07 Maja 2026, 10:04:39 czas Polski

Autor Wątek: Piła formatowa TE-CC 1825 U  (Przeczytany 10480 razy)

Offline Tybek

Odp: Piła formatowa TE-CC 1825 U
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Czerwca 2016, 19:36:42 czas Polski »
Chłop pisał, że jak potestuje i mu nie przypadnie do gustu to ma prawo zwrotu, poczekajmy i zobaczymy. Pamiętajmy też, tak jak kolega pisał, że wcześniej pracował na tym czymś, że tak to nazwę i dawał radę... to podobnie  jak z autami jeśli już porównania do nich przylgnęły...ktoś kto jeździ maluchem i przesiądzie się do lanosa będzie zachwycony...a ktoś kto jeździ volvo i przesiądzie się do lanosa gorzko zapłacze...Wiem, że to nie temat o autach ale sam zaczynałem od "sejczento" a potem megane i przesiadłem się do 20 letniego volvo 850 i jakoś wolę jeździć starym "gruchotem" jak niektórzy powiedzą, ale mi odpowiada. Załaduję drewna po sufit wjadę do lasu, wyjadę bez problemu, a i na autostradzie ludzie się dziwują co to za wehikuł czasu mknie.

Kolega się przesiada z malucha do lanosa i może mu to wystarczy...Popatrzcie proszę na kolegę Szczepana Rachwała...czy używa makity albo dewalta? OK już widzę te krzyki, że używa pił japońskich  ;) ale da się? DA!

Kolega potnie einchelem czy bardziej dokładnie, czy mniej, ale potnie. poświęci danej czynności odpowiednio dużo czasu na przygotowania, ale potnie. Może posiedzi przy maszynce kilka godzin i złapie się za głowę, a może podskoczy z radości jakie to wspaniałe narzędzie.

Pożyjemy zobczymy i czekajmy na test, opinię i fotomateriał. Ja czekam i będę śledził wątek.

---------------

Wtrącam się do rozmowy pomimo, że sam cały czas pracowałem na ręcznej pilarce skila dokręconej do blatu i sam już na 99% zdecydowałem się kupić makitę mlt 100 - forsa jest odłożona, a raczej zabrana z innych potrzeb, ale potrzebna piła to się kupi...nie zarabiam na stolarce i tnę na pile od drewna na opał po drobne meble czy elementy do własnego domu lub rodziny czerpiąc z tego radość, ale dla mnie amatorskim sprzętem będzie mlt 100, pomimo iż nie jestm najbardziej majętny...wolę kupić raz, ale dobrze - do amatorskich zastosowań mlt 100  :D

Offline Sir.Stahu

« Odpowiedź #31 dnia: 27 Czerwca 2016, 20:42:14 czas Polski »
W polskim sklepie przez internet nie biore tego pod uwage ze wzgledow logistycznych ( transport do DE dodatkowe koszta) i jakby wystapily puzniej problemy aby na gwarancje to dac znow trzeba odsylac do PL bo nawet gwarancja producenta nie pomoze aby to w DE zrobili (juz 2 razy to przerabialem).
Na miejscu jak kupie to chwila jazdy i po problemie no i oczywiscie te 5 lat gwarancji ktore dostaje jak juz wczesniej pisalem ( 2 lata zwrot kasy lub wymiana na nowe + kolejne 3 lata normalna gwarancja - naprawa,wymiana czesci itp.)
Dzialam amatorsko i moge miec profesjonalny sprzet ale to w moim przypadku prawie 2x drozej, patrze na ceny tutaj w DE bo w PL Einhell koszt ok. 385€ (1699zl) tutaj mnie kosztowal 240€ (1060zl) niestety ale narazie tez musze patrzec na budzet... ale moze za kilkanascie miesiecy kilka lat stwierdze ze przyda sie bardziej mobilna rzecz jak zaglebiarka i wtedy juz na dzien dobry bede wiedzial z jakim wydatkiem sie liczyc i jaka kupic....
Wiem wiem ze zaraz mnie zjedziecie znowu, to kup odrazu ts55 po co brac cos niewiadomego itd no ale pila stolowa tak czy inaczej mi sie przyda dlatego wole od niej zaczac aby juz byla.
Tak samo jestem z takich osob co nie jest przywiazany do stereotypow i przywiazany do jednej marki poprostu lubie testowac cos niewiadomego, a z tego co tu obserwuje nikt jeszcze (tak podejrzewam) nie widzial tego modelu na zywo i w dzialaniu wiec niby dlaczego ma byc gorszy? tylko dlatego ze nazywa sie Einhell...
Tak jak pisalem w razie czego mam mozliwosc wymiany na Boscha ktory tez ma na tabliczce napis Made in China.

Znowu porównujesz kerchera,
Oczywiscie myjke cisnieniowa mam osobiscie z Karcher'a "Karcher K5 Premium" bo tu nie ma zadnej dyskusji, ale przy odkurzaczu dlaczego mam placic drozej jak "wydajnosc zasysania" i "cisnienie robocze" ma lepsze Einhell niz Karcher no i posiada zintegrowane gniazdko z autostartem czyli dla mojego rozwijajacego sie warsztatu starczy w zupelnosci no i na odkurzacz tez mam 5 lat gwarancji nawet jakbym silnik zniszczyl odkurzajac gips (tez czasem cos dlubie w gipsie) to wymiana na nowy, no ale zapewniali ze nie ma opcji go zabic wiec bedzie ostry test.

Duzo opini co znalazlem na internecie od urzytkownikow ktorzy ja zakupili bylo bardzo pozytywnych na temat tej pily, no i w cenie do 400€ (1770zl) bedzie pila z odkurzaczem czyli 2w1.
A jak wyjdzie w praniu to niedlugo sie dowiemy.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #32 dnia: 27 Czerwca 2016, 21:20:49 czas Polski »
Z odkurzaczem to był przykład, że parametry to nie wszystko. Równie dobrze może mocno zasysać, a później wydobywać się niewidoczna mgiełka z pyłem, bo filtry słabe.

Ja tu poświęcam czas pisząc - badź co bądź obszerne tomiszcza tekstu i ostatnim co mi przychodzi do głowy to jeżdżenie po Tobie, wiec nie odbieraj tego tak.
Posty mają ci dawać do myślenia,  wiec jak najbardziej mogą być przerysowane i z pytaniami retorycznymi abyś dokładnie zrozumiał.

Jak Ci przyjedzie, to sprawdź kąty no i jak tnie wzdłuż włókien. I na odpadzie płyty sprawdz sobie rzaz po pile. Pewnie będzie uniwersalna.

Offline Sir.Stahu

« Odpowiedź #33 dnia: 27 Czerwca 2016, 21:32:50 czas Polski »
Nie odbieram tego tak :D
Te posty daly mi naprade duzo do myslenia dlatego zrobilem rozeznanie w terenie jak to wyglada a puzniej przemyslalem wszystkie za i przeciw i w jakim stopniu bede tego uzywal dlatego jak narazie podjalem taka a nie inna decyzje :D

Test zrobie taki jak na YouTube w filmiku "Jarek Ostaszewski" Odc.154. Jak uzyskać idealny kąt prosty na pile stołowej lub ukośnicy.
tak wystarczy czy jakos inaczej trzeba to zrobic ?

Offline msx2

« Odpowiedź #34 dnia: 27 Czerwca 2016, 22:03:00 czas Polski »
Tak się tylko delikatnie wtrącę...
Popatrzcie proszę na kolegę Szczepana Rachwała...czy używa makity albo dewalta?
Używa Hammera B3 Winner Comfort, vide
=1m49s &
=9m42s ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Czerwca 2016, 23:40:26 czas Polski »
Sir.Stachu - nikt tu się na Ciebie nie złości ani nikomu nie ponosi się ciśnienie. Doradzamy tak jakbyśmy mieli kupować dla siebie. Jeśli Twój zakup będzie udany to super (i tego Ci szczerze życzymy). Jeśli nie to zwrócisz grata lub zamienisz - fajnie, że masz taką możliwość.
Zatem - kup, testuj, zdaj nam relację i bądź zadowolony. Ja ze swojej strony życzę kilometrów pociętych dech! :)

Offline prezio

« Odpowiedź #36 dnia: 28 Czerwca 2016, 09:43:17 czas Polski »
Tak się tylko delikatnie wtrącę...
Używa Hammera B3 Winner Comfort, vide
=1m49s &
=9m42s ;)

Teraz wyskoczyl z Hammerem ;) A biednemu Parkside zostaje :P ;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Sir.Stahu

« Odpowiedź #37 dnia: 06 Lipca 2016, 08:58:54 czas Polski »
Witam ponownie.

A wiec w szybkim skrucie na poczatek  Pila Odebrana->Rozpakowana->Obejrzana->Popsuta->Oddana.
(zdjecia wszystkie ponizej)
W sobote odebralem pile i odrazu zaczalem ogledziny na pierwszy rzut oka wszystko fajnie i duzy blat roboczy to duzy + jak dla mnie.
No i na tym zakonczymy wszystkie plusy  ;D
Kolejna sprawa to minusy juz na samym poczatku rzucilo mi sie w oczy ze pila podczas wysuwania tarczy do gory oddaje dziwne odglosy i kiwa sie na boki podczas wznoszenia, jak juz byla max wysunieta to zeby ja opuscic chwile stala u gory nastepowal potem swobodny spadek tarczy ok 1-1.5cm w dol i potem normalnie chwiejnym krokiem schodzila w dol.
Tarcza tez nie do konca byla rowno w rowku blatu to samo sie tyczylo bocznej przykladnicy nie ustawiala sie rowno z rowkami w blacie zawsza jakas ochylka byla ale wzgledem tarczy byla prawie rowno (no moze z 0.5-1mm roznicy w zaleznosci jak sie przykladnica zablokowala)
Powiekszanie blatu bylo w sumie masywne na szynach i nie uginal sie wysuniety blat w dol pod obciazeniem ale.... gdy za drugim razem chcialem zablokowac wysuniety blat niestety pierwszy element juz nie wytrzymal i peklo blokowanie blatu (taki dinks plastikowy na srubie) juz zniechecony ogladam dalej.
Glowny blat roboczy tez byl nie do konca rowny i nie bylo mozna go wyrownac/dokrecic (foto)
Przykladnica katowa na szynie w rowku tez miala luzy ale z tego co czytalem to wiekszosc ma ten problem, dodatkowy blat po prawej tez nie byl dokonca rowny z blatem glownym.
Nie wiem czy bylaby mozliwosc wyregulowania ustawienia kata 45 stopni tarczy czy poprostu cos tam blokowalo silnik jak sie obracal w bok ale nie bylem w stanie nastawic 45 stopni max dochodzilo do 43 stopni i koniec, oczywiscie tez zauwazylem ze aby tarcza byla idealnie prosto to musialo byc ustawione na 2 stopnie zamiast 0 a po przestawieniu/wyregulowaniu tej blaszki na 0 to znowu przy 45 mozna by bylo tylko do max 41 stopni ustawic.
Co do silnika to oczywiscie nie posiada softstartu i naprawde szarpal jak startuje no i glosny niemilosiernie.

A wiec podsumowujac jednak nie tego sie spodziewalem otwierajac karton no ale w sumie mialem ja, dotykalem, testowalem (nie ciolem bo nie bylo sensu) widzialem na zywo (popsulem przez slabej jakosci plastik) no i na sam koniec wczoraj ja oddalem i kase dostalem spowrotem. Einhell nie popisal przy tym modelu pily niestety.

Dodatkowo po przeanalizowaniu wszystkiego co bede robil stwierdzilem ze i tak bede potrzebowal pile stolowa (zaglebiarka jednak puzniej bede kupowal jak bedzie taka potrzeba) Ale na sam poczatek musze wlasnie zaczac od takiej pily bo jakby nie bylo to podstawa.

Wiec informuje wszystkich ze dzis zamawiam Pile stolowa Makita MLT 100X wole dolozyc wiecej ale jednak miec cos porzadnego i sprawdzonego, oczywiscie zdaje sobie sprawe z jej minusow i przerobek jakie mnie czekaja ale jednak bedzie to duzo lepszy wybowr niz Einhell bo jednak PTS10 odpada ze wzgledu na to ze ma duzo mniejszy blat roboczy no i wysokosc ciecia.
Oczywiscie i niestety Makite musze z internetow zamawiac gdyz w miejscowych sklepach ceny sa w granicach 650€ a w internecie mam ja juz za 520€.

Dziekuje wam za nakierowanie mnie na to co trzeba kupic i obiecuje poprawe oraz ze bede was sie "wiecej" sluchal na przyszlosc  ;D

Offline prezio

« Odpowiedź #38 dnia: 06 Lipca 2016, 11:25:23 czas Polski »
Kazde doswiadczenie jest dobre, jezeli potrafi sie wyciagnac wnioski ;)
Doswiadczyles, zobaczyles, zrozu7miales.
Wazne ze kasa oddana i mozesz zamowic nowa.
Jedyne co straciles to odrobine czasu, ale zyskales doswiadczenie;)
Powodzonka

PS A i dzieki za opis, bedzie dla przyszlych pokolen na przyszlosc;) to tez bonus z tego doswiadczenia;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Lipca 2016, 23:17:35 czas Polski »
Nie żebym był złośliwy ale widzisz - odradzaliśmy Ci na wszystkie sposoby ale Ty się uparłeś. Einhell był i będzie g.....m dla kogoś kto raz na rok będzie chciał tego użyć żeby zrobić coś co i tak mu do końca nie wyjdzie - takie moje zdanie.
Pozostaje mieć nadzieję, że następnym razem kupisz coś co będzie się nadawało do pracy. :)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #40 dnia: 07 Lipca 2016, 10:09:36 czas Polski »
Makita lepsza, ale to jednak nadal. Emmm. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pyrrusowe_zwycięstwo