Polski »
To gniazdo mnie nie urządza bo na ścianie mam rozprowadzone gniazdka 230V .Chodziło o to żebym na pile miał też takie gniazdko.
Pozdrawiam Tomek