15 Maja 2026, 00:19:08 czas Polski

Autor Wątek: Pytanie do elektryków  (Przeczytany 20250 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Odp: Pytanie do elektryków
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:06:32 czas Polski »
Gniazdo na ścianie oprócz 4 takich samych "dziurek' ma piątą inną -do niej jest podpięty silnik
Pozdrawiam Tomek

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:17:05 czas Polski »
Hehe, to już o dziurkach gadamy :D Idz do elektryka, zapłać 200 pln i bedziesz miał bezpiecznie i poprawnie.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #32 dnia: 21 Czerwca 2016, 11:58:18 czas Polski »

Wtyczka podłączenie-od lewej
L1-czarny
L2-szary
L3brąz
N-niebieski(zero,neutralny)
PE-żółto-zielony(ochrona,masa)
Dodając gniazdo 230V należy pamiętać że nie jest ono prawidłowo zabezpieczone,dlatego potrzebne jest oddzielne zabezpieczenie dla tego gniazda.
Foto zapożyczone z
http://jaktozrobilemwgarazu.pl/

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #33 dnia: 21 Czerwca 2016, 13:36:04 czas Polski »
Silnik 3 F nie potrzebuje N-neutralnego. Jak masz 4 przewody od silnika do gniazda to masz: silnik>gniazdo L1>L1 L2>L2 L3>L3 oraz PE do obudowy silnika>PE w gnieździe 5 bolcowym (ten grupy bolec) - tak mam DYMA8 podłączoną do gniazda 5 bolców. Ważne jest żeby ten 4 przewód od obudowy silnika dać na PE w gnieździe, a nie na N w gnieździe.

Żeby zrobić 220V przy maszynie to musisz mieć przewód 5 żyłowy od gniazda. Silnik: L1/2/3>L1/2/3, PE na obudowę silnika>PE w gnieździe, N nie podpinasz do silnika. Gniazdo 220V: bierzesz L1, N jako neutralny, a PE do środkowego PE.

krzyś48 - a dlaczego nie ma wtedy zabezpieczenia? Jak będzie "zwarcie" jednej z L1 do PE to 3 fazową RCD i tak wywali przecież - czy się mylę? Ale z reguły tak jest w domach, że się daje 1 RCD 3F na całą instalację i to działa też dla gniazd 1F (oszczędności, choć kiepska praktyka bo jak zwarcie do PE w jednym gniazdu to wywali RCD w całym domu i wtedy szukaj igły w stogu siana)  Najgorsze co można zrobić to zabezpieczyć instalacją 3F = RCD 3x1F - wtedy chyba można uwędzić odbiornik 3F bo one muszą mieć zasilanie wszystkimi fazami równocześnie.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Czerwca 2016, 13:43:44 czas Polski »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #35 dnia: 21 Czerwca 2016, 14:52:28 czas Polski »
Silnik 3 F nie potrzebuje N-neutralnego.
zgadza się  :) ale jak zechcesz zrobić wyłącznik tego silnika np.na styczniku to skąd weźmiesz "N,, czyli zero ??? były kiedyś cewki styczników na 380V ale chyba się już nie stosuje :-\
krzyś48 - a dlaczego nie ma wtedy zabezpieczenia?
To co w rozdzielni zabezpiecza maszynę,a np.odkurzacz itp.chyba bezpiecznikiem np.20A nie zabezpieczysz ??? dlatego obok gniazda zamontowałbym bezpiecznik Np. 10A(tak ja bym zrobił)
Jak będzie "zwarcie"

Tak   -    a przeciążone elektronarzędzie trafi szlag,
I na koniec dodam tak dla info. że nawet zwierając ,,N''i ,,PE''przy wyłączonym zasilaniu czyli fazy-wył. różnicowo-prądowy zadziała.
I tu chyba za daleko idziemy w elektrykę na tym forum typowo stolarskim ???
Pozdrawiam ;)

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #36 dnia: 21 Czerwca 2016, 15:04:51 czas Polski »
zgadza się  :) ale jak zechcesz zrobić wyłącznik tego silnika np.na styczniku to skąd weźmiesz "N,, czyli zero ??? były kiedyś cewki styczników na 380V ale chyba się już nie stosuje :-\

Oczywiście masz rację, ale nikt nie pisał o wyłączniku ze sterowaniem itp. Przy standardowym gwiazda/trójkąt będzie chodzić bez N.

To co w rozdzielni zabezpiecza maszynę,a np.odkurzacz itp.chyba bezpiecznikiem np.20A nie zabezpieczysz ??? dlatego obok gniazda zamontowałbym bezpiecznik Np. 10A(tak ja bym zrobił)

Oczywiście masz rację, alee.... RCD to nie do samo co Eska. Dajesz RCD 40A 3F na wejściu do domu, a następnie robisz Esy automatyczne nawet jak masz "gest" to na każde gniazdo osobno :) Tutaj też na warsztacie możesz dać 1 RCD 3F 40A (ochrona żeby cię prąd nie zabił jak się pojawi napięcie np na rączce od betoniarki) oraz ile dusza zapragnie bezpieczników (ochrona przed zwarciem oraz nadmiernym poborem prądu przez urządzenie) na gniada 1F np B16 lub C16 jak coś ma "ciężki rozruch". A ma oświetlenie B10 będzie dosyć.

Tak   -    a przeciążone elektronarzędzie trafi szlag,
Dlatego samo RCD się nie daje, chyba że zespolony RCD+Es - tak mam w domu, żeby zaoszczędzić miejsce w rozdzielni.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #37 dnia: 21 Czerwca 2016, 15:22:39 czas Polski »
Oczywiście masz rację, ale nikt nie pisał o wyłączniku ze sterowaniem itp
Pytałeś-odpowiedziałem(pogdybałem)
Nie wiem jakie teraz trendy elek. w domach,bo tym w zasadzie się nie zajmuję,ale jestem zdania po co tyle kabli i komplikowania sobie życia.
Pół biedy jak gospodarz wie,co i jak,ale jak zostanie piękniejsza połowa w domu,to już tak różowo nie jest.

I jak napisałem wcześniej,rozdmuchaliśmy trochę wątek na wyrost ???
Pozdrawiam ;)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Czerwca 2016, 07:16:21 czas Polski »
Wczoraj rozkręciłem gniazdo na ścianie.Piła podpięta była do 3przewodów fazowych i do przewodu żółto/zielonego . Przepiąłem we wtyczce piły przewody tak że teraz piła podłączona jest do trzech faz i przewodu niebieskiego  .Silnik działa i nie wywala różnicówki jak podepnę coś w  to moje wymarzone gniazdko 230V . Na pewno popełniłem jakąś zbrodnię tylko pytanie jaką?
Pozdrawiam Tomek

Offline 91az

« Odpowiedź #39 dnia: 22 Czerwca 2016, 09:13:48 czas Polski »
Nie zatrudniłeś elektryka z uprawnieniami, który wiedziałby co robi :-/
Przydałoby się przejrzeć połączenia w tablicy rozdzielczej i sprawdzić czy zabezpieczenia  działają /  są podłączone prawidłowo

Naprawdę nie próbuję się czepiać, martwię się o Twoje bezpieczeństwo.

Do czego masz podpiętą obudowę maszyny ?
Dawniej uznawano, że zerowanie (przewód neutralny, tzw "niebieski") wystarczał. Od dobrego ćwierćwiecza odchodzi się od oszczędności na dodatkowym przewodzie PE podnoszącym bezpieczeństwo przeciwporażeniowe i umożliwiającym prawidłowe zadziałanie zabezpieczeń.

/edit
przepraszam za przeedytowanie - klawiatura mi szaleje i Alt+S wbija mi zapis posta, zamiast 
« Ostatnia zmiana: 22 Czerwca 2016, 09:26:23 czas Polski wysłana przez 91az »

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Czerwca 2016, 09:23:01 czas Polski »
spokojnie nie szukam pracy-przynajmniej nie jako elektryk ;)
Pozdrawiam Tomek

Offline Henry

« Odpowiedź #41 dnia: 22 Czerwca 2016, 09:35:10 czas Polski »
Dla instalacji różnica może niewielka, ale co z różnicówką - jeśli będziesz miał częściowe przebicie na obudowę, to nie wywali Ci ani nadprądowego ani różnicówki, a prąd będzie uciekał.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Czerwca 2016, 09:56:15 czas Polski »
Elektryk już zamówiony. Piły na razie nie używam bo muszę ją jeszcze dokończyć więc się nie spieszy .  Teraz pobawię się w mechanika ;D
Pozdrawiam Tomek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #43 dnia: 22 Czerwca 2016, 10:23:53 czas Polski »
Przepiąłem we wtyczce piły przewody tak że teraz piła podłączona jest do trzech faz i przewodu niebieskiego  .Silnik działa i nie wywala różnicówki jak podepnę coś w  to moje wymarzone gniazdko 230V . Na pewno popełniłem jakąś zbrodnię tylko pytanie jaką?
A teraz prąd powinien cię kopnąć w cztery litery,bo głowa robi co chce.Po stolarsku, to piłujesz gałąź na której siedzisz.Po elektrycznemu to na własne życzenie pozbawiłeś się ochrony,a izolacja jak to izolacja w każdej chwili może ulec uszkodzeniu,zabezpieczenie nie zadziała a wynik będzie taki że może porazić ciebie albo kogoś innego.Dla takiego głupiego zachowania to nie warto starać się pomagać >:(

kerry

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Czerwca 2016, 10:38:06 czas Polski »
Tylko jedna emotka u krzyś48! Tobaniak, nie ryzykuj, jest źle!  :o